Televisiepresentatrice Mies Bouwman is maandagmiddag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar zoon Joost Timp bekendgemaakt. Ze overleed thuis in het bijzijn van haar kinderen.

Bouwman was een van de belangrijkste Nederlandse televisiepioniers. Ze werd in eerste instantie vooral bekend vanwege de eerste live marathon-uitzending uit de Nederlandse tv-geschiedenis ‘Open Het Dorp’ in 1962. Daarna presenteerde ze vele spel- en interviewprogramma’s. Ze kreeg in 2007 haar eigen straat in Hilversum.

Volgens premier Rutte is de ,,Koningin van de Nederlandse televisie overleden”. Hij omschrijft haar als “geliefd vanwege haar warme persoonlijkheid maar tot het einde scherpzinnig als altijd.”

Televisieproducent John de Mol laat weten aan ANP dat Bouwman veel betekend heeft bij de ontwikkeling van het Nederlandse televisielandschap:

“Mies Bouwman is de grondlegger van het amusement op de Nederlandse televisie. Zij heeft de afstand tot het medium enorm verkleind en in feite weggenomen. Mies was een vakvrouw van haar kruin tot aan haar tenen. Wat een gemis!”

Bekijk hier acht belangrijke momenten uit het leven van de 'oermoeder' van de Nederlandse televisie:


Inzamelingsactie 'Open Het Dorp' - 1962

Mies Bouwman presenteerde het eerste grote geldinzamelingsprogramma op de Nederlandse televisie: 'Open het dorp' in het Rai-gebouw in 1962. Het doel was om geld in te zamelen voor de bouw van een gehandicaptendorp in Arnhem. De marathonuitzending van 23 uur bracht uiteindelijk 50 miljoen gulden op (22,69 miljoen euro).


Opening 'Het Dorp' - 1963

'Het Dorp' werd dankzij al dat ingezamelde geld geopend op 28 januari 1963 door koningin Juliana in aanwezigheid van Mies Bouwman.


Zo is het toevallig ook nog 's een keer - 1964

De goede naam die ze had gebouwd verspeelde Bouwman snel weer door deel te nemen aan het omstreden programma 'Zo is het toevallig ook nog 's een keer'. Daarin werd onder meer de spot gedreven met het christelijk geloof. Bouwman werd bedreigd en zag zich gedwongen haar medewerking aan het programma te staken.


Mies en scène - van 1965 tot 1969

Van 1965 tot 1969 wist Mies Bouwman miljoenen mensen aan de buis te kluisteren met haar programma 'Mies en scène'. In het zogeheten stoel-interview stelde zij steeds tien vragen aan een bekende Nederlander, op bovenstaande foto aan cabaretier Wim Sonneveld.


Telebingo - 1979 tot 1981

Mies Bouwman presenteerde begin jaren zeventig het legendarische spelprogramma 'Eén van de Acht' en later 'Telebingo'. Dat laatste programma was in zijn tijd heel bijzonder, omdat er een auto gewonnen kon worden. Er zijn maar twee seizoenen gemaakt. In het tv-seizoen 1989-1990 keerde Telebingo nog korte tijd terug op televisie, maar toen presenteerde Bouwman het niet meer.


Eén voor Afrika - 1984

In 1984 presenteerde Mies Bouwman samen met Ted de Braak de eerste tv-actie voor giro 555: Eén voor Afrika. De gezamenlijke omroepen zamelden geld in voor de hongersnood in Afrika. De actie leverde in totaal 44 miljoen euro op en staat daarmee nog altijd in de top-5 van hoogste opbrengsten voor giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties.


Eigen straat in Hilversum - 2007

Mies Bouwman nam in 1993 afscheid van de televisiewereld. Ze kreeg in 2007 haar eigen straat in Hilversum, of eigenlijk haar eigen boulevard. Zij onthulde het straatnaambordje zelf samen met toenmalig burgemeester Ernst Bakker. Bij haar afscheid in 1993 was Bouwman door koningin Beatrix al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


De Wereld Draait Door - 2016

VARA-coryfee Matthijs van Nieuwkerk was groot fan van Mies Bouwman en die liefde was wederzijds. Bouwman wilde zelf graag dat haar overlijden bekend gemaakt werd in 'De Wereld Draait Door'. En volgens haar zoon Joost Timp had ze niks liever gewild dan dat de uitzending zoals gepland direct daarna vrolijk verder zou gaan.

En zo geschiedde met een feestprogramma rond de gouden medaillewinnaars van de Winterspelen Carlijn Achtereekte en Suzanne Schulting.