Sinds augustus is de bewegelijkheid op aandelenmarkten fors toegenomen. Ontwikkelde markten lijken betere kansen te bieden dan opkomende markten, signaleert Michael Nabarro.

Het jaar begon goed voor aandelenbeleggers. Vooral Europa kwam dit jaar sterk uit de startblokken. Beleggers met dollarbeleggingen profiteerden de eerste drie maanden vooral van de duurdere dollar (de indices zelf kwamen nauwelijks van hun plaats). In opkomende markten vielen natuurlijk de extreme uitslagen op de lokale Chinese beurzen op. Per saldo had de eurobelegger tot eind juni weinig te klagen over de prestaties van de aandelenindices. Maar daar is ondertussen wel verandering in gekomen

Eind augustus sloeg de vlam in de pan toen de economische data uit China steeds somberder werden en sindsdien is de beweeglijkheid op de aandelenmarkten fors toegenomen. Als gevolg hiervan hebben de meeste Europese indices de jaarwinsten in korte tijd zien verdampen. In de VS staan we in de min, maar de sterkere dollar zorgt ervoor dat de schade voor een eurobelegger meevalt. Eurobeleggers in opkomende markten hebben, afhankelijk van de regio, hun winst zien verdampen of staan ook in de min.

Op dit moment leidt niet alleen de groeivertraging in China, maar ook de mogelijke besmetting naar de wereldwijde groei tot zorg. Recentelijk laten ook leden van centrale banken zich steeds voorzichtiger uit over deze verwachtingen en dit heeft er mede voor gezorgd dat de rente in de VS onveranderd is gebleven.

Positieve fundamenten aandelen zijn nog intact

Biedt de huidige onrust op de aandelenmarkten nu kansen? Dat is volgens mij wel het geval. De belangrijkste drivers die de markten de afgelopen jaren hebben ondersteund zijn nog steeds intact: lage rente, steun van centrale banken en (gematigde) economische groei. Tevens zijn nu de grondstofprijzen aanzienlijk gedaald en is de koopkracht weer aan het toenemen.

Echter, er zijn natuurlijk ook redenen voor zorg zoals de eerder benoemde zwakte in de opkomende markten en de aanstaande renteverhoging in de VS. Ook blijft de inflatie relatief laag en is de huidige wereldwijde groei fragiel (zie China). Toch verwacht ik dat de eerder genoemde positieve fundamentele drivers de aandelenmarkten blijven ondersteunen. Dit ondanks de huidige toegenomen onzekerheid.

Het is wel belangrijk om selectief te zijn. Zo zien we ook dit jaar grote verschillen tussen de winnaars en de verliezers. De laatste jaren valt op dat er grote verschillen kunnen zijn op regio-, sector- en individueel niveau.

In deze bijdrage sta ik stil bij de technische ontwikkeling van de Europese Stoxx 600-Index, de Amerikaanse S&P 500-index en de MSCI-Index voor aandelen in opkomende markten. Hieruit zal blijken dat het voor Europa en de VS nog te vroeg is om te praten over verandering van de positieve langetermijntrends. Dit ondanks de huidige stevige correcties. Voor de opkomende markten is het technische beeld anders en lijkt het beeld vanuit technische optiek een stuk fragieler.

Europa: stevige correctie Stoxx-600, maar lange trend positief

We zien dat deze index in een opwaartse trend zit. Het is af en toe wel behoorlijk schrikken met stevige correcties. Na het doorbreken van de belangrijke horde op 350 punten (januari 2015), schoot het positieve momentum er stevig in. De hellingshoek waarmee de koersen stegen was opmerkelijk en een reactie leek een kwestie van tijd. Dat deze reactie zou uitmonden in een correctie van bijna 20 procent, kwam ook voor mij als een verrassing.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

stoxx 600

Het gevolg is dat wij nu weer de middellange termijn opgaande trendlijn sinds 2011 benaderen. Deze lijn ligt op grofweg 340 punten. Zolang dit niveau op slotbasis intact is, mag er naar boven gekeken worden. Gaan we eronder dan lijkt een bezoek van de paniekbodem op 331 punten en mogelijk de lange termijn opgaande trendlijn sinds 2009 op grofweg 310 punten waarschijnlijk. Onder dit niveau vindt er toch wel een significante verzwakking plaats en wordt het tijd om opnieuw een lange termijn analyse te maken.

Kortom: de lange termijn opgaande trend is valide zolang 310-340 punten intact is en er lijken koopkansen voor beleggers te ontstaan. Het is alleen de vraag of de middellange- of de lange-termijntrend de koersen zal opvangen. Dat is toch nog een verschil van grofweg 10 procent.

Boven de recente top op 370 punten lijkt het ergste voorbij en lijkt een test van de recordstanden waarschijnlijk. De recente beweeglijkheid heeft ervoor gezorgd dat ik ruimere marges aanhoudt. De koersen kunnen dus nog wel wat lager zonder dat het positieve beeld verandert, maar dat is niet anders. Nogmaals; onder de 310 punten verzwakt het beeld aanzienlijk en kunnen vanuit technische optiek de langere termijn positieve visies de kast in.

S&P-500 Index: voorlopig correctie in de opgaande trend

Het lange-termijnbeeld in de VS is sinds 2009 positief en we zien ook dat de dalingen vergeleken met Europese beurzen minder extreem zijn. Zolang deze trend positief blijft, is er vanuit technische optiek voor lange termijn beleggers weinig aan de hand.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

spx

De recente correctie heeft ervoor gezorgd dat ook hier de lange termijn opgaande trend sinds 2009 wordt benaderd. Het is wel belangrijk dat deze trend intact blijft om positief te blijven. Ik heb voor de S&P-500 Index een belangrijke steunzone gedefinieerd op 1.815-1.870 punten. Zolang we hier boven blijven, blijf ik positief en zie ik bewegingen richting deze zone als een koopkans. Ik wil wel benadrukken dat, indien de koersen eronder komen, er vanuit technische optiek rekening gehouden dient te worden met verdere koersdalingen.

Kortom: gebruik maken van de huidige correctie biedt in mijn optiek goede kansen zolang de eerder genoemde steunzone intact blijft. Eronder verslechtert het beeld aanzienlijk en lijken risico-beperkende maatregelen verstandig. Boven de 2.020 punten lijken de korte-termijnzorgen te verdwijnen en lijken ook hier nieuwe recordstanden waarschijnlijk.

MSCI Index opkomende markten: meer zwakte in het verschiet?

De wereldwijde MSCI-Index voor aandelen in opkomende landen, hierboven in Amerikaanse dollars gemeten, is door belangrijke technische steunniveaus gezakt. Als we dit afzetten tegen de stijgende trends in veel ontwikkelde markten, zoals de Amerikaanse S&P-500 Index of de Europese Stoxx-600, blijft deze index dus achter.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

em

Wat opvalt is de ‘failure’, ofwel mislukte poging om naar boven uit te breken, medio 2014. Dit zette vele beleggers op het verkeerde been en geeft maar eens aan dat zogenaamde ‘false breaks’’ vaak gevolgd worden door een contraire beweging.

Dit jaar sneuvelden alle belangrijke steunzones en ik houd rekening met verdere verzwakking. Na de recente dalingen moeten wij natuurlijk niet opkijken van tussentijdse oplevingen, maar ik denk dat je deze vanuit technische optiek beter kan gebruiken om af te bouwen. Pas boven de 1.100 punten lijkt er weer reden te ontstaan om positief worden over deze index.

Kansen liggen in ontwikkelde markten

Ontwikkelde markten lijken betere kansen te bieden dan opkomende markten. Dit is natuurlijk al sinds 2011 het geval, maar oogt dus nog steeds valide.

Kijkend naar de ontwikkelde markten dan lijken de recente correcties goede koopkansen te bieden zolang de stijgende trends intact zijn. Nogmaals: indien deze trends sneuvelen zijn dat flinke waarschuwingssignalen en lijkt er naar zeven goede jaren een andere fase aan te breken.

Michael Nabarro is Investment Manager, Private Trading bij ABN Amro MeesPierson Private Banking. Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Voor meer informatie zie: Technische Analyse bij ABN Amro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl