Het aandelenklimaat in de VS en Europa blijft gunstig, zolang centrale banken de economische groei blijven ondersteunen. Maar Europa komt beter uit de startblokken en daar zijn de korte-termijntrends positief. In de VS bewegen de beurzen zich meer zijwaarts, stelt ABN Amro’s Michael Nabarro.

Dit jaar worden beleggers opnieuw geconfronteerd met spanningen in de Oekraïne en een nieuw gekozen Griekse regering die stevige veranderingen nastreeft. Ondanks deze ontwikkelingen zijn de aandelenmarkten in Europa sinds het begin van het jaar goed uit de startblokken gekomen en lijken hogere koersen waarschijnlijk.

Beleggers gaan er steeds weer vanuit dat alles wel weer goed komt en tot nu zijn de gevolgen ook beperkt gebleven. Bovendien lijkt de economie in de eurozone betere tijden tegemoet te kunnen zien nu het economisch herstel aan kracht wind.

Ook de bedrijfsresultaten verbeteren en helpt de dalende euro de export te bevorderen. De rente daalt verder en ga ik ervanuit, gezien de uitspraken van de Europese Centrale Bank omtrent de looptijd van het huidige ondersteunende beleid, dat deze ook een langere tijd laag zal blijven. Oftewel in mijn optiek een gunstig klimaat voor aandelenbeleggers.

Amerikaanse beurs blijft achter, maar voor hoelang?

In de VS blijven de belangrijkste aandelenindices ten opzichte van Europa achter, maar daar zullen eurobeleggers niet al te veel van merken omdat de Amerikaanse dollar dit jaar met circa 5,5 procent is opgelopen ten opzichte van euro.

Echter, als we naar de indices in de VS gemeten in dollars kijken, dan constateer ik dat deze zijn achtergebleven en staan de recente recordstanden onder druk. Na een periode van consolidatie is de kans op een vervolg van de stijgende trends echter waarschijnlijk.

De VS zit natuurlijk op een ander punt van de economische cyclus dan de eurozone en het lijkt een kwestie van tijd voordat de rente wordt verhoogd. De meeste marktvolgers schatten in dat dit in de tweede helft van 2015 zal gebeuren. Ik verwacht dat de Federal Reserve dit uitermate voorzichtig zal doen. Dit omdat de inflatie relatief laag is (mede dankzij lagere olieprijzen) en ook het mondiale economische herstel nog fragiel is.

Er zijn nog veel centrale banken die vol op het gaspedaal trappen om hun economieën te ondersteunen. Daarom verwacht ik dat de Amerikaanse rentestijgingen in eerste instantie nog weinig invloed op de aandelenmarkten zullen hebben en lijkt de eerste verhoging al ingeprijsd.

Europa en VS: korte versus lange termijn

Vanuit fundamentele optiek denk ik, hoe verontrustend de afgelopen periode ook is geweest, dat het economische herstel aanhoudt. Gecombineerd met de lage rentes zorgt dat voor een gunstig aandelenklimaat.

Het technische beeld voor de langere termijn is zowel voor de VS als Europa positief. Maar als we de grafieken bestuderen dan blijkt dat het korte-termijnbeeld in Europa positief is, maar in de VS neutraal. De vraag is nu of Europa te ver is doorgeschoten of dat de VS opwaarts zal aansluiten.

In deze bijdrage zal ik vanuit technische optiek een tweetal indices uit Europa en één uit de Verenigde Staten analyseren. Ik gebruik weekgrafieken voor een beter perspectief.

AEX-Index

aex

Kijken we naar de Amsterdamse AEX-index (zie grafiek boven, klik op figuur om uit te vergroten), dan zien we dat de index vorig jaar werd geplaagd door vele vinnige bewegingen, vooral veroorzaakt door geopolitieke spanningen, tegenvallende acties van de ECB en een haperend economisch herstel in Europa.

Vooral in oktober kregen beleggers flink de schrik van een daling van meer dan 10 procent. Tegenvallende groeicijfers, dalende olieprijzen en oliesector zorgden voor flinke volatiliteit. Het gevolg was dat de stijgende trendlijn sinds 2012 kort neerwaarts werd doorbroken, maar op (week) slotbasis weer erboven is gesloten. Deze zogenaamde ‘failure’ was het startschot voor een hernieuwde aanval op de zware weerstandszone op 420-430.

Na enige aarzeling is de weerstandszone opwaarts doorbroken en fungeert nu als belangrijke lange termijn steunzone. Zolang de koersen hierboven blijven lijkt een verdere stijging richting de 490-495 waarschijnlijk. Daarboven komen zelfs de toppen uit 2007 in beeld. Kortom, de signalen staan op groen.

Stoxx 600 Index

stoxx 600

Analyseren we in Europa de breedgemeten Stoxx 600 (zie grafiek boven, klik op figuur om uit te vergroten) dan zien we een nagenoeg gelijk beeld. Ik heb nu alleen een wat langere termijn genomen. Dit omdat dan recordstanden uit zowel 2000 en 2007 in beeld komen. Ook hier is recentelijk een zware horde op 350 punten opwaarts doorbroken en was het startschot voor verdere stijgingen.

Deze index is sinds de crisis harder opgelopen dan de AEX en er lijkt voor deze index een stevige weerstandszone tussen de 390 en 407 op te doemen. Hier is het dus wel even oppassen geblazen. Er kan een belangrijke tijdelijke top worden geplaatst. Of er kan een tijdelijke consolidatie- of correctiefase optreden in aanloop naar nieuwe recordstanden.

Zolang we boven de 350 noteren, lijkt een test van de belangrijke weerstandszone waarschijnlijk. Dit geeft nog wat opwaarts potentieel. Boven de 390 wordt het wel opletten geblazen. Kortom, signalen op groen, maar opwaarts potentieel enigszins beperkt. Indien de genoemde weerstandszone wordt doorbroken zal dit een sterk nieuw koopsignaal genereren.

S&P-500 Index

s&P500

Het lange termijn beeld in de VS is sinds 2009 positief en we zien ook dat de dalingen ten opzichte van Europa minder extreem zijn. Zolang deze trend positief blijft is er vanuit technische optiek voor lange termijn beleggers weinig aan de hand.

Voor de korte termijn is het wel oppassen. De bovenkant van de huidige trend zorgt voor stevige weerstand. Tevens zien we dat we sinds december in een zijwaartse bandbreedte van circa 1.970-2.093 punten bivakkeren. Zowel de trend- als horizontale weerstand lijkt nu op circa 2.093-2.100 punten te liggen. Indien dit opwaarts wordt doorbroken, lijkt de stijgende trend in de VS een opwaartse versnelling te krijgen met hogere koersen tot gevolg. Onder de 1.970 punten dienen we rekening te houden met een verdere daling richting de 1.800 punten.

Dat de prestaties van de S&P-500 beter zijn dan die in Europa, met name als we het dollar-effect meenemen, zal niemand ontgaan zijn. Echter, gemeten in Amerikaanse dollars wordt de druk flink opgevoerd op de zware weerstandszone 2.093-2.100 punten. Kortom, vinger aan de pols voor deze index. Bij een opwaartse uitbraak lijken hogere koersen en een inhaalslag ten opzichte van Europa waarschijnlijk.

Klimaat aandelen gunstig: Europa beter uit startblokken

Ik denk dat het aandelenklimaat in de VS en Europa gunstig blijft zolang centrale banken de economische groei blijven ondersteunen, de rente relatief laag blijft en de bedrijven de winstgroei kunnen blijven verbeteren.

Maar, vanuit technische optiek zijn er wel wat verschillen. Voor beide regio’s zijn de langere-termijntrends positief. Maar Europa komt beter uit de startblokken en zijn ook de korte termijn trends positief. In de VS bewegen de beurzen zich de laatste twee maanden zijwaarts en ligt er een flinke weerstandszone boven de markten.

Ik verwacht dat in Europa de koersen verder zullen oplopen richting de genoemde weerstandsniveaus. Mocht de VS de genoemde weerstandszone kraken dan zal dat een nieuw sterk technisch koopsignaal geven en lijken ook hier weer hogere koersen waarschijnlijk.

Michael Nabarro is Investment Manager, Private Trading bij ABN Amro MeesPierson Private Banking . Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Voor meer informatie zie: Technische Analyse bij ABN Amro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl