- De Russische oligarch Mikhail Fridman heeft tegen de Spaanse krant El Pais gezegd dat hij door sancties nergens heen kan.
- De in Londen gevestigde miljardair moet bij de Britse regering een aanvraag indienen om geld te mogen uitgeven.
- Hij is er niet zeker van of de toelage voldoende zal zijn “om een normaal leven te leiden”, aldus El Pais.
- Lees ook: Russische zakenman Roman Abramovitsj en Oekraïense onderhandelaars mogelijk vergiftigd bij vredesoverleg in Kiev
De Russische oligarch Mikhail Fridman zegt dat hij “praktisch onder huisarrest” leeft als gevolg van de sancties die tegen hem zijn ingesteld. Dat meldde de Spaanse krant El Pais dinsdag.
Net als vele andere Russische oligarchen en functionarissen is de in Londen gevestigde Fridman getroffen door de sancties die het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie instelden na de invasie van Rusland in Oekraïne.
Fridman kan niet bij zijn fortuin, omdat zijn bankrekeningen, creditcards en pinpassen zijn geblokkeerd.
“De autoriteiten in Groot-Brittannië moeten mij een bepaald bedrag toekennen zodat ik taxi’s kan nemen en eten kan kopen, maar het zal een zeer beperkt bedrag zijn, als je kijkt naar de kosten van levensonderhoud in Londen,” vertelde hij aan El Pais.
Fridman, die de grootste commerciële bank in Rusland oprichtte, is een van de rijkste mensen in Rusland. Volgens de Bloomberg Billionaires Index heeft hij een geschat vermogen van omgerekend zo'n 9,5 miljard euro.
Eerder deze maand vertelde Fridman aan persbureau Bloomberg dat hij een aanvraag moet indienen bij de Britse regering om geld uit te geven in het land. Hij zou ongeveer 2.500 Britse pond (2.979 euro) per maand zou kunnen ontvangen.
Maar in het interview met El Pais zei Fridman dat hij er niet zeker van is of de toelage genoeg zou zijn "om een normaal leven te leiden."
"Ik kan niet eens iemand mee uit eten nemen. Ik moet thuis eten en ik heb praktisch huisarrest," vertelde hij tegen de Spaanse krant.
In 2016 kocht Fridman Athlone House, een landgoed van vijf hectare uit het Victoriaanse tijdperk, voor 65 miljoen pond, omgerekend 77,5 miljoen euro.
Fridman zei tegen El Pais dat hij niet weet of hij in staat is om het landhuis te houden. "Het is onduidelijk of ik in Londen kan blijven wonen of dat ik gedwongen word om te gaan. Maar dat kan ik op dit moment niet doen en wil ik om vele redenen ook niet", zei hij.
Oligarch Fridman laakt sancties tegen Russische zakenelite
De magnaat uitte ook zijn ongenoegen over de behandeling die hij krijgt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.
"Ik woon al acht jaar in Londen. Ik heb miljarden dollars geïnvesteerd in Groot-Brittannië en andere Europese landen, en de reactie daarop is dat ze alles van me in beslag nemen en me eruit gooien", vertelde Fridman aan El Pais.
Fridman verzet zich tegen sancties die gericht zijn tegen particuliere zakenmensen en zegt dat ze oneerlijk en ondoeltreffend zijn. Hij vertelde El Pais "sancties tegen particuliere ondernemers hebben geen zin, omdat de meerderheid bedrijven heeft opgebouwd op basis van talent, inspanningen en persoonlijke kwalificaties."
Hij vertelde de Spaanse krant dat het "idioot" is om te geloven dat oligarchen de Russische president Vladimir Poetin kunnen dwingen een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne, die hij geen oorlog wilde noemen. In plaats daarvan omschreef Fridman de oorlog in termen als een "ramp" of "wat gaande is", merkte de krant op.
"Het zal er niet beter op worden voor het Westen als het veel briljante en interessante ondernemers dwingt om naar Rusland te gaan. Het zou ze moeten laten integreren en proberen om ze een standpunt te laten innemen, zelfs als het duidelijk is dat het particuliere bedrijfsleven nul invloed heeft op Poetin," zei hij.
Fridman is een van de vele rijke Russen die het doelwit zijn van westerse sancties, vanwege zijn connecties met de Russische president Vladimir Poetin. In het sanctiebesluit van 28 februari meldt de Europese Unie het volgende over Fridman:
"Mikhail Fridman is de oprichter en een van de belangrijkste aandeelhouders van de Alfa Group, waar ook de grote Russische bank Alfa Bank onder valt. Hij is erin geslaagd sterke banden op te bouwen met de regering van Vladimir Poetin en wordt genoemd als Russische topfinancier en facilitator van de naaste omgeving van Poetin. Hij wist via zijn regeringsconnecties staatseigendommen te verkrijgen. De oudste dochter van Vladimir Poetin, Maria, runde een liefdadigheidsproject, Alfa-Endo, dat werd gefinancierd door Alfa Bank. Vladimir Poetin beloonde de loyaliteit van de Alfa Group aan de Russische autoriteiten door politieke hulp te verschaffen aan de buitenlandse investeringsplannen van de Alfa Group."
"De heer Fridman en zijn zakenpartner Petr Aven waren betrokken bij de inspanningen van het Kremlin om de sancties van het westen als reactie op het agressieve Russische beleid tegen Oekraïne op te heffen. In 2018 bezocht de heer Fridman samen met de heer Aven Washington DC tijdens een officieuze missie om de boodschap van de Russische regering over de Amerikaanse sancties en over tegensancties van de Russische Federatie over te brengen."
"Hij steunde de Russische besluitvormers die verantwoordelijk zijn voor de annexatie van de Krim of de destabilisatie van Oost-Oekraïne actief in materieel of financieel opzicht en had daar voordeel bij. Hij steunde ook acties of beleidsmaatregelen die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen."