- Milieuactivisten die bij een Duitse Tesla-fabriek kamperen, willen naar de rechter om te voorkomen dat ze er weg moeten.
- Ze protesteren tegen uitbreidingsplannen van Tesla, omdat er bos voor moet worden gekapt.
- De demonstranten moeten komende week het terrein verlaten en zijn het daar niet mee eens.
- Lees ook: Linksextremisten claimen ‘sabotage’ bij Duitse Tesla-fabriek, waardoor productie stilligt – aandeel daalt 2%
Milieuactivisten die momenteel kamperen bij de Tesla-fabriek in het Duitse Grünheide willen juridische stappen ondernemen om te voorkomen dat ze daar weg moeten. Demonstranten van de actiegroep Stop Tesla hebben bij de fabriek boomhutten gebouwd uit protest tegen de uitbreidingsplannen van Tesla daar. Bij de productielocatie in de buurt van Berlijn werd vorige week brand gesticht.
De actievoerders mogen van de Duitse autoriteiten tot volgende week donderdag blijven kamperen onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten ze maandag hun boomhutten hebben afgebouwd, maar de demonstranten hebben al gemeld hier geen gehoor aan te geven. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Brandenburg Michael Stübgen wil extra politieagenten inzetten om de fabriek te beschermen tegen mogelijke aanvallen van actievoerders.
Activisten willen niet dat bos gekapt wordt
De demonstranten van Stop Tesla bezetten het bos naast de fabriek, omdat ze het er niet mee eens zijn dat voor de uitbreiding bomen gekapt moeten worden. Het terrein van de elektrische autofabrikant in Grünheide is 300 hectare groot, maar het bedrijf van Elon Musk wil het met 170 hectare uitbreiden. Tesla produceert daar wekelijks zo’n 6000 auto’s. Dat komt neer op zo’n 300.000 auto’s per jaar. Het bedrijf wil de productiecapaciteit opvoeren naar 1 miljoen.
De fabriek werd vorige week getroffen door brand bij een elektriciteitsmast. De stroomtoevoer van de fabriek lag daardoor stil en de productie werd stopgezet. De links-extremistische actiegroep Vulkangruppe eiste de verantwoordelijkheid op.
Musk bezocht eerder deze week de fabriek. In het bijzijn van duizenden werknemers van de productielocatie sprak de topman zijn steun uit voor het personeel. Daarbij noemde hij de daders van de brandstichting "ecoterroristen" en de sabotage van de stroomvoorziening "een aanslag".