- Volgens miljardair en cryptofan Mike Novogratz vormen financiële diensten die via blockchains lopen een serieuze bedreiging voor banken.
- In een podcast van cryptobeurs Binance zegt hij dat de opmars van de cryptomunten dogecoin en Shiba Inu Coin niet houdbaar is
- Handelen in bitcoin met veel geleend geld is volgens Novogratz onverstandig.
Cryptobelegger en miljardair Mike Novogratz denkt dat financiële diensten die werken op blockchains een serieuze bedreiging voor banken vormen.
Het gaat hier om transacties voor bijvoorbeeld leningen of betalingen die via gedecentraliseerde digitale logboeken worden vastgelegd (blockchains), zonder dat een intermediair zoals een bank nodig is om de echtheid en betrouwbaarheid van een transactie te verifiëren. In jargon heet dit decentralised finance, ofwel DeFi.
Ook meent Novogratz dat de opmars van de dogecoin en de Shiba Inu Coin, beide ontstaan als ludieke cryptomunten, niet houdbaar is.
Tot slot waarschuwt Novogratz dat beleggen in cryptomunten met veel geleend geld, onverstandig is.
Dit alles zegt hij in een podcast van de cryptobeurs Binance. Lees hieronder de 7 beste citaten van Novogratz uit de podcast.
2017 was een keerpunt:
"In 2017 werd ik echt rijk [met cryptobeleggingen, red.] en dat was heel leuk. Het stelde me in staat om andere dingen te doen. Ik speelde met de gedachte een hedgefonds op te zetten, maar deed dat toch maar niet. En toen kwamen we op het idee om geld op te halen voor de lange termijn, waarmee je kunt investeren in een transformatieve revolutie."
Novogratz richtte in 2018 cryptobeleggingsfonds Galaxy Digital op.
Decentralized finance gaat klassieke banken raken:
"Ik sprak constant met bankiers en zij waren heel geïnteresseerd in crypto. En ik dacht: jullie zaten er zó enorm naast met jullie zorgen over de bitcoin. De bitcoin was een belegging die je kon kopen, verkopen en aan je klanten kon doorspelen - maar het was geen bedreiging voor jullie business."
"DeFi is anders: het bijt je been eraf, het bijt je arm eraf, af en nu bijt het ook je neus af. DeFi raakt het hart van hun business. En dus vechten ze terug... mensen raken niet graag werkloos."
In de cryptowereld moet je massa hebben om te overleven:
"Op momenten als vorige week, toen we letterlijk een marktcrash hadden, is het handig om veel geld te hebben. Ik ken bedrijven die onvoldoende buffers hadden en wier bestaan aan een zijden draadje hing. Als je veel vet op de botten hebt, kun je ook juist profiteren van zulke momenten."
Handel niet in crypto met veel geleend geld:
"Het is een simpel advies. Je moet niet met extreem veel geleend geld handelen. Ik weet dat iedereen snel rijk wil worden, maar hoe meer je handelt met geleend geld, hoe groter de kans dat je alles kwijtraakt. Het enige dat dan hoger en hoger wordt, is de stapel hamburgers die je moet bakken in de keuken van McDonald's."
Novogratz refereert aan de volatiliteit van cryptomunten.
Over de Shiba Inu Coin en de dogecoin
"Ik wil fans van de Shiba Inu Coin of dogecoin niet in diskrediet brengen. Ze verdienen een eigen plek en voor de mensen die er geld mee hebben verdiend, zijn het leuke munten. Maar ze zijn nihilistisch. Ik denk niet dat deze crypomunten geschikt zijn voor een duurzaam project op de lange termijn. Als er geen echt doel is, als er geen programma achter zit, dan raakt de brandstof op en staat de boel stil."
Over animositeit binnen de cryptogemeenschap:
"Als ik iets roep en het is niet positief, dan haalt men - of het nou de cardano-gemeenschap is of de aanhangers van ripple - ongezond hard, gemeen en woest uit. We zien hetzelfde gebeuren tussen de voor- en tegenstanders van Trump."
Interesse van professionele beleggers voor cryptomunten is belangrijk:
"Als de institutionele wereld interesse heeft, zet dat de deuren naar forse hoeveelheden kapitaal voor cryptomunten wijd open. Het maakt het verhaal ook geloofwaardiger en trekt ook meer talent."
Galaxy Digital ziet zichzelf als een bedrijf dat ecosystemen binnen de cryptowereld identificeert:
"Veel mensen volgen hetzelfde pad. Ze beginnen met bitcoin, dan volgt ethereum en dan zeggen ze: wat is er nog meer?"
"En dan zeggen ze: Oh, ethereum is wel cool, maar er zijn ecosystemen die veel beter en sneller zijn. Die zijn minder gedecentraliseerd. De binance smart chain is bijvoorbeeld een versie van ethereum die veel minder decentraal is en tegelijk veel sneller. Daar worden veel mooie dingen op gebouwd. Als belegger denk ik dan: dit ecosysteem heeft momentum."
[activecampaign form=28]
Lees meer over cryptomunten:
- Elon Musk stelt dat zijn invloed op de dogecoin helemaal niet zo groot is, maar hij wil zich er wel mee blijven bemoeien
- Een beursexpert met 36 jaar ervaring legt uit waarom goud niet zomaar wordt vervangen door de bitcoin als opslag van waarde
- Groen bitcoin-alternatief Chia Networks verdubbelt in waarde naar $500 miljoen – en denkt aan een beursgang
- 5 experts geven aan of de recente daling van de bitcoin en andere cryptomunten het einde van de huidige rally inluidt