Beurzen in Europa halen opgelucht adem nu een ‘Grexit’ op de korte termijn onwaarschijnlijk is. Is het weer tijd om in te stappen? Michael Nabarro ziet gunstige signalen voor aandelenbeleggers.

Na een uitstekende jaarstart zijn Europese beurzen de afgelopen periode gegijzeld door de ontwikkelingen in Griekenland. Dit resulteerde in een koersdaling van grofweg 10 procent van de meeste Europese indices.

Nu op de korte termijn de kansen op een ‘Grexit’ aanzienlijk zijn verkleind, halen beleggers opgelucht adem. Het gevolg is dat in de afgelopen zeven handelsdagen vele Europese indices een groot gedeelte van de tussentijdse dalingen reeds hebben goedgemaakt en de jaarrecords van april komen weer inzicht. Wat nu?

Griekenland: uitvoeringsrisico’s

Vanuit fundamentele optiek lijkt het voorkomen van een ‘Grexit’ op de korte termijn zijn voordelen voor Europa te hebben. Pijnlijke afschrijvingen hoeven (nog) niet te worden genomen en een mogelijk besmettingsgevaar in de periferie wordt nu voorkomen. Maar van een definitief goed gestructureerde oplossing, waar beide partijen zich senang bij voelen, is nog geen sprake.

Een groot punt van zorg is nu de implementatie van alle gemaakte afspraken. Omdat de Griekse economie lijkt af te stevenen op een forse krimp, zal het zal zeer moeilijk worden om het programma in de komende maanden volgens planning uit te voeren.

Een sterk krimpende economie is immers niet ideaal voor de uitvoering van harde maatregelen. Daar komt bij dat deze maatregelen de recessie alleen maar zullen verergeren. De kans is dan ook toegenomen dat de Griekse regering de gestelde begrotingsdoelen niet gaat halen. Dit zal vervolgens leiden tot nog hardere nieuwe maatregelen of tot verhitte discussies wanneer tranches van een nieuw steunpakket uitgekeerd moeten worden. Kortom; even opluchting, maar nog voldoende uitdagingen om Griekenland weer economisch gezond te krijgen!

Focus naar verbeterend economisch klimaat

Indien de huidige Griekse problematiek enigszins naar de achtergrond verdwijnt, kunnen wij ons weer gaan richten op de rest van Europa en daar gaat het best goed. Mede door de enorme steun van de Europese Centrale Bank, de lage rente en de lagere euro laten economische cijfers een aanzienlijke verbetering zien. De bovengenoemde drie zaken lijken voorlopig ook nog wel even aan te houden en signaleren daarmee een verwachte verdere expansie van de huidige economische groei.

Ook blijken de Europese bedrijven steeds meer te profiteren van de lagere euro en lage financieringskosten. Hoewel de winsten nog wat achterblijven, zien we de gemiddelde omzetten weer oplopen. Het huidige cijfersseizoen zal weer meer duidelijkheid bieden, maar ik verwacht dat deze trend aanhoudt.

Wat zeggen de grafieken?

Maar worden bovenstaande verwachtingen ook ondersteund door de grafieken? In deze bijdrage sta ik stil bij de technische ontwikkeling van de AEX-Index, de 10-jaarsrente in Nederland en de koers van de euro.

AEX-Index: op zoek naar nieuwe jaarrecords

Hoewel een gezonde correctie op de loer lag, had ik niet verwacht dat deze circa 10 procent zou bedragen. Desondanks is de opwaartse lange-termijntrend intact gebleven en is nu ook het consolidatie (vlag) patroon opwaarts uitgenomen. Dit signaleert dat de opwaartse trend hervat kan worden.

(klik op grafiek voor uit vergroting)

aex

Dat de index op de hele korte termijn na zo’n forse koerssprong even op adem wil komen, lijkt niet onwaarschijnlijk. Maar de trend is onmiskenbaar positief en ik verwacht in eerste instantie een test van de jaartoppen op grofweg 510. Indien dit niveau sneuvelt, verwacht ik dat de AEX op termijn verder zal oplopen naar respectievelijk 520 en 560 (dit laatste niveau was grofweg de top van 2007).

Zolang het proces van hogere bodems en toppen intact is, blijven hogere koersen waarschijnlijk. Mocht de AEX haperen bij de jaartoppen dan wordt het even oppassen. Kortom, kopen op dips blijft het adagium, zolang het proces van hoger bodems en toppen op weekbasis intact blijft.

10-jaarsrente Nederland: stabilisatie op laag niveau

Dat de rente al sinds de jaren tachtig aan het dalen is, zal weinigen ontgaan zijn. Onderstaande grafiek geeft de laatste 10 jaar weer, waarbij het snelle dalingstempo opvalt. De lange trend is onmiskenbaar negatief, maar op de korte termijn zien we een correctieve fase die nu begint te stabiliseren.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

rente

De afgelopen tien jaar kent de dalende trend een bandbreedte van een kleine 2 procent. Op dit moment stabiliseert de 10-jaarsrente net even boven de 1 procent. De rode weerstandslijnen liggen op respectievelijk 1,26 procent, 1,5 procent en 2 procent. De groene steunlijnen liggen op respectievelijk 0,66 procent en 0,95 procent.

Hoewel de lange trend negatief is, verwacht ik op de korte termijn een verdere consolidatie tussen grofweg 0,66 procent en 1,50 procent.

Het dieptepunt lijkt te zijn gezet, maar van een structurele verandering van de langere termijn trend is nog geen sprake. Het meest voor de hand liggend lijkt een langerdurend uitbodemingsproces rond de huidige niveaus.

Kortom, een neutraal beeld op deze lage niveaus met een bandbreedte van een kleine 1 procent. Boven de 2 procent wordt het tijd voor een nieuwe analyse.

Euro: lagere koersen verwacht

Sinds de zomer van vorig jaar is de trend van de euro-dollarkoers duidelijk gedraaid van positief naar negatief. De beweging wordt fundamenteel ondersteund door de monetaire verschillen tussen de VS en Europa. In de VS wordt een renteverhoging eind dit jaar verwacht, maar in Europa zijn we juist flink aan het verruimen.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

euro

De lange termijn trend is dus onmiskenbaar negatief voor de euro versus de dollar. Maar de laatste maanden zitten we gevangen in een consolidatiefase.

Oude steunniveaus worden weerstanden en we kunnen voor nu twee belangrijke weerstandsniveaus definiëren op 1,1500 en 1,1640 dollar per euro. Correcties kunnen tot aan deze niveaus plaatsvinden zonder dat de negatieve trend draait.

Ik verwacht dat deze consolidatiefase neerwaarts wordt afgerond. Onder de 1,0800 wordt het eerste startschot gegeven en verwacht ik een verdere daling richting repectievelijk 1,0450 en 0,96 dollar per euro. Kortom, verkopen op kracht zolang de genoemde weerstandszones intact zijn.

Gunstige signalen voor aandelenbeleggers

Het lijkt er op dat de situatie in Griekenland voor een tijdelijke consolidatie op de aandelenmarkten heeft gezorgd. Nu de focus weer kan verschuiven naar de huidige economische ontwikkelingen en prestaties van bedrijven, lijken dit gunstige signalen voor aandelenbeleggers. Vooral nu de rente nog steeds laag is en voor een langere tijd relatief laag lijkt te blijven.

Tevens lijkt de Euro nog verder te kunnen dalen en dit zal ook voor een extra positief effect op de Europese aandelenmarkten kunnen zorgen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de recente jaartoppen worden aangescherpt!

Michael Nabarro is Investment Manager, Private Trading bij ABN Amro MeesPierson Private Banking . Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Voor meer informatie zie: Technische Analyse bij ABN Amro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl