- De oplopende prijzen treffen nu ook veel middeninkomens: mensen geven aan te bezuinigen op boodschappen, brandstof en uitjes, zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.
- Zeker 2,5 miljoen huishoudens zouden in financiële moeilijkheden kunnen komen, zo signaleert budgetinstituut Nibud tegenover BNR.
- Energiebedrijven zien dat steeds meer huishoudens moeite hebben met het voldoen van de maandelijkse termijnen.
- Lees ook: Inflatie zakt iets in Nederland, maar nog steeds bijna 9%: een aanslag op de waarde van je spaargeld
De oplopende prijzen doen niet alleen de lage inkomens flink pijn. Ook middeninkomens merken dat het leven flink duurder wordt en snijden steeds vaker in de uitgaven, zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Mensen geven aan dat er meer wordt gekeken naar aanbiedingen en bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool wordt opgezegd.
Vooral de hogere energieprijzen raken veel huishoudens, nu de oplopende prijzen ervoor zorgen dat de maandelijkse lasten snel oplopen. Daarnaast doen ook de recordprijzen aan de pomp pijn: “Familiebezoekjes worden uitgesteld door de hoge benzineprijs”, zegt een ondervraagde tegen RTL.
Uit gesprekken die nieuwszender BNR voerde met energiebedrijven en budgetinstituut Nibud blijkt dat de hoge energieprijzen een enorm probleem vormen voor veel Nederlandse huishoudens. Ruim 2,5 miljoen huishoudens dreigen in financiële moeilijkheden te komen door de oplopende kosten. Een deel kampt met betalingsproblemen of moet interen op het spaargeld.
Energiebedrijven zien dat mensen soms problemen hebben met de betalingen omdat maandbedragen niet afgeschreven kunnen worden. Mensen moeten dan hun spaargeld aanspreken. De bedrijven verwachten ook later nog problemen, omdat mensen hun maandbedrag te laag inschatten en zo volgend jaar nog een naheffing te wachten staat.
Tussen de 30 en 40 procent van de huishoudens komt moeilijk tot zeer moeilijk rond, zegt directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud tegen BNR.
Uit gesprekken die RTL naar aanleiding van de enquête voerde, blijkt dat de boodschappen hetgeen zijn waar de meeste huishoudens tegenaan hikken. Sommigen respondenten geven daarom aan geen verse groente of fruit meer te kopen, een ander slaat zelfs een maaltijd per dag over.
Ook Vliegenthart signaleert dat niet alleen minima in de problemen komen, maar ook middeninkomens voor het eerst niet rondkomen.
Problemen door oplopende energieprijzen
Ook het Centraal Planbureau (CPB) ziet problemen ontstaan. Bijna een op de zes Nederlandse huishoudens kan op termijn moeite krijgen met het betalen van zijn rekeningen als de energieprijzen hoog blijven. Dat meldt het CPB op basis van een stresstest naar de kosten van levensonderhoud.
In totaal kunnen tot 1,2 miljoen huishoudens in een 'donker' scenario moeite krijgen met het betalen van hun vaste lasten. Volgens het CPB hadden ongeveer een half miljoen huishoudens met het prijsniveau van januari 2021 al te maken met een betaalbaarheidsprobleem.
Ruim de helft van de huishoudens met een betaalbaarheidsprobleem heeft nog wel voldoende financiële buffers om de hoge prijzen meer dan een jaar aan te kunnen zonder uitgaven te verlagen. Zo'n 350.000 huishoudens houden het nog maximaal drie maanden vol.