Scheerschuimreus Gillette ziet wel wat in de Nederlandse technologie voor spuitbussen die werkt op lucht in plaats van drijfgas. Maar het botert niet tussen de Nederlanders en Belgen die de technologie samen uitbaten.
Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag.
Ondernemer Quint Kelders staat op het punt een grote doorbraak te maken, nu Gillette de zogenoemde Airopack-technologie grootschalig wil inzetten voor flesjes met scheerschuim. Kelders brengt de technologie aan de man via het bedrijf Airopack Technology Group. Dat is in joint venture van de Nederlandse ondernemer en zijn Belgische partner Resilux, dat flessen en spuitbussen levert.
Het gebruik van de patenten voor spuitbussen op basis van lucht in plaats van drijfgas is ondergebracht in de Airopack Technology Group, een Nederlands bedrijf met een beursnotering in Zwitserland. Ondernemer Kelders verklaarde onlangs via een persbericht dat hij de Belgische partner Resilux gaat uitkopen, maar die verklaarde op zijn beurt tegenover de krant De Tijd dat ze niet van zijn belang af te willen.
Revolutionaire spuitbus: krakende samenwerking Nederlanders en Belgen
Dit jaar haalde de Airopack Technology Group een groot contract binnen van de Amerikaanse scheerspecialist Gillette, maar er moet flink geïnvesteerd worden in uitbreiding van de productiecapaciteit. Voor dat laatste wil de Brabantse ondernemer Kelders in zee met de Amerikaanse investeringsmaatchappij Apollo, die 120 miljoen euo beschikbaar heeft gesteld. Apollo heeft echter als eis gesteld dat de Belgische partner Resilux wordt uitgekocht uit de Airopack Technology Group en daar wringt de schoen.
Kelders zou maar een klein deel van de 120 miljoen euro die Apollo in het vooruitzicht stelt willen gebruiken om het 50 procent-belang van Resilux over te nemen, terwijl dat volgens analist Guy Sips van KBC Securities zo'n 170 miljoen euro waard is. Volgens de analist dringt de tijd voor de Nederlandse ondernemer, omdat de huidige kaspositie van de Airopack Technology Group niet sterk is, zo stelt hij tegenover het FD.
De oplossing van het conflict ligt volgens analist Sips mogelijk in een deal waarbij spuitbusleverancier Resilux in ruil voor een relatief lage prijs voor zijn aandelenbelang, een groter percentage per verkochte spuitbus krijgt en zo via een gunstigere omzetverdeling zijn winstmarge kan verhogen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl