Een militaire analist die zich heeft gespecialiseerd in Rusland en Oekraïne, zegt dat hij zich verbaast over hoe slecht de Russische soldaten getraind zijn. “Het is opvallend hoe slecht de kwaliteit van Russische soldaten is”, zegt George Barros, analist bij de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War. “De lat ligt op dit moment heel erg laag.”

Elke lichting nieuwe rekruten wordt steeds slechter opgeleid, omdat Rusland ze sneller naar het slagveld stuurt. Volgens Barros kan de kwaliteit bijna niet lager zijn, “behalve als ze mensen gaan inzetten die ongeschikt zijn voor dienst, zoals personen met een handicap of die te oud zijn”.

Gevangengenomen Russische soldaten, oorlogsdeskundigen, Oekraïense troepen en Westerse inlichtingendiensten hebben er allemaal al op gewezen dat de Russische troepen slecht getraind zijn en tijdens de oorlog als wegwerpartikelen worden behandeld.

De slechte training, gekoppeld aan de intensiteit van de oorlog, heeft geleid tot een hoog aantal gesneuvelde soldaten. De verliezen van Rusland zijn de laatste tijd toegenomen, omdat de Russische troepen blijven lijden onder te korte training.

Soldaten van het Russische leger rijden met hun pantservoertuig richting Oekraïne. Foto: Persdienst van het Russische Ministerie van Defensie via AP
Soldaten van het Russische leger rijden met hun pantservoertuig richting Oekraïne. Foto: Persdienst van het Russische Ministerie van Defensie via AP

Amerikaanse inlichtingendiensten schatten eind vorig jaar dat Rusland 87 procent van de troepen waarmee het de oorlog in Oekraïne begon, inmiddels kwijt is geraakt. Dat betekent dat Rusland het nieuwe jaar is begonnen zonder het overgrote deel van zijn professionele leger. Het vecht nu grotendeels met een vervangende troepenmacht.

De verliezen van Rusland zijn al hoog sinds het begin van de invasie van Oekraïne, maar lijken de afgelopen maanden te zijn toegenomen.

Het Britse ministerie van Defensie stelde deze zomer dat er tussen mei en juni waarschijnlijk meer dan 70.000 Russische troepen zijn gedood of gewond geraakt. De redenen hiervoor zijn “een effectieve Oekraïense verdediging en een gebrek aan Russische training”.

Dat tempo - meer dan 1.100 slachtoffers per dag - lijkt aan te houden. Oekraïne maakt regelmatig melding van vergelijkbare Russische verliezen, bijvoorbeeld vorige week woensdag vielen er 1.140 Russische slachtoffers in 24 uur. Business Insider kan deze cijfers niet onafhankelijk verifiëren.

Naast de slechte training die de Russische troepen krijgen, is het hogere Russische doden- en gewondental volgens militair analist Barros te wijten is aan het feit dat Rusland al bijna een jaar in een hoog tempo operaties uitvoert. "Rusland is al heel lang een soort sprint aan het trekken."

Russisch leger draait op kwantiteit, niet op kwaliteit

In sommige opzichten zijn de hoge verliezen van Rusland onderdeel van de strategie: Rusland heeft een veel grotere bevolking en een veel groter leger dan Oekraïne. Het Russische leger kan grote aantallen soldaten inzetten om te proberen de Oekraïense strijdkrachten te overweldigen.

Barros zegt dat de “hele overwinningstheorie van Rusland gebaseerd is op massa, niet op individuele uitmuntendheid.” Volgens de analist is Rusland geïnspireerd door de overwinningen van het Sovjetleger in de Tweede Wereldoorlog: "De Sovjet-Unie vond een manier om een effectieve, operationele oorlog te kunnen voeren met grote massa's ongeschoolde soldaten, maar met die massa waren ze in staat om hun doel te bereiken”.

Een Russische soldaat vuurt een 152 mm “Giatsint-B” houwitser af. Foto: Persdienst van het Russische Ministerie van Defensie via AP
Een Russische soldaat vuurt een 152 mm “Giatsint-B” houwitser af. Foto: Persdienst van het Russische Ministerie van Defensie via AP

Rusland heeft herhaaldelijk gebruik gemaakt van “menselijke golf”-tactieken in de oorlog in Oekraïne. In sommige opzichten zijn die geworteld in de Sovjet-doctrine “Geen stap terug!”.

Deze brute Russische tactieken bestaan uit het sturen van groepen ongetrainde, slecht uitgeruste soldaten om Oekraïense troepen te overweldigen, voordat er meer ervaren soldaten naar voren worden gestuurd.

Rusland is in staat geweest om het verlies van manschappen weer aan te vullen met nieuwe rekruten, maar er zijn uitdagingen. Rusland kan niet eindeloos zware verliezen nemen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft sinds 2022 geen poging meer gedaan om een massamobilisatie op touw te zetten. Rusland-experts en westerse inlichtingendiensten hebben gezegd dat het een politiek riskante stap is, die hij niet lijkt te willen zetten.

Dat beperkt zijn pool van nieuwe soldaten. Rusland heeft onder meer gevangenen gerekruteerd, geworven bij bondgenoten en partnerlanden zoals Cuba gebruikt, en mannen die al in militaire dienst waren als reserve ingezet.

LEES OOK: Geboortecijfer Rusland op dieptepunt: politica bepleit ‘speciale demografische operatie’