Als je het technologienieuws al een tijdje volgt, dan zie je Microsoft en Apple waarschijnlijk als bittere rivalen.
Ver voordat Android het opnam tegen de iPhone en Facebook zich verweerde tegen Snapchat, was er de verbeten strijd tussen Mac-computers en Windows-pc’s.
Niet alleen hadden beide platforms een fanatieke schare fans, ook topmannen Steve Jobs en Bill Gates vlogen elkaar geregeld in de haren.
Dus is het misschien verrassend dat in het recent vernieuwde bezoekerscentrum van Microsoft bij het hoofdkantoor in Redmond de allereerste Macintosh van Apple prominent is tentoongesteld, naast andere items als het eerste visitekaartje van Gates.
Daar is een goede reden voor. Het Microsoft van vandaag had misschien niet bestaan zonder de Macintosh, de eerste computer voor de massa met een grafische gebruiksinterface.
De haat-liefde verhouding tussen Steve Jobs en Bill Gates
Aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben Bill Gates en Steve Jobs een haat-liefdeverhouding. Jobs vliegt naar het hoofdkantoor van Microsoft in de staat Washington om Gates te overtuigen om software voor de Macintosh te maken. Dat lukt.
Gates speelt een grote rol in het opbouwen van de hype rond de Macintosh. Hij doet zelfs mee aan een ludiek datingspel, waarin hij op het podium vragen van Jobs beantwoordt over de relatie van Microsoft met Apple.
De Macintosh komt uiteindelijk in 1984 op de markt. Apples computer wordt gelanceerd met een legendarische reclamespot tijdens de Super Bowl, waarin George Orwells klassieker '1984' wordt nagespeeld.
Microsoft komt zijn belofte na om software te maken voor het hagelnieuwe platform. De eerste versies van Excel, Powerpoint en Mail komen uit voor de Macintosh. Microsoft Office 1.0 vindt zijn oorsprong op de Mac. Gates zei ooit dat er bij Microsoft meer mensen werkten aan de Macintosh dan bij Apple zelf.
Ruim een jaar later komt er een kink in de kabel, als Microsoft een eigen grafische gebruiksinterface introduceert met Windows 1.0. Jobs is woest en beschuldigt Microsoft van het schaamteloos kopiëren van de Macintosh. Maar dat doet Gates weinig - hij vindt niet dat Apple het alleenrecht heeft op het concept.
Gates en Jobs hebben de grafische benadering bovendien niet zelf bedacht. Dat komt uit de koker van Xerox Parc, het fameuze onderzoekslab waar ook ethernet en de laserprinter zijn ontwikkeld.
Gates heeft in die tijd een gevat antwoord op de beschuldigingen van Jobs: "Nou Steve, ik denk dat je er op meerdere manieren naar kunt kijken. Het is meer zo dat we beiden een rijke buurman hadden die Xerox heette. Ik brak in om de televisie te stelen, om te ontdekken dat jij mij voor was."
Door de strijd tussen Apple en Microsoft, die ook in de rechtszaal wordt gevoerd, groeien Jobs en Gates steeds verder uit elkaar. Ze schromen niet om openlijk met modder te gooien. Zo zegt Jobs in een documentaire dat Microsoft "derderangs producten" maakt.
Later leggen de twee hun ruzie bij. Als Jobs in 1997 terugkeert bij het kwakkelende Apple schiet Microsoft te hulp met een geldinjectie van 150 miljoen dollar. Gates verschijnt op Macworld Expo zelfs metershoog in beeld op een scherm achter Jobs om de deal aan te kondigen.
Aan het einde van Jobs' leven is de kou grotendeels uit de lucht. De Apple-oprichter spreekt zijn bewondering uit voor Microsoft en zegt dat hij met plezier heeft samengewerkt met Gates, die op zijn beurt de goede smaak van Jobs prijst.
"Ik respecteer Steve enorm. We werkten samen en spoorden elkaar aan, ook als rivalen. Niks van wat hij heeft gezegd zit me dwars", zegt Gates na de dood van Jobs in 2011.
In de afgelopen jaren is Microsoft onder CEO Satya Nadella een andere weg ingeslagen. Het bedrijf heeft zelfs Office-apps voor de iPhone en Android-toestellen uitgebracht. Met de Surface-lijn zit Microsoft nog in het vaarwater van Apple, maar verder zijn de spanningen tussen beide bedrijven vrijwel geheel verdwenen.
Misschien dat de Macintosh van Apple daarom in het bezoekerscentrum staat. Op die computer is tenslotte de basis gelegd voor Office 365, waarmee Microsoft nu de markt voor kantoorsoftware domineert.