Als er witte rook uit de VS komt, lijkt een aanscherping van hoogste beursniveaus dit jaar waarschijnlijk. ABN Amro’s Michael Nabarro licht toe.
Het zal niemand zijn ontgaan dat de politiek in Washington de gemoederen bezighoudt. In de Verenigde Staten is deze rituele dans tussen de Democraten en Republikeinen vaker vertoond en meestal loopt alles goed af. Echter, de klok tikt en het kan nu twee kanten op: óf het wettelijke plafond voor de Amerikaanse staatsschuld wordt verhoogd, of niet.
Zo ja, dan mogen we een zucht van opluchting slaken. Zo nee, dan is ongewis wat er gaat gebeuren.
Het zou kunnen dat de Amerikaanse overheid op een bepaald moment sommige schulden niet kan afbetalen en daarmee technisch failliet is. Natuurlijk is de Amerikaanse overheid niet werkelijk failliet, dus als alle marktpartijen het hoofd koel houden, is er niet zoveel aan de hand.
Hoewel er op de financiële markten wel wat spanning voelbaar is, lijken de meeste partijen toch te denken dat er op de laatste moment een oplossing komt. Mijn collega Han de Jong gaat hier in zijn column dieper op in.
Beurzen niet echt nerveus
De financiële markten hebben tot nu toe nauwelijks gereageerd op de onzekerheid over de Amerikaanse begroting. De aandelenkoersen zijn enigszins gedaald en de impliciete volatiliteit (bewegelijkheid van koersen, red) is wat toegenomen. Tevens zagen we de rente’s wat corrigeren en de Amerikaanse dollar wat verzwakken.
Per saldo lijken de beleggers, net als ik, te denken dat de Amerikaanse politiek niet zo roekeloos zal zijn om een faillissement te riskeren. Ook een blik op de gevolgen van 'shutdowns' in de jaren 1980 en 1990 is geruststellend: de aandelenkoersen bleven tijdens tijdelijke sluitingen van Amerikaanse overheidsdiensten gelijk of daalden licht, om daarna weer snel te stijgen.'
Echter, indien de politiek in de VS onverwachts de bal laat vallen, zullen beleggers met flinke koerschommelingen te maken krijgen. Kortom, het zal duidelijk zijn dat de gebeurtenissen in de VS bepalend zullen zijn voor de koersontwikkelingen op korte termijn.
Ik laat in deze column een drietal aandelenindices – de Amerikaanse S&P-500 index, de STOXX600-index en de Amsterdamse AEX-index – de revue passeren en voorzie deze van technisch commentaar. Hierbij tracht ik aan te geven waar de kansen liggen indien er witte rook komt, maar ook waar de belangrijke steunzones liggen als het de verkeerde kant op gaat.
AEX-Index
(klik op grafiek voor uitvergroting)
We zien de Amsterdamse AEX-Index sinds 2012 in een opwaartse trend bewegen. Het ‘Bernanke’ effect van eind mei en begin juni - de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank dat de geldkraan een beetje minder ver open gaat, als de Amerikaanse economie aantrekt - zorgde voor een vinnige neerwaartse beweging waardoor de bandbreedte van de stijgende trend met 5 procent is toegenomen.
De eerste serieuze steunzone voor de AEX ligt nu op 362-366 punten en daaronder de 350 zone (onderste stijgende trendlijn). De weerstand is te definiëren op 385,80 punten, de top van 2013.Vervolgens ligt de bovenkant van de genoemde trend op circa 392.
Zolang de bovenstaande trend intact blijft, lijken hogere koersen waarschijnlijk. Indien er witte rook uit de VS komt kan de bovenkant van de trend op 392 worden getest. Als de markt dan voldoende kracht heeft om aan de bovenkant uit te breken, liggen de eerste koersprojecties op circa 415-420 punten.
Aan de andere kant zal zwarte rook uit de VS waarschijnlijk de steunzone op 362-366 onder druk zetten. Een neerwaartse doorbraak zal verdere koersdruk teweegbrengen en de 350 in beeld brengen. Indien dat niveau sneuvelt, verandert het technisch beeld . Maar vooralsnog is de trend positief!
Stoxx-600 Index
(klik op grafiek voor uitvergroting)
De brede Europese Stoxx-600 Index laat sinds het dieptepunt van 2011 eveneens een stijgende trend zien. De contouren zijn nagenoeg gelijk aan die van de AEX. De steunniveau’s zijn te definiëren op respectievelijk 295 en 275 punten. De weerstanden op 317 en 331 punten.
Ook hier geldt dat bij witte rook waarschijnlijk de weerstandsniveaus worden getest. Bij zwarte rook dienen de genoemde steunniveaus in stand te blijven, om vanuit technisch perspectief positief te blijven.Vooralsnog lijken ook hier verdere stijgingen waarschijnlijk.
S&P-500 Index
(klik op grafiek voor uitvergroting)
De prestatie van de Amerikaanse S&P 500 Index is imposant. Er is een sterke opwaartse trend waarneembaar en deze index bereikte op 19 september dit jaar nieuwe recordstanden. Een week geleden zakte de index even onder de opgaande trendlijn, maar wist de S&P-500 wist zich snel te herstellen. Vooralsnog leek dit een ‘false break’ te zijn.
We zien wel dat toppen en bodems beginnen te overlappen wat een teken kan zijn dat de kracht van de trend afzwakt. Een opwaartse break boven de recente toppen op 1.735 punten zou weer nieuw momentum in de koersen kunnen brengen, met hogere koersen als gevolg. Onder de 1.626 punten draait het positieve sentiment. Ook hier is de trend vooralsnog opwaarts gericht.
Vinger aan de pols
Zoals hierboven aangegeven zullen politieke beslissingen vanuit Washington de komende periode bepalend zijn voor het koersverloop op de korte termijn.
Ervan uitgaande dat de politiek in de VS het hoofd koel houdt, lijken bovengenoemde aandelenindices zich klaar te maken voor een verdere stijging en aanscherping van de jaartoppen. Hoewel de beurskoersen al flink zijn opgelopen, lijkt er vooralsnog meer in het vat te zitten zolang de benoemde stijgende trends en steunzones intact zijn. Het zou wel eens een mooi kwartaal voor aandelenbeleggers kunnen worden.
Laten we hopen dat de politiek in de VS het positieve sentiment niet verstoort.
Michael Nabarro is Investment Manager, Private Trading bij ABN Amro MeesPierson Private Banking . Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Voor meer informatie zie: Technische Analyse bij ABN Amro.
Lees ook
Han de Jong: echt failliet gaat Amerika natuurlijk niet
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl