Met het oog op de extreem lage obligatierendementen is terughoudendheid geboden. Het lijkt erop dat aandelen nog steeds de beste kansen bieden, maar ook hier is enige voorzichtigheid op zijn plaats, stelt Michael Nabarro.

De rente is in de afgelopen jaren gedaald tot een ongekend laag niveau, vooral in Europa. Het gevolg is dat het opwaarts koerspotentieel voor obligaties vanaf de huidige niveaus beperkt lijkt. Koersen van obligaties bewegen immers tegengesteld aan de rente.

Centrale banken houden elkaar zorgvuldig in de gaten, terwijl obligatiebeleggers zich afvragen in hoeverre het monetaire beleid in de toekomst uiteen gaat lopen. De Europese Centrale Bank (ECB), de Bank of Japan (BoJ) en de People’s Bank of China (PBoC) staan klaar met meer stimuleringsmaatregelen. Zo gaf ECB-president Draghi onlangs aan dat de ECB mogelijk haar steunprogramma zal uitbreiden. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) is daarentegen de weg naar een renteverhoging ingeslagen.

Wees voorzichtig met obligaties

Voor obligatiebeleggers is de uitdaging om de voordelen en de risico’s van uiteenlopend monetair beleid af te wegen. Het uiteenlopende monetaire beleid heeft volgens mij niet echt te maken met de vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei. De bepalende factor is eerder het gebrek aan inflatie en de gedempte inflatieverwachtingen. Obligatiebeleggers kunnen meeliften op gunstige marktomstandigheden. Maar zij moeten zich ervan bewust zijn dat de inflatiedynamiek relatief snel kan veranderen. Met het oog op de extreem lage obligatierendementen is terughoudendheid geboden.

Het lijkt erop dat aandelen nog steeds de beste kansen bieden, maar ook hier is wel enige voorzichtigheid geboden. De afgelopen vijf jaar zijn de koerswinstverhoudingen op de ontwikkelde markten stevig opgelopen en in de VS staan de toonaangevende indices tegen recordstanden aan. Dit was vooral het gevolg van de dalende rente, steun van centrale banken en gematigde economische groei. Kijken we in Europa naar de Stoxx600 dan noteren we circa 10% onder de recordstanden.

Europese aandelen betere kansen?

In mijn optiek is op dit moment het opwaarts potentieel voor Europa groter dan voor de VS. Daarnaast zorgt het divergerende beleid tussen de VS en Europa voor een oplopende Amerikaanse dollar, wat de exportpositie voor Europese bedrijven verder verbetert. De laatste tijd is de correlatie tussen de koers van de euro-dollar en de Europese aandelenindices hoog. Als de trend van de sterker wordende dollar doorzet, zal dat de Europese indices waarschijnlijk een extra zet in de rug geven.

In deze bijdrage sta ik stil bij de technische ontwikkeling (weekgrafieken) van de Europese Stoxx 600-Index, de Amerikaanse S&P 500-index en bij de koersontwikkeling van de euro-dollar. Hieruit zal blijken dat de lange termijn trends voor aandelen in Europa en de VS positief zijn, maar is het voor de VS wel belangrijk dat er nieuwe records op de borden komen.

In Europa is in eerste instantie het koerspotentieel 10 procent, maar is het wel belangrijk dat de stijgende trend intact blijft. De koers van de euro-dollar lijkt verder weg te zakken en pariteit is niet uitgesloten.

Europa: Stoxx-600

We zien dat deze index in een opwaartse trend zit. Het is af en toe wel behoorlijk schrikken met stevige correcties. Na het doorbreken van de belangrijke horde op 350 punten (januari 2015), schoot het positieve momentum er stevig in. Echter, donkere wolken uit China zorgden in augustus voor een forse correctie richting oude uitbraakniveau. Dit niveau op 350 heeft op slotbasis gehouden en dat was het startschot voor een mooi herstel.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

stoxx 600

Het lijkt er op dat we nu in eerste instantie zigzaggend richting de oude recordstanden kunnen oplopen. Dat is vanaf de huidige niveaus een koerspotentieel van circa 10 procent. Het is wel van belang dat de 350 zone standhoudt, anders kan deze index terugvallen richting de 300-330 zone.

S&P-500 Index: oude recordstanden in beeld, doorbraak nodig

Het lange-termijnbeeld in de VS is sinds 2009 positief en we zien ook dat de dalingen vergeleken met Europese beurzen minder extreem zijn. Zolang deze trend positief blijft, is er vanuit technische optiek voor lange termijn beleggers weinig aan de hand. Bovendien zorgt de oplopende dollar voor een valutaire meewind. Maar de recordstanden dienen te worden gekraakt om meer opwaarts potentieel te creëren.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

s&p500

De recente correctie heeft er voor gezorgd dat ook hier de lange termijn opgaande trend sinds 2009 opnieuw succesvol is getest. Het is natuurlijk wel belangrijk dat deze trend intact blijft om positief te blijven. Voor de S&P-500 Index ligt er een belangrijke steunzone op 1.865 punten. Zolang we hier boven blijven, verwacht ik dat de recordstanden onder druk komen en waarschijnlijk worden doorbroken. Ik wil wel benadrukken dat, indien de koersen eronder komen, er vanuit technische optiek rekening gehouden dient te worden met verdere koersdalingen.

Euro: langere termijn dalende trend

Sinds de zomer van vorig jaar is de trend van de euro-dollarkoers duidelijk gedraaid van positief naar negatief. De beweging wordt fundamenteel ondersteund door de monetaire verschillen tussen de VS en Europa. In de VS wordt een renteverhoging eind dit jaar verwacht, maar in Europa lijkt extra verruiming een kwestie van tijd.

(klik voor uitvergroting)

euro dollar

De trend is dus onmiskenbaar negatief voor de euro versus de dollar, maar ook hier zagen wij gedurende de zomer een lange consolidatiefase. Nu recentelijk de koers weer onder de 1,08 dollar per euro is gekomen, lijkt een test van de dieptepunten op 1,0450 waarschijnlijk. Indien dit niveau sneuvelt, lijkt pariteit een kwestie van tijd.

Er is nu een weerstandszone te definiëren op grofweg 1,15-1,17. Correcties kunnen tot aan deze niveaus plaatsvinden, zonder dat de middellange negatieve trend draait. Kortom, verkopen op kracht zolang de genoemde weerstandszones intact zijn.

Aandelen: betere kansen dan obligaties

Zoals aangegeven lijkt het koerspotentieel voor obligaties beperkt en staat in de VS een renteverhoging voor de deur. Aandelen lijken relatief nog steeds de beste kansen te bieden, maar na zeven goede jaren lijkt er al een hoop goed nieuws ingeprijsd. Dit wil niet zeggen dat de goede tijden voorbij zijn, maar enige behoudendheid is wel op zijn plaats.

Vanuit fundamentele optiek blijft het beleggingsklimaat vooralsnog gunstig. Veel centrale banken voeren een verruimend beleid en ik verwacht dat men in de VS zeer behoudend te werk zal gaan. Vooral met deze lage inflatieniveaus. Echter, de koerswinstverhoudingen zijn aanzienlijk opgelopen en het bedrijfsleven dient toch echt met betere resultaten te komen om deze waarderingen te rechtvaardigen.

Vanuit technische optiek zijn de lange termijn trends positief en zijn er nog geen verontrustende signalen. Maar in de VS hangen de oude recordstanden boven de markt en deze dienen wel gekraakt te worden om positief te blijven.

De euro lijkt verder weg te zakken en zal mogelijk de Europese indices extra steun kunnen geven. Kortom, de belangrijkste trends zijn nog steeds intact en lijkt een continuatie hiervan nog steeds het meest waarschijnlijk.

Michael Nabarro is Investment Manager, Private Trading bij ABN Amro MeesPierson Private Banking. Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Voor meer informatie zie: Technische Analyse bij ABN Amro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl