- Cryptobelegger Mike Novogratz denkt dat de bitcoin op de korte termijn geen grote rally zal doormaken.
- De baas van investeringsmaatschappij Galaxy Digital zegt dat de renteverhoging door de Fed en de oorlog in Oekraïne ervoor hebben gezorgd dat beleggers voorzichtiger zijn met risicovolle activa zoals de bitcoin.
- De bitcoin bereikte vorig jaar recordhoogtes en viel daarna terug, maar Novogratz is voor de langere termijn nog steeds optimistisch.
- Lees ook: 4 manieren waarop we NFT’s in de echte wereld kunnen gebruiken: van de eigendomsakte van huizen tot concertkaartjes
Miljardair en cryptobelegger Mike Novogratz verwacht dat het moeilijk zal worden voor de bitcoin om in de huidige omstandigheden een flinke rally in te zetten. De CEO van Galaxy Digital zegt dat renteverhogingen door de Federal Reserve en het aanhoudende conflict in Oekraïne een opleving van bitcoin in de weg zitten.
“Ik denk niet dat de bitcoin flink kan stijgen, totdat we een pauze krijgen van alle impactvolle ontwikkelingen die we nu zien”, zei Novogratz deze week in een interview met persbureau Bloomberg. “De bitcoin is een verhaal waarin je moet kunnen geloven, het is een concept dat mensen verenigt. Het is alleen moeilijk om nieuwe mensen samen te brengen als hun huis in brand staat.”
Risicovolle activa zoals cryptovaluta, aandelen en een aantal grondstoffen stegen flink in 2020 en 2021, mede dankzij het soepele monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Die pompte miljarden dollars in het financiële systeem om zo de leenkosten laag te houden en het economische herstel in gang te zetten.
De centrale bank is nu het monetaire beleid aan het aanscherpen door dit stimuleringsprogramma af te bouwen en besloot woensdag voor het eerst in jaren de rente te verhogen. “Dit in combinatie met de impact van de oorlog in Oekraïne op de wereldwijde groei, zal beleggers waarschijnlijk voorzichtiger maken met activa zoals de bitcoin”, zegt Novogratz.
Novogratz gelooft dat, ondanks zijn bedenkingen over het potentieel voor een nieuwe rally op de korte termijn, dat de bitcoin nog steeds potentieel heeft als wereldwijd betaalmiddel.
"Bitcoin, of eigenlijk crypto in het algemeen, groeide vorig jaar zo veel sneller dan het internet deed op z’n hoogtepunt in de jaren '90. Dus ik verwacht dat dit op dezelfde manier ingeburgerd zal raken", zegt hij. Novogratz geeft aan dat als de bitcoin niet binnen vijf jaar een waarde van 500.000 weet te bereiken, hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt van de adoptiecyclus.
De bitcoin steeg eind vorig jaar naar een recordhoogte van rond de 69.000 dollar, maar ging vervolgens weer hard onderuit. Sindsdien schommelt de munt al maanden rond de 40.000 dollar.
De gehele cryptomarkt heeft sinds het begin van dit jaar zo'n 500 miljard dollar aan waarde verloren. De markt bereikte een piek van bijna 3.000 miljard dollar toen bitcoin z’n all-time high bereikte in november vorig jaar.