- Microsoft koopt gamesontwikkelaar Activision Blizzard voor omgerekend ruim 60 miljard euro.
- Eerder kocht de softwaregigant onder meer de maker van Minecraft.
- Microsoft lijkt voor te sorteren op een strijd met onder meet Meta (Facebook) voor de toepassing van games in de metaverse.
- Lees ook: Apple weigert mee te doen aan de metaverse met de eigen VR-bril, beweert een analist
Microsoft koopt gamesontwikkelaar Activision Blizzard voor omgerekend ruim 60 miljard euro. Dat bedrijf is bekend van games als World of Warcraft en Call of Duty.
Als de overname afgerond is zou Microsoft volgens eigen zeggen op de derde positie van grootste gamebedrijven op basis van omzet komen te staan. Het Chinese Tencent is marktleider gevolgd door het Japanse Sony, die ondermeer de PlayStation 5 op de markt brengt.
De deal zou volgens Microsoft naar verwachting in het van het fiscale jaar van 2023 moeten sluiten. In de tussentijd wordt er natuurlijk door overheidsinstanties gekeken naar de gebruikelijke zaken rondom concurrentie en dergelijke.
De laatste tijd is Activision Blizzard ook veel in het nieuws vanwege problemen rondom seksisme en wangedrag van medewerkers.
Eerder deze week meldde zakenkrant The Wall Street Journal nog dat de onderneming sinds vorige zomer tientallen medewerkers ontsloeg en nog eens zo'n veertig bestrafte om grensoverschrijdend gedrag. Ook Bobby Kotick, CEO van Activision Blizzard, bleef hierbij niet ongeschonden. Hij zou al langer weet hebben van de misstanden binnen zijn bedrijf, maar hier geen actie op ondernemen.
Microsoft betaalt bijna 69 miljard dollar voor het gamebedrijf. CEO Bobby Kotick van Activation Blizzard blijft volgens de persverklaring van beide bedrijven aan en gaat rapporteren aan Phil Spencer, die de Xbox-divisie bij Microsoft leidt.
Maar het lijkt zeer waarschijnlijk dat Kotick bij het sluiten van de deal zijn positie verliest. Medewerkers binnen Activision Blizzard, en buitenstaanders schreeuwen al maanden om het vertrek van de CEO. Grote aantallen medewerkers hebben al meerdere keren hun werk stilgelegd om hun punt duidelijk te maken aan het management, ook zijn er al meerdere hooggeplaatste mensen uit onvrede met de cultuur vertrokken. Daarbij laat Spencer in een persbericht weten dat ze alles op alles gaan zetten om een inclusieve en diverse cultuur bij Activision neer te zetten.
De aankoop van Activation Blizzard past in de strategie van Microsoft van de afgelopen jaren, waarbij verschillende gamemakers zijn opgekocht. Zo kocht de softwarereus in 2014 Mojang, de maker van Minecraft, voor 2,4 miljard dollar. En afgelopen jaar lijfde Microsoft gambedrijf Bethesda in voor 7,5 miljard dollar. De overname van Activision Blizzard zou de boeken in gaan als de grootste ooit binnen de techsector.
Microsoft lijkt ook voor te sorteren op de concurrentiestrijd met Meta (het voormalige Facebook) rond toepassingen van de metaverse. Dat is een virtuele omgeving waarin gebruikers activiteiten kunnen ontplooien met avatars, waaronder het spelen van games. Dit geeft Satya Nadella aan. Hij zegt dat de deal een "sleutelrol in het ontwikkelen van metaverse-platforms" zal spelen.
Ondertussen biedt Microsoft ook een Netflix-achtige abonnementsdienst aan voor games, genaamd Game Pass. Hiermee krijgen Gamers voor een vast bedrag per maand toegang tot honderden games die ze op een Xbox of PC kunnen spelen. Ook kunnen bepaalde games via een internetbrowser gestreamd worden naar een grote verscheidenheid aan apparaten.
De dienst blijkt uitermate populair, want Microsoft laat tussen neus en lippen door nog weten dat ze tot op heden 25 miljoen betalende abonnees voor Game Pass hebben.