- Walmart, de grootste supermarktketen in de VS die tevens non-food artikelen verkoopt, heeft een forse winstwaarschuwing afgegeven.
- De reden: door de hoge prijzen kopen consumenten minder, waardoor er overtollige voorraden ontstaan. Die kan Walmart alleen kwijt tegen dumpprijzen.
- Deze ontwikkeling bij Walmart past in een patroon dat onlangs werd voorspeld door beursgoeroe Michael Burry.
- Lees ook: Hoe extreem is de huidige hoge inflatie? Bekijk deze grafiek die teruggaat tot 1901!
Topbelegger Michael Burry voorspelde onlangs dat de hoge inflatie Amerikaanse consumenten zou dwingen hun uitgaven te beperken. Het gevolg: overtollige voorraden in de detailhandel, waar winkels alleen vanaf kunnen door prijzen te verlagen. En dat raakt de bedrijfswinsten in de detailhandel.
Precies dit scenario voltrekt zich bij Walmart, de grootste detailhandelsketen van de VS. Walmart waarschuwde maandag nabeurs dat de hoge prijzen voor voedsel en benzine de portemonnee van het winkelend publiek raken. Consumenten kopen minder kleding en andere non-foodproducten, wat heeft geleid tot overtollige voorraden. Walmart verlaagt daarom de prijzen om van de ongewenste voorraden af te komen.
“We verwachten nu meer druk op de verkoop in de tweede helft van het jaar”, zei CEO Doug McMillon van Wamart in een persbericht. Walmart, dat in mei nog uitging van een daling van het bedrijfsresultaat over het hele jaar met 1 procent, rekent nu op een daling van de bedrijfswinst met 11 procent tot 13 procent in 2022.
Burry wees onlangs in een aantal tweets op dit scenario. Door de stijgende kosten van het levensonderhoud kunnen Amerikaanse gezinnen minder sparen en maken ze meer schulden met creditcards. Burry verwacht dat veel Amerikanen eind dit jaar door hun spaarbuffers heen zijn. Dit beperkt de consumptieve vraag en raakt de bedrijfswinsten.
Bij dit alles speelt volgens de beursstrateeg ook het zogenoemde 'Bullwhip Effect' een rol. Het gaat hierbij om de neiging bij detailhandelaren en fabrikanten om op een aanvankelijk lichte stijging van de consumentenvraag te sterk te reageren, waardoor voorraden oplopen in anticipatie op een verdere stijging van de vraag. Als die uitblijft, ontstaat er een voorraadoverschot.
De klap die bedrijfswinsten krijgen als gevolg van de vraaguitval bij consumenten kan volgens Burry zorgen voor een verdere daling van aandelenkoersen van beursgenoteerde bedrijven.
Aan de andere kant verwacht de beursstrateeg dat het verlagen van prijzen om overschotten kwijt te raken een dempend effect heeft op de inflatie, ofwel de gemiddelde prijsontwikkeling. Als de inflatie in de VS minder hard stijgt, kan dat op den duur zorgen voor een aanpassing van het monetaire beleid. Dat is nu sterk gericht op inflatiebestrijding, waarbij de Federal Reserve in de VS een reeks renteverhogingen wil doorvoeren.
Burry leidt de Amerikaanse vermogensbeheerder Scion Asset Management en verwierf bredere bekendheid doordat hij de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt in 2008 goed voorspelde. Hij was één van de hoofdfiguren van het boek en de gelijknamige de film 'The Big Short.'