- De stad Miami heeft al 21 miljoen dollar verdiend aan de eigen cryptovaluta: MiamiCoin.
- Burgemeester Francis Suarez wil deze opbrengsten delen met de inwoners van de stad.
- Suarez en zijn nieuwe collega in New York willen allebei de crypto-burgemeester van Amerika worden.
- Lees ook: Dit penthouse in Miami Beach van $22,5 miljoen is nu het duurste vastgoed dat volledig in crypto is betaald
Miami wil zijn inwoners laten meedelen in de opbrengsten van de nieuwe eigen cryptovaluta: MiamiCoin. Burgemeester Francis Suarez vertelde donderdag aan CoinDesk TV dat de stad betalingen zal distribueren aan hun digitale wallets.
MaimiCoin werd in augustus gelanceerd via CityCoins, een opensourceprotocol dat 30 procent van de opbrengsten aan de steden toeschrijft waar tokens gekocht of gemined worden.
Crypto in plaats van belastingen
MiamiCoin heeft de afgelopen drie maanden de stad meer dan 21 miljoen dollar opgeleverd. Mocht dat aanhouden dan komt dat neer op zo’n 80 miljoen dollar aan extra inkomsten voor Miami op jaarbasis. Dat is een vijfde van de jaarlijkse belastinginkomsten van de stad, zegt de burgemeester.
“Wij gaan de eerste stad in Amerika worden die bitcoin gaan uitbetalen aan de inwoners als dividend”, zegt Suarez. Hoewel de burgemeester het heeft over de populairste cryptovaluta, bedoelt hij natuurlijk MiamiCoin.
Vorige maand liet Suarez al weten te hopen dat de stadscrypto in de toekomst de hele begroting van Miami kan financieren, zodat inwoners geen belastingen meer hoeven te betalen.
Wie krijgt er crypto in Miami?
Voordat inwoners dividend in handen krijgen, moet Miami wel eerst bepalen wie daar recht op heeft. Mogelijke voorwaarden zijn volgens Suarez of iemand belasting betaalt, inwoner is en mag stemmen.
Ook zijn er enkele technologische obstakels waardoor uitbetaling nog niet mogelijk is. Suarez zegt dat hij meerdere bedrijven en cryptobeurzen heeft benaderd om wallets op te zetten voor ontvangers, maar dit betekent dat er eerst op grote schaal duizenden gebruikers moeten worden geregistreerd en geverifieerd. Een helse klus.
Bitcoin is wapen tegen inflatie
Ondertussen blijft Suarez een sterke voorstander van bitcoin, zeker nu de inflatie in de Verenigde Staten met de grootste snelheid in dertig jaar toeneemt. De crypto wordt al langer gezien als een manier voor investeerders om zich af te dekken tegen stijgende prijzen.
De hoeveelheid bitcoin zal altijd vast blijven staan op 21 miljoen tokens terwijl geld bijgedrukt zal blijven worden. Het feit dat bitcoin tot een recordhoogte steeg na het uitkomen van de inflatiecijfers, bevestigt dit denken.
"Als je de inflatie ziet stijgen tot boven de 6 procent, een cijfer dat volgens mij in het echt nog hoger is, en de prijs van bitcoin omhoog ziet vliegen", vertelt Suarez tegen CoinDesk TV, "dan is het duidelijk dat mensen hun geld liever stoppen in iets met waarde waar ze in geloven."
Wie wordt burgemeester van bitcoin?
De missie die Suarez zichzelf als burgemeester gesteld heeft, is om Miami tot een hub van digitale innovatie om te vormen. Deze maand liet hij weten dat hij daarom zijn maandsalaris in bitcoin zal ontvangen.
Een pr-stunt om zo de nieuw gekozen burgemeester van New York City, Eric Adams, bij te benen. Die zegt maar liefst dat hij zijn eerste drie maandsalarissen in de populaire crypto willen laten uitbetalen.
In oktober vertelde Suarez tegen Bloomberg dat Miami van plan is om ambtenaren uit te betalen in bitcoin. Ook heeft hij de staat Florida gevraagd om bitcoin in de eigen begroting te gaan gebruiken.
Het ziet er naar uit dat de strijd tussen Suarez en Adams, om de burgemeester van bitcoin te worden, nog even voort zal duren.