- CEO Jeff Bezos van Amazon is met zijn aanstaande ruimtereis zeker niet de enige miljardair die op zoek is naar extreme ervaringen.
- Zo staat Virgin-oprichter Richard Branson bekend om zijn vele stunts en hebben hij en veel andere miljardairs ook een opvallende passie voor de ruimte.
- Medeoprichter Jack Dorsey van Twitter richt zich juist meer op zijn binnenste: hij mediteert 2 uur per dag.
Over een aantal weken zal Jeff Bezos de meest riskante vlucht van zijn leven nemen, eentje die hem tot 100 kilometer boven de aarde brengt aan de rand van de ruimte.
De binnenkort ex-CEO van Amazon is behoorlijk avontuurlijk ingesteld, zo blijkt uit zijn eerdere trips op zee en naar de bodem van grotten. Maar hij is wat dat betreft niet echt uniek onder zijn mede-miljardairs, want de hang naar extreme ervaringen lijkt erbij te horen als je veel geld hebt.
En Bezos is zelfs niet de enige met een passie voor ruimtereizen, want ook Elon Musk, Richard Branson en Sergey Brin willen de aarde verlaten.
De rijkste en machtigste mensen ter wereld lijken vooral gefascineerd door de ruimte, maar er zijn genoeg andere extreme ervaringen waar miljardairs naar op zoek zijn.
Jeff Bezos heeft een deel van zijn enorme vermogen gebruikt om extreme trips te betalen en investeert nu in ruimtereizen
Hoewel Amazon-oprichter Jeff Bezos zijn vermogen van 200 miljard dollar heeft vergaard met het herdefinieren van retail, lijkt zijn echte passie te liggen bij meer extreme ervaringen.
Bezos heeft tijdens zijn vakanties al heel wat ongebruikelijke en vaak ook exclusieve dingen gedaan: Hij heeft een tocht van 80 kilometer gemaakt op een paard samen met zijn vader en broer Mark; hij dwaalde rond in donkere grotten op honderden meters onder de grond en hij bracht al eens drie weken door op zee op zoek naar stukjes van de Apollo 11, die de eerste mensen naar de maan bracht.
Hij heeft zelfs al eens een serieus helikopterongeluk meegemaakt, waardoor hij naar verluidt jarenlang niet meer in een helikopter is gestapt. Inmiddels lijkt hij weer over zijn angst heen.
Richard Branson staat bekend om zijn stunts en belangstelling voor ruimtetoerisme
Oprichter Richard Branson van de Virgin Group staat bekend om zijn waaghalzerij: Hij sprong in 2007 van het Palms Casino in Las Vegas, hij ging in 2012 kitesurfend Het Kanaal over (dat herhaalde hij later met een naaktmodel op zijn rug) en hij werd de eerste man die zowel de Atlantische als de Grote Oceaan overstak in een heteluchtballon.
In 2011 richtte hij Virgin Oceanic op met als doel de diepste delen van de oceanen te verkennen, hoewel die onderneming later werd afgeblazen.
Maar nog ambitieuzer dan zijn onderwaterplannen zijn de plannen die Branson heeft voor ruimtereizen. Zijn ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic richt zich op ruimtetoerisme waarbij passagiers 200.000 tot 250.000 dollar betalen voor een luxe trip naar de ruimte. Het bedrijf wil vanaf volgend jaar passagiers accepteren.
Sergey Brin lijkt fan te zijn van alles dat vliegt, waaronder ook ruimtevoertuigen
Medeoprichter Sergey Brin van Google heeft een passie voor ongebruikelijke vliegtoestellen. In de afgelopen vier jaar heeft de vermogende Brin gewerkt aan een geheimzinnig luchtschipbedrijf genaamd LTA Research and Exploration. LTA is een afkorting van "lighter than air." Het bedrijf begon binnen het Ames Research Center van NASA en wil uitstootloos vliegen mogelijk maken.
Hoewel de luchtschepen van Brin bedoeld zijn om humanitaire hulp te kunnen verlenen is het met een Zeppelin of blimp vergelijkbare schip erg luxueus ingericht, zodat het ook als "intercontinentaal luchtjacht" kan dienen voor de vrienden en familie van Brin.
Maar het lijkt erop dat Brin nog hoger wil gaan dan een blimp hem ooit zal kunnen brengen. In 2008 investeerde Brin 5 miljoen dollar in ruimtevaartbedrijf Space Adventures. Volgens Forbes was die investering ook een aanbetaling voor een toekomstige ruimtevlucht.
Het bedrijf heeft al verschillende ruimtevluchten uitgevoerd met mensen als Microsoft-miljardair Charles Simonyi en Cirque Du Soleil-oprichter Guy Laliberté, maar het is onduidelijk of Brin ook zelf een trip gaat ondernemen.
Larry Ellison heeft miljoenen besteed aan zeilwedstrijden en heeft zijn eigen racecompetitie opgericht
Hoewel Oracle-oprichter Larry Ellison al op jonge leeftijd gek was op zeilen, ging hij zich pas in de jaren '90 serieus op de sport richten toen hij een 24 meter lange zeilboot kocht en Sayonara noemde. Hij deed met die boot mee aan races, won wereldtitels en kwam bijna om het leven tijdens een storm in de haven van Sydney.
Hij deed later mee aan de America's Cup, een jachtrace die elke drie tot vier jaar wordt gehouden. In 2010 wonnen de toen 65-jarige Ellison en zijn crew de race.
Ellison heeft al honderden miljoenen dollars uitgegeven aan zijn race-carrière, won in 2013 opnieuw de America's Cup en heeft in dat jaar zijn eigen racecompetitie opgericht, die momenteel zo'n 200 miljoen dollar waard is.
Jack Dorsey mediteert uren per dag en eet alleen een avondmaaltijd
Voor medeoprichter Jack Dorsey van Twitter is zijn hang naar het extreme meer naar binnen gericht. In plaats van kitesurfen of ruimtereizen mediteert Dorsey veel en vast hij.
In 2018 bracht Dorsey zijn verjaardag door in Myanmar en deed hij een 10 dagen durende stille vipassana-meditatie. Hij omschreef die ervaring op Twitter als "extreem pijnlijk": Hij mediteerde elke dag van 4 uur 's nachts tot 9 uur 's avonds en mocht niet eten, lezen, muziek luisteren of oogcontact maken met anderen. Hij werd in een enkele nacht 117 keer gebeten door muggen.
Sindsdien probeert Dorsey elke dag twee uur te mediteren en eet hij slechts zeven maaltijden per week, alleen het avondeten.
Howard Hughes (1905-1976), bouwde vliegtuigen, vestigde wereldrecords en ontwierp een push-up bh
Hij is niet meer onder ons, maar wat ons betreft mag Howard Hughes niet onbenoemd blijven in het lijstje miljardairs met een hang naar extreme ervaringen. Zeker niet als het gaat om types die een fascinatie hebben voor vliegende dingen.
In 1905 werd hij geboren als zoon van een man die een boorkop uitvond die de bijnaam 'Rock Eater' kreeg tijdens de oliekoorts in Texas. Op 19-jarige leeftijd erfde hij het vermogen van zijn vader en werd directeur van het bedrijf, maar daar zou het niet bij blijven.
Hij ontpopte zich onder meer tot piloot, vliegtuigbouwer, filmproducent, regisseur en ontwerper van een push-up bh. Hughes verhuisde naar Hollywood waar hij behalve bekendstond als vrouwenverslinder, ook te boek stond als luchtvaartgek. Zijn Hughes Aircraft Company bouwde diverse vliegtuigen.
In 1937 vestigde hij een record door in 7 uur en 28 minuten van Los Angeles naar New York te vliegen. Op 10 juli boekte hij een nieuw record met zijn vlucht rond de wereld in 91 uur. Een van de vele films over zijn leven, The Aviator uit 2004 met Leonardo di Caprio, laat zien hoe Hughes de snelheid van vliegtuigen op het witte doek toonde door ze langs wolken te laten suizen.
Dit is maar een greep uit de vele wapenfeiten over Hughes die in 1976 mensenschuw en als kluizenaar overleed, aan boord van een vliegtuig. In 2017 dook zijn naam op in nieuw vrijgegeven CIA-documenten. In de jaren zestig bleek hij de inlichtingendienst te hebben geholpen met het verhullen van een geheime operatie.
Zijn schip zou zogenaamd kostbare mangaanknollen uit de bodem van de Stille Oceaan halen, maar in werkelijkheid bouwde hij samen met de CIA een schip dat een gezonken Russische onderzeeër kon lichten, die een schat aan informatie voor de Amerikanen zou zijn.
Lees hier meer opvallende verhalen over miljardairs:
- Elon Musk zet zijn laatst overgebleven huis te koop – de rest heeft hij al verkocht om een kolonie op Mars te kunnen financieren
- 10 verbijsterende feiten die laten zien hoe rijk Bill Gates is (en blijft na zijn scheiding)
- Oracle-miljardair Larry Ellison gaat permanent thuiswerken op zijn Hawaiiaanse eiland: een wellness-walhalla om langer te leven