Op de korte termijn zit er nog wat meer neerwaartse rek in de beweging van aandelenmarkten. Maar de huidige beurscorrecties bieden wel nieuwe kansen, stelt ABN Amro’s Michael Nabarro.
Ondanks de stevige koersdreun van afgelopen vrijdag op aandelenmarkten, zijn de langere-termijntrends op de financiële markten nog steeds intact.
Afgelopen week zorgden tegenvallende berichten uit China, problemen in onder meer Argentinië en Turkije en de vooralsnog niet meevallende bedrijfscijfers voor een stevig rondje winstnemingen.
De bewegelijkheid van de koersbewegingen op de beurs liep fors op en beleggers zochten naar veilige havens. Zo daalde de 10 jaarsrente op staatsobligaties in de Verenigde Staten en Duitsland. Ook is goud weer in de belangstelling gekomen.
Slechte start 2014, maar langetermijntrends intact
De aandelenmarkten beleven een moeizame start van 2014, terwijl de obligatiekoersen licht oplopen. Met name de opkomende markten hebben het zwaar.
Echter, de langetermijntrends zijn nog steeds intact. Zo laten de aandelenbeurzen in de meeste ontwikkelde landen stijgende patronen zien voor de lange termijn.
De opkomende markten presteren al een tijdje slechter en vorig jaar bleef de performance sterk achter.
Verder economisch herstel verwacht
Ik verwacht dat de mondiale economische groei in 2014 verder zal aantrekken en dat de rente relatief laag blijft.
Verder ga ik ervan uit dat de Amerikaanse Federal Reserve uitermate voorzichtig de huidige stimulans van het goedkoopgeldbeleid zal afbouwen. Centrale banken hebben er alle baat bij om het huidige herstel niet te laten ontsporen. Kortom: in mijn optiek nog steeds alle ingrediënten voor een goed aandelenklimaat.
Waar liggen de risico’s?
Deze positieve visie neemt niet weg, dat er wel degelijk negatieve risico’s zijn beleggers scherp in de gaten moeten houden. Bijvoorbeeld een versnelde afbouw van de monetaire stimulans in de Verenigde Staten, een snel oplopende inflatie, heropleving van de crisis in Europa of een verdere verslechtering in opkomende markten.
In deze column beperk ik me tot de vraag waar de aandelenbeurzen belangrijke steunzones vinden en waar mogelijk de huidige trends onder druk komen te staan. Ook kijk ik naar de potentie vanaf deze steunniveaus. Wat is het meest waarschijnlijk? Dit natuurlijk vanuit het perspectief van een technische analist.
AEX-index
We zien de Amsterdamse AEX-Index sinds 2012 in een opwaartse trend bewegen. Eerder verwachtte ik een verdere stijging richting de 420-425 punten, echter de 409 punten was vooralsnog een te zware horde.
Ondanks de recente terugval denk ik nog steeds dat deze niveaus kunnen worden gehaald. De huidige terugval biedt dus kansen. Vooralsnog is de huidige correctieve beweging niets anders dan een gezonde adempauze zoals we vorig jaar zo'n zes keer hebben gezien.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
De vraag is of de AEX-Index sterk genoeg is om de middelste steunlijn op 382 punten te verdedigen , of dat de index op een lager niveau steun zal vinden (362-376 punten). Uiteindelijk verwacht ik, zolang de stijgende trend intact is, een beweging die ons boven de 409 punten zal uitbrengen. Kortom, kopen op de dips!
Mocht de AEX Index onder de 376 punten komen en/of de stijgende trend verlaten, dan verandert het huidige positieve technische beeld en is het tijd voor een nieuwe analyse.
Stoxx 600
De brede Europese Stoxx-600 Index laat sinds het dieptepunt van 2011 eveneens een stijgende trend zien. De contouren zijn nagenoeg gelijk aan die van de AEX. De belangrijkste steunniveaus zijn te definiëren op respectievelijk 309 en 295 punten.
De weerstanden liggen aan de bovenkant van de huidige opwaartse trend op circa 335-340 punten.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Ook hier geldt dat de huidige stap terug vooralsnog een correctieve beweging is. De vraag is nu waar de koersen worden opgevangen. Is de index sterk genoeg om een hogere bodem boven de 309 punten te maken, of zal de langere termijn opgaande trendlijn (circa 295) worden opgezocht?
Ik verwacht het eerste en ook hier blijft kopen op dips de aanbevolen strategie zolang de opwaartse trend intact is.
S&P-500 Index
De prestatie van de Amerikaanse S&P 500-Index is bijzonder imposant. Er is een sterke opwaartse trend waarneembaar en deze index bereikte precies op 31 december 2013 nieuwe recordstanden. De trend is positief en de index wist eind oktober zelfs opwaarts (uit de toenmalige ‘wedge formatie’) te breken.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Echter, de afgelopen periode heeft de index vier pogingen gedaan om de weerstand op 1.850 punten te slechten. Uiteindelijk heeft de markt nu een stap terug gedaan en wordt de index opgevangen bij de belangrijke steunzone 1745-1770. Hier komt zowel de stijgende trendlijn, bovenkant van de ‘wedge’, en de laatste significante bodem in beeld. Kortom; een stevige steunzone.
Zolang de index boven deze zone blijft, liggen de kansen richting het noorden. Indien deze steunzone sneuvelt, komt er vanuit technische optiek een sterk verkoopsignaal en lijken verdere koersdalingen waarschijnlijk. Dalingen richting de 1.627 en 1.560 punten zijn dan niet uitgesloten.
Kortom, niet tegen de huidige trend in handelen, maar houdt de genoemde steunzone goed in de gaten.
Kopen op dips, maar houdt de VS goed in de gaten
Het zal duidelijk zijn dat beleggers met argusogen de ontwikkelingen in de opkomende markten blijven volgen. Ook blijft de Amerikaanse centrale bank, de Fed, een hoofdrol spelen. Het tempo waarmee de monetaire steun geleidelijk wordt afgebouwd heeft een significante invloed op de financiële markten. Daarnaast zijn de koersen ook opgelopen in anticipatie op verbeterende bedrijfscijfers. Vooralsnog vallen die niet tegen maar ook niet mee!
Ondanks de recente terugval van aandelenmarkten, zijn de trends nog stijgende en lijken verdere koersstijgingen waarschijnlijk. Houdt wel de VS goed in de gaten. Indien de steunzone 1.745-1.770 voor de S&P-500 Index sneuvelt, wordt de opgaande trend sinds 2012 geneutraliseerd en kunnen er diepere correcties volgen.
Volgen trend betere strategie
Het jaar 2014 is moeizaam begonnen, maar correctieve bewegingen horen erbij. Het volgen van de trend is in mijn optiek een betere strategie dan er tegenin handelen. Toppen en bodems van beursbewegingen worden dan wel gemist. En hoewel velen juist daarop letten, zijn deze pieken en dalen ook het moeilijkst te voorspellen.
Bovendien zijn de laatste jaren de koersbewegingen tussen de toppen en bodems groot genoeg geweest om mooie resultaten te behalen.
Michael Nabarro is Investment Manager, Private Trading bij ABN Amro MeesPierson Private Banking . Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Voor meer informatie zie: Technische Analyse bij ABN Amro.
Lees ook
Rob Putter: o jee, Turkije ziet er niet zo best uit
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl