- Eind 2022 bracht Microsoft met twee nieuwe versies van de Surface tablets uit: de Surface Pro 9 met een Intel Processor en de Pro 9 SQ3 met een eigen Arm-processor.
- De Surface Pro 9 is de nieuwste poging van Microsoft om de ultieme 2-in-1 mix tussen tablet en laptop te vinden.
- Redacteur Dennis Wilman van Business Insider probeerde de twee apparaten een aantal dagen uit om te bepalen of dat ook daadwerkelijk is gelukt.
- Lees ook: Microsoft werkt aan AI-tool die je stem in 3 seconden kan ‘klonen’ – ontwikkelaars geven toe dat misbruik probleem kan worden
REVIEW – Waarom kiezen tussen een tablet en een laptop als je met een 2-in-1 het beste van beide werelden krijgt? Dat lijkt in eerste opzicht wat de Microsoft Surface Pro 9 wil bieden. Een tablet die je ook kunt gebruiken als volwaardige laptop. Er draait immers een normale Windows-installatie op.
Maar dat beeld blijkt niet helemaal waar. Iets waar we na een aantal dagen uitproberen toch wel achter kwamen.
Ja, de Microsoft Surface Pro 9 is in eerste plaats een tablet, maar eigenlijk is hij daar helemaal niet zo geschikt voor. Dat komt voornamelijk door het feit dat hij op Windows draait en dat is nu eenmaal niet perfect voor besturing met de vingers.
Gelukkig kun je er een stylus bij kopen, wat het geheel al wat bruikbaarder maakt, maar dan loop je er alsnog tegenaan dat de meeste apps voor Windows ook niet voor vingers gemaakt zijn. Het blijft dus altijd een klein beetje behelpen.
De Surface Pro 9 komt dan ook pas echt goed uit de verf als het toetsenbord er ook bij wordt gekocht. Dat wordt er niet standaard bij geleverd. Maar met de aanschaf van deze accessoire verander je de tablet meer in een laptop met een touchscreen. En dat lijkt ook precies wat Microsoft in het hoofd heeft voor het apparaat.
Als je goed oplet, zie je dat de tablet in de externe communicatie van het bedrijf vrijwel altijd is uitgerust met een toetsenbord en stylus. Uiteindelijk was dit ook de manier waarop ik hem het meest gebruikte.
Hoewel de Surface op papier een prima laptopvervanger is, moet je in de praktijk toch ietwat op het gebruiksgemak inleveren. Het toetsenbord dat bij de Surface Pro 9 hoort voelt dan wel erg fijn aan door het gebruik van stof, maar erg stabiel is hij niet.
Het toetsenbord is onderdeel van de hoes en is daarom vrij dun. Dat zorgt ervoor dat het toetsenbord wat buigt bij het typen. Zeker als je hem op schoot wilt gebruiken, merk je nog meer van die flexibiliteit. Geen groot probleem, maar wel iets wat je bij een normale laptop niet zult hebben.
Aan de andere kant heeft het toetsenbord wel een groot voordeel: de stylus kan er magnetisch in weggewerkt worden. Hij heeft zijn eigen holletje waarin hij vast klikt en wat in zijn geheel tegen de Surface geklapt kan worden. Daardoor is de stylus onzichtbaar weggewerkt en staat het toetsenbord ook nog eens in een fijnere stand voor gebruik.
Surface Pro 9: hoe zet je hem neer?
Een ander vraagstuk is de kickstand die de Surface heeft ingebouwd. Positief hieraan is dat je de tablet in zo’n beetje elke hoek kunt plaatsen die je wenst. Geweldig voor gebruik op een bureau of tafel, maar op schoot is het niet optimaal.
Het was toch wat onhandig werken om de Surface in opstaande houding te houden op je schoot. Iets te fanatiek werken zorgde er in sommige gevallen voor dat het geheel instabiel werd en van mijn knieën dreigde te schuiven.
Toegegeven: dit zijn vooral de kleine ongemakken, want in de basis is de Surface Pro 9 (het basismodel met 2,5 Ghz Core i5 en 8 GB geheugen) een prima computer om dagelijkse taken mee te verrichten.
Persoonlijk zou ik kiezen voor een variant met minimaal 16 GB aan werkgeheugen, omdat dit wat toekomstbestendiger is dan 8 GB. Ik liep er nu namelijk al af en toe tegenaan dat we bijna het maximum van het bruikbare geheugen in gebruik hadden. Dit gebeurde bij veel openstaande tabs in de browser en wat losse apps die ernaast draaiden.
Echt zware taken hebben we niet gedaan, omdat de specificaties van de machine hier niet op zijn ingesteld.
Uitblinker in het geheel is het 13-inch 120 Hz-scherm met een resolutie van 2880x1920 pixels. Het geeft niet alleen een scherp, maar ook erg rustig beeld dankzij de variabele refreshrate. Gelukkig heeft hij ook voldoende lichtopbrengst om ook in goed verlichtte omgevingen goed zichtbaar te blijven.
En ook de geluidskwaliteit uit de kleine, verborgen speakers is verrassend goed te noemen. Verwacht geen hele lage tonen, maar toch een relatief vol geluid, zonder nadruk op schelle hoge tonen. Natuurlijk met als kanttekening dat je het volume niet te hoog opschroeft. Hoewel de Surface Pro 9 een kamer kan vullen met geluid, is dat niet bepaald aan te raden.
Het design maakt het product
Het opvallendst aan Surface Pro 9 is wellicht zijn design: het ding mag echt wel gezien worden. Business Insider kreeg een groene variant opgestuurd die bij veel mensen positief opviel. Maar ook de bouwkwaliteit van de laptop, eh sorry, tablet valt op. Hij voelt kwalitatief stevig aan met een constructie van metaal en glas. Het zorgde ervoor dat ik me nooit zorgen maakte om het apparaat in de tas te doen en mee te nemen naar kantoor.
Wel gaat de stevige constructie gepaard met wat extra gewicht en daardoor wordt hij ietwat zwaar voor langdurig gebruik als tablet (met toetsenbord rond een kilo). Maar zoals gezegd is de tabletkant van dit apparaat eerder bijzaak dan hoofdzaak.
Is er dan een groot probleem? Niet echt. Wellicht is de prijs de grootste drempel om een aanschaf te verantwoorden. In eerste instantie lijkt hij goed betaalbaar voor 1.299 euro, maar daarvoor koop je het instapmodel zonder toetsenbord en stylus. Die essentiële accessoires kosten nog eens bijna 280 euro extra. Reken er dus op dat je zo’n 1.600 euro voor een complete Surface Pro 9 kwijt bent.
En dan zou ik nog de 16 GB-variant aanraden. Die kost nog eens 340 euro extra, waarmee het totaal al iets boven de 1.900 euro komt te liggen. Precies in het prijsgebied van de 12,9 inch iPad Pro met toetsenbord en pen.
En daarmee kom je op een nieuwe keuze, want wil je een laptop die tabletdingen kan, of een tablet die laptopdingen kan?
De perfecte mix tussen tablet en laptop is namelijk nog een utopie. Apple zet met de iPad Pro een geweldige tablet neer, maar om hem als laptop of dagelijkse computer te gebruiken, vraagt flink wat aanpassingsvermogen. De Surface Pro 9 gaat daarentegen compleet de andere kant op. Deze is vooral geschikt als dagelijkse computer met wat leuke extraatjes om hem ook als tablet bruikbaar te maken.
Kortom, de Microsoft Surface Pro 9 is een erg mooi en kwalitatief hoogwaardig apparaat dat prima in staat is om je dagelijkse taken te verwerken. Maar hij is alles behalve goedkoop en je moet er rekening mee houden dat je wat moet inleveren op de laptopervaring om er ook als tablet gebruik van te kunnen maken.
Microsoft Surface Pro 9 met SQ3-processor
Net als Apple is Microsoft ook bezig om zich los te wrikken van de standaard x86-processoren en over te stappen naar het ARM-platform. Dat doet het nu in samenwerking met de Qualcomm, waarmee het de SQ3-processor ontwikkelde. Maar waar Apple de overstap rigoureus doet als een lostrekken van een pleister, gaat dit bij Microsoft in stapjes. En dat zorgt voor de nodige problemen, maar ook voor de nodige voordelen.
We kregen de Surface Pro 9 met SQ3 opgestuurd als testmodel, maar kwamen er al snel achter dat de voordelen niet echt opwegen tegen de nadelen. Ten eerste omdat de Arm-processor in de basis al trager is dan Intels in de reguliere modellen, maar ook doordat veel apps (waaronder bijvoorbeeld Chrome en Slack) niet werken met een Arm-processor.
Hierdoor moet Windows een extra emulatielaag tussen de app en het besturingssysteem plaatsen en dat kost processorkracht. Dat merk je bij normaal gebruik al met enige regelmaat waardoor dagelijkse taken soms langzamer verlopen dan je zou willen.
In ruil voor deze nadelen krijg je als belangrijkste voordeel een betere accuduur van 19 uur, volgens Microsoft. Maar met de reguliere Surface Pro 9 haalden we ook prima een volle dag werken. Die heeft volgens Microsoft een accuduur van 15,5 uur.
Daarnaast heeft de SQ3-processor de mogelijkheid tot een 5G-verbinding, maar je kunt je mobiel in je broekzak ook instellen als hotspot, dus wederom weinig toegevoegde waarde.
En dan is er nog de NPU (Neural Processing Unit) die naast de SQ3 processor is geplaatst. Deze ontbreekt bij de Intel-versies en moet AI-taken op zich nemen, die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld in meetings beter verstaanbaar bent, mensen altijd aankijkt en altijd in het midden van het beeld geplaatst bent.
De audioverbeteraar is een toegevoegde waarde als je vaak in koffieshops of naast bouwplaatsen werkt, de overige twee kunnen wat nep overkomen, als ze al werken.
En dan hebben we het nog niet over de prijs gehad, want de Surface Pro 9 met SQ3 is 350 euro duurder (vanaf 1.650 euro) dan het basismodel met Core i5-processor. Je moet dus wel heel erg zwaar hangen aan de extra accuduur om de keuze voor dit model te verantwoorden.