Het lichaam van de bekende Britse techondernemer Mike Lynch is door duikers uit zijn gezonken zeiljacht gehaald. Dat heeft een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht gezegd tegen de Britse krant The Telegraph.

Ook het lichaam van zijn 18-jarige dochter Hannah is boven water gehaald. Lynch was met zijn vrouw de eigenaar van het zeiljacht dat maandag zonk voor de kust van Sicilië. Zijn vrouw is een van de vijftien mensen die gered konden worden van het zinkende schip. Hulpdiensten zijn sindsdien op zoek naar zes vermisten.

De Bayesian ligt op ongeveer 48 meter diepte, waardoor duikers er moeilijk bij komen. Ze kunnen steeds maar zo’n tien minuten duiken. Het schip bleek bovendien nauwelijks toegankelijk doordat de doorgangen geblokkeerd worden door spullen uit het schip.

Naast de lichamen van Lynch en zijn dochter zouden er volgens persbureaus Reuters en AFP nog twee lichamen zijn ontdekt. Dat zou betekenen dat er nog twee mensen vermist worden.

De Bill Gates van Groot-Brittannië

Mike Lynch was een bekende zakenman uit het Verenigd Koninkrijk en had als bijnaam 'de Bill Gates van Groot-Brittannië', omdat hij een van de meest succesvolle, Britse techbedrijven ooit heeft opgericht.

Lynch begon zijn ondernemersreis al in de jaren '80, direct nadat een proefschrift in informatica had voltooid aan de Universiteit van Cambridge. Hij richtte met twee anderen Cambridge Neurodynamics op, een bedrijf dat zich specialiseerde in software waarmee onder meer vingerafdrukken en nummerborden konden worden vergeleken en gematcht.

Uit Cambridge Neurodynamics werd in 1996 het bedrijf Autonomy geboren, dat Lynch met David Tabizel en Richard Gaunt oprichtte en waar hij de rol van CEO op zich nam. Autonomy ontwikkelde applicaties voor bedrijven waarmee snel en gemakkelijk informatie gesorteerd en gevonden kon worden.

Het bedrijf speelde hiermee in op de groeiende behoefte aan dit soort applicaties bij bedrijven, omdat het gebruik van computers en digitale documenten in rap tempo aan toenemen was in die periode.

Het bedrijf zou daarnaast zo succesvol zijn geweest, omdat het een agressieve marketingaanpak hanteerde, waarbij het naar verluidt elk kwartaal de zwakste 5 procent van het verkoopteam werd ontslagen en de beste verkopers als “rocksterren” werden behandeld, aldus The Telegraph.

De 'Autonomy-deal' die tot een 12 jaar durende rechtszaak leidt

Vijftien jaar na de oprichting van Autonomy maakt Hewlett-Packard bekend het bedrijf te willen overnemen tegen een waarde van ongeveer 12 miljard dollar. Critici noemden het bod 'absurd hoog', maar HP sloot de deal toch en kreeg ongeveer 87 procent van de aandelen in handen.

In eerste instantie vierde HP de aankoop als een overwinning die het bedrijf een veelbelovende, nieuwe weg zou doen inslaan. Maar een jaar na de overname leek HP ineens flink spijt te hebben van de snelle deal.

Toenmalig CEO Meg Whitman maakte bekend dat er “ernstige boekhoudfouten, tekortkomingen in de informatievoorziening en een onjuiste voorstelling van zaken” aan het licht waren gekomen. Hierdoor was de waarde van Autonomy kunstmatig opgepompt, volgen HP. Het bedrijf moest 8,8 miljard dollar afschrijven op de overname van Autonomy.

Lynch ontkende de beschuldigingen, maar de UK Serious Fraud Office opende op aandringen van de VS een onderzoek naar de deal. In 2018 werd Lynch aangeklaagd voor fraude in de VS. Eerder in 2018 was Sushovan Hussain, de voormalig financieel directeur van Autonomy, al schuldig bevonden aan fraude en veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

In juli 2021 oordeelde een Britse rechter dat Lynch kon worden uitgeleverd aan de VS, waar hij in San Francisco onder huisarrest zijn proces moest afwachten. Pas drie jaar later, op 18 maart 2024, startte de rechtszaak waarin hij werd beschuldigd van fraude.

Hij werd 12 weken later, na een juridisch proces dat bijna 12 jaar voortsleepte, onschuldig bevonden en mocht terugkeren naar het VK. Lynch heeft niet lang van deze vrijheid kunnen genieten.

LEES OOK: Bill Gates dacht dat mensen het internet vooral verantwoord zouden gebruiken, maar hij weet nu dat het web ‘gekke mensen’ een kritische massa geeft