Aandelenbeurzen hebben fikse stijgingen achter de rug. Maar dipjes op de korte termijn hoeven een verdere opmars niet in de weg te staan, aldus Michael Nabarro.

Het positieve sentiment op de toonaangevende westerse aandelenmarkten voert nog steeds de boventoon. In de VS sneuvelen wekelijks records en vele Europese indices laten al behoorlijke winsten zien sinds de start van dit jaar.

Ook Japan is sinds afgelopen november weer in beeld gekomen met een spectaculaire koersstijging. Het moge duidelijk zijn dat de stimuleringsacties en ingrepen van de beleidsmakers belangrijke ammunitie leveren voor de stijging van aandelen. Het gevolg is namelijk veel liquiditeiten en historische lage renteniveaus.

De lage rente biedt weinig keus aan de belegger en geeft daardoor de aandelen een extra zet in de rug. Tevens lijkt de risicoperceptie met betrekking tot Zuid-Europa naar de achtergrond te verdwijnen en zijn de verwachtingen voor de komende anderhalf jaar best goed.

Ook laten bedrijven in de VS recordwinsten zien, waardoor de waarderingen niet overdreven gespannen zijn. Deze cocktail zorgt voor een prima beursklimaat. De grote vraag is: kan dit zo doorgaan?

Hoeveel rek zit er nog in?

De recente volatiliteit maakt beleggers nerveus. Blijft de rente laag? Kunnen de bedrijven de verwachtingen blijven waarmaken? En wat zijn de gevolgen indien de Amerikaanse Federal Reserve de stimulans gaat afbouwen en er een eind komt aan het huidige monetaire beleid? Kortom, voldoende vragen die een belegger bezig houden en doen afvragen of er nog rek in deze opwaartse trends zit.

In deze bijdrage analyseer ik vanuit technisch perspectief een aantal toonaangevende westerse beurzen , inclusief de AEX en Japan. Ik gebruikt hiervoor
de 5-jaars weekgrafieken en begin met de AEX index.

AEX: stijgende lijn

Er is een lange termijn, stijgende trend waarneembaar. Hoewel de terugval gedurende 2011 fors was (zorgen over de Grexit), heeft de index zich na het ingrijpen van de Europese Centrale Bank behoorlijk hersteld. Sinds 2011 is een proces van hogere bodems en toppen waarneembaar.

De horde van 340 punten (groene gestippelde lijn) is eind vorig jaar opwaarts doorbroken en vervolgens in maart en april succesvol getest. Dit zorgde voor een verdere stijging naar de belangrijke weerstandszone op 374 punten.

Deze toppen uit 2011 liggen boven de markt en indien dit niveau opwaarts wordt doorbroken lijken verdere stijgingen waarschijnlijk. Hierbij kan de index richting de 420 punten lopen. Hoewel een aanloopje niet gek zou zijn lijkt dit het meest waarschijnlijke scenario zolang de 340-350 zone als steun intact blijft. Kortom, kopen op dips zolang het proces van hogere bodems intact is.

(Klik op de AEX-grafiek hieronder voor de uitvergroting)

aex-index

Eurostoxx 600

De breed gemeten Eurostoxx 600-index noteert boven de toppen van 2007. Hier lijkt een beweging richting de 330-340 het meest waarschijnlijk.

De koers zou richting de 280 punten kunnen terugvallen, zonder dat het positieve scenario in gevaar komt. Onder dit niveau komt de langere termijn opwaartse trend op circa 250 punten in beeld. Vooralsnog lijkt een terugval beperkt te blijven tot 282-292. Ook hier is het motto ‘kopen op dips’, zolang het proces van hogere bodems en toppen intact is.

(Klik op de Eurostoxs-grafiek voor uitvergroting)

euroxtoxx 30 mei

S&P-500 Index

De stijging in de VS is imposant Amerikaanse aandelenindices noteren recordstanden. Bij de brede S&P-500 Index zou een test van de recente “breaks” rond 1575-1600 punten niet vreemd zijn. Even op adem komen is niet raar na de recente stijgingen. Overigens kan de Index ook gewoon zijwaarts consolideren.

Dit alles doet niets af aan langere termijn positieve beeld. De steunniveaus zijn te definiëren op respectievelijk 1600 en 1530 punten. Zoals bij de andere indices geldt ook hier kopen op dips, zolang de opgaande trends intact zijn en toppatronen uitblijven.

(klik op de S&P-grafiek voor uitvergroting)

s&p500 30 mei

Japan

Dit keer sta ik ook stil bij de ontwikkelingen in Japan. Sinds 1990 hebben beleggers hier weinig te zoeken gehad. Hoewel er af een toe een opleving plaatsvond, zakte de toonaangevende Nikkei-index steeds verder weg en werden in 2009 de dieptepunten op circa 7000 punten genoteerd.

Hieronder is ook een kwartaalgrafiek bijgevoegd om de recente opleving in perspectief te zien. Sinds 1990 is er nog steeds een proces van lagere toppen en bodems waarneembaar. Op deze grafiek zijn de toppen van 2007 rond de 18.300 punten belangrijk om dit proces te neutraliseren.

Echter, de recente opleving mag de belegger moed geven. Het heftige ingrijpen van de Bank of Japan zorgde voor hernieuwde interesse van beleggers en zorgde ervoor dat de toppen uit 2010 op 11.400 werden uitgenomen.

(klik op de Nikkei-grafiek voor uitvergroting)

nikkei 30 mei

Als we dan gaan inzoomen naar de daggrafiek zien we sinds afgelopen november een index die (in lokale valuta) met bijna 85 procent is gestegen. De bijzonderheid daarvan moge duidelijk zijn en de correctie die nu plaatsvindt, mag vooralsnog als gezond gezien worden.

(klik op de Nikkei-grafiek voor uitvergroting)

nikkei daggrafiek 30 mei

Zoals eerder werd aangegeven lijkt 18.400 punten een haalbaar scenario zolang de toppen op 11.400 punten als steun blijven fungeren.

Echter, de vraag is of de Nikkei-index zover terugvalt. Op de daggrafiek lijkt de huidige correctie mooi opgevangen te kunnen worden tussen de 12.600-13.000 punten. Indien er rond deze niveaus een hogere bodem wordt geplaatst zal dat de huidige positieve trend bevestigen en wederom kopers lokken.

Het lijkt erop dat de Bank of Japan gecommitteerd is om de recente koerswijziging door te voeren en net als de VS  de markten behoorlijk te willen ondersteunen. Deze wind in de rug zullen beleggers als positief ervaren, en de uitwerking op de westerse beurzen is behoorlijk positief.

Trends intact, maar let op centrale banken en rentes

Hoewel het logisch is dat beleggers, vooral in Duitsland en de VS, wat hoogtevrees krijgen na de imposante stijgingen lijkt er vooralsnog geen einde aan de opmars te komen. De stijgende trends zijn intact en zelfs Japan komt weer in beeld als aantrekkelijke investering.

Aangezien indices meestal zigzaggend bewegen, moeten we niet raar opkijken als de beurzen af en toe een pas op de plaats maken of zelfs een stap terug doen. Echter, vanuit technisch perspectief zijn de trends opwaarts gericht en zolang dit het geval is en klassieke toppatronen uitblijven, blijft het aandelenklimaat gunstig.

Beleggers dienen wel de waarderingen in de gaten te houden en gespitst te zijn op mogelijke exitscenario’s van centrale banken of een snelle significante koersverandering van de rentes. Dit zijn gevaren die in de toekomst op de loer liggen en het huidige klimaat behoorlijk kunnen verstoren.

Michael Nabarro is Investment Manager, Private Trading bij ABN Amro MeesPierson Private Banking . Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Voor meer informatie zie: Technische Analyse bij ABN Amro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl