Nederland verliest de WK-finale, voorspelde Goldman Sachs. Van Brazilië. De slimste speculant van Wall Street had het mis en niet zo’n beetje ook. Softwarereus Microsoft daarentegen blijkt een beter gevoel te hebben voor voetbalvoorspellingen.

Oranje verloor woensdag van Argentinië in de halve eindstrijd. Die wedstrijd had Microsoft goed voorspeld, net als alle andere duels sinds de groepsfase.

Tegen Costa Rica vlogen alle strafschoppen erin, maar in de halve finale tegen het Argentinië van sterspeler Lionel Messi had Nederland minder geluk. Uitblinker Ron Vlaar en Wesley Sneijder misten vanaf elf meter. De Argentijnen schoten wel raak.

Daarmee vervloog niet alleen de Hollandse hoop op een eerste WK-titel, ook de voorspelling van Goldman Sachs kon de prullenbak in. De Amerikaanse zakenbank die bekend staat als een uitmuntend speculant voorspelde voorafgaand aan de kwartfinales dat Nederland in de finale van Brazilië zou verliezen. Twee keer mis. Beide landen nemen het wel tegen elkaar op, maar slechts in de strijd om het ‘brons’.

Microsofts virtuele assistent voorspelde Duitsland-Argentinië

Heel wat beter met voorspellen is Microsoft’s virtuele assistent Cortana, de tegenhanger van Apple’s Siri. Van alle wedstrijden sinds de groepsfase wist Cortana vooraf de juiste winnaar aan te wijzen.

Hoe berekent Cortana wie er gaat winnen? Zoekmachine Bing staat aan de basis, legt Microsoft uit in een blog. Voordat het toernooi van start ging, is de sterkte van elke ploeg geëvalueerd. Daarbij is niet alleen gelet op de behaalde resultaten, maar zijn ook factoren als het thuisvoordeel, weersomstandigheden en het soort grasmat meegewogen.

Daarnaast kijkt Microsoft naar wat de wedkantoren zeggen en neemt het mee wat de massa denkt dat er gaat gebeuren ('wisdom of the crowds').

Tot nu toe heeft die cocktail van gegevens geleid tot een foutloze voorspelling. Daar kan Goldman Sachs nog wat van leren.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Lees ook

Waarom de 7-1 tegen Duitsland goed is voor de Braziliaanse economie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl