De slachtoffers van vlucht MH17 zijn heel snel na het inslaan van een Buk-raket al buiten bewustzijn geraakt en overleden. De bemanning van de cockpit was op slag dood.

Dat zegt een nabestaande die door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is geïnformeerd. De OVV presenteerde de nabestaanden dinsdagochtend de conclusies van hun onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp.

De cockpit is na de inslag van de raket afgescheurd. Daardoor was er geen zuurstof meer en zijn de passagiers bijna onmiddellijk overleden, aldus de nabestaande.

Een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft aan dat de conclusies van de OVV genuanceerder zijn. ,,Dat zal vanmiddag blijken uit de presentatie.”

De nabestaande noemt het rapport ,,niet echt bevredigend”. Volgens hem had het luchtruim gesloten moeten worden en vlogen toestellen ,,onder eigen verantwoording”. Wat volgens hem miste was de conclusie dat de Nederlandse regering niet op de hoogte was van de dreiging van raketten.

Publicatie rapport MH17: Russisch mediaoffensief

Nog voordat het onderzoeksrapport over de MH17 van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) goed en wel is gepubliceerd, heeft Moskou het vuur geopend op de uitkomsten ervan en de gehanteerde onderzoeksmethode. Dinsdagmiddag presenteert de OVV zijn bevindingen over het neerhalen van de Boeing 777 van Malaysia Airlines afgelopen zomer. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, vonden de dood.

Maandagavond herhaalde het Kremlin eerdere verwijten dat onderzoekers van de OVV geweigerd hebben samen te werken met Russische experts. Ook zouden onderzoekers volgens een Kremlinwoordvoerder door Rusland aangeleverde feiten om onbekende reden hebben genegeerd.

Fabrikant Buk-raket: 'oud type'

Passagiersvliegtuig MH17 is op 17 juli vorig jaar neergehaald door een BUK-raket van Russische makelij, zo staat volgens de Volkskrant in het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat dinsdagmiddag wordt gepubliceerd. De Volkskrant baseert zich op drie bronnen die bij de totstandkoming van het rapport betrokken zijn geweest. De raad wilde dinsdagochtend vroeg niet op de publicatie reageren. Een woordvoerster verwijst naar de officiële presentatie van rapport, begin van de middag.

Dinsdagochtend reageerde de fabrikant van de Buk-raket die waarschijnlijk is gebruikt bij het neerhalen van het passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne. Als er een Buk is gebruikt, dan moet de raket van het type 9M38 zijn geweest, stelde directeur Ian Novikov na analyse van gevonden deeltjes, foto's en experimenten.

De 9M38 is een oud type raket dat tot 1986 door de Sovjet-Unie werd geproduceerd. Het Oekraïense leger heeft dat soort afweergeschut, Rusland niet meer. Bovendien kan het projectiel dat het vliegtuig raakte, volgens wapenfabrikant Almaz-Antej niet zijn afgevuurd uit de plaats Snezjnoje in rebellengebied zoals opgedoken foto's eerder suggereerden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl