- De 32-jarige Michael van Gerwen is de succesvolste Nederlandse darter van dit moment. Hij gooide al 10 miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar.
- Zijn 22 jaar oudere rivaal Raymond van Barneveld heeft meer WK-titels, maar verdiende aanzienlijk minder in zijn carrière.
- Toen Van Barneveld opkwam, was darten nog een kleine sport. Inmiddels krijgt de winnaar van het WK een cheque van 500.000 pond, omgerekend zo’n 585.000 euro.
- Lees ook: Michael van Gerwen heeft in Vlijmen een droompaleis van €1,2 miljoen laten bouwen – zo ziet het eruit
Wie is er succesvoller: Michael van Gerwen of Raymond van Barneveld? De laatste kondigde in februari van dit jaar zijn comeback aan, amper veertien maanden na zijn afscheid van de sport.
“Het is heel simpel. Ik mis het. Ik mis het verschrikkelijk”, zei de 54-jarige darter tegen RTL 7. Van Barneveld doet ook weer mee aan het WK, dat op 15 december is begonnen.
Nu een van de grootste Nederlandse darters ooit terug is aan de oche, doemt de vraag op wie er succesvoller is: Michael van Gerwen of Van Barneveld? Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt.
Van Barneveld kroonde zich tot nu toe vijf keer tot wereldkampioen darten, vier keer bij de dartsbond BDO en een keer bij de PDC. Zijn 22 jaar jongere ‘groene’ rivaal pakte tot nu toe drie keer de titel bij de PDC.
Maar qua verdiensten zijn de zaken omgekeerd. 'Barney' gooide tot nu toe 3,5 miljoen pond aan prijzengeld bij elkaar, volgens de Britse website Darts Database, die allerlei statistieken over de spelers bijhoudt.
Van Gerwen staat een stuk minder lang aan de top, maar is Van Barneveld inmiddels voorbij qua verdiensten. De 32-jarige Brabander verdiende in totaal al 8,6 miljoen pond (omgerekend 10 miljoen euro) met zijn prestaties op toernooien.
Dat laat nog maar eens zien dat darten tegenwoordig een volwassen sport is waar vele miljoenen in omgaan - en waar je een serieuze boterham mee kunt verdienen.
Hoe anders is dat in 1998, het jaar dat Van Barneveld voor de eerste keer de Lakeside wint. Barney is dan nog postbode bij de PTT en kan door de wereldtitel eindelijk zijn droom waar maken: profdarter worden.
Hij ontketent een ware rage: heel Nederland is in de ban van het pijltjesgooien. Hij pakt nog drie keer de titel bij de BDO en stapt dan over naar de grote concurrent, de PDC, waar de Engelse dartslegende Phil Taylor al sinds 1992 actief is.
In 2007 verslaat Van Barneveld zijn angstgegner Taylor in een zinderende finale die ruim 2,5 uur duurt. Pas na de beslissende leg van de dertiende en laatste set is er een winnaar. De partij wordt door sommigen wel de beste dartswedstrijd ooit genoemd.
Van Gerwen gooide op zijn 17de al een 9-darter
Michael van Gerwen is dan pas 17 jaar, maar heeft al een behoorlijke reputatie opgebouwd als megatalent. Tijdens de International Darts League in 2006 klopt hij voor het eerst op de deur door de ervaren Engelsman Martin Adams te verslaan met een gemiddelde van 108 punten per beurt.
Een jaar later gooit Van Gerwen voor het eerst in zijn carrière een 9-darter live op televisie, nota bene in een pot tegen Van Barneveld.
Toch duurt het even voordat Van Gerwen de absolute top bereikt. Hij klust in zijn tienerjaren nog bij als tegelzetter en nam zelfs de badkamer van voetballegende Dennis Bergkamp onder handen, vertelde hij ooit tegen de Britse Metro.
"Hij woonde in een gigantisch huis", aldus Van Gerwen. "Het was echt prachtig en ik dacht daar nooit ook maar bij in de buurt te komen, want mijn doorbraak als darter liet op zich wachten."
Ruim tien jaar later laat Van Gerwen zelf een kast een huis neerzetten in het Brabantse Vlijmen. Zakenblad Quote schate zijn vermogen in 2018 op 8 miljoen euro.
Hoe hij aan dat geld komt? Door de afgelopen jaren toernooi na toernooi te winnen en prijzengeld te pakken. Van Gerwen is dominanter dan Van Barneveld ooit is geweest. The New York Times noemde hem niet voor niets de Michael Jordan van het darten, al vallen de resultaten de afgelopen twee jaar ietwat tegen.
Barry Hearn, de man die van darten een commerciële machine maakte
Maar belangrijker: het prijzengeld bij darts is tegenwoordig een stuk hoger dan toen Van Barneveld opkwam. Zijn eerste WK-titel bij de BDO in 1998 leverde de Hagenees destijds een cheque van 40.000 pond op. De winnaar van de PDC World Darts Championship krijgt dit jaar het tienvoudige.
De groeiende prijzenpot is het werk van een man: Barry Hearn, de Britse promotor die darten omtoverde van een kroegsport tot een waar tv-spektakel voor grote zalen. Darts is zo populair dat het Rotterdamse sportpaleis Ahoy twee avonden bommetjevol zit voor de Premier League of Darts.
Hearn is een gehaaide zakenman met een neus voor commercie. Door een deal te sluiten met de commerciële zender Sky Sports en sponsoren aan te trekken groeide de PDC uit tot de lucratiefste dartsbond. De BDO fungeert tegenwoordig als opleidingsplek voor jonge darters, cashen doen ze vervolgens bij de PDC.
"Het prijzengeld was ooit een half miljoen per jaar, nu is het 14 miljoen pond", zei Hearn in 2017 tegen de Daily Mail. "Gewone gasten die 15 tot 20 duizend pond per jaar verdienden, strijken nu 100, 200 of soms wel 300 duizend pond op."
En dan is er natuurlijk nog Van Gerwen, die jaarlijks meer dan een miljoen bij elkaar gooit. "Hij is een fenomeen", aldus Hearn. "Hij is geen normaal persoon, maar waar zouden we zonder hem zijn? Dan zou de wereld een stuk saaier zijn."
Lees meer over Michael van Gerwen:
- Michael van Gerwen betegelde als tiener de badkamer van voetballegende Dennis Bergkamp
- Michael van Gerwen houdt niet van bier of baco’s, maar is een echte wijnliefhebber
- Michael van Gerwen als 17-jarige (met haar!): ‘Ik ben nu al te dik’
- Michael van Gerwen heeft in Vlijmen een droompaleis van €1,2 miljoen laten bouwen – zo ziet het eruit
- Michael van Gerwen verdient miljoenen met darten – zo geeft hij zijn geld uit