- Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wil zich volledig op de ‘metaverse’ storten en heeft zijn bedrijf omgedoopt tot Meta.
- Experts zeggen dat het begrip ‘metaverse’ vooral een marketingstunt is en dat dit de manier waarop we werken niet drastisch gaat veranderen.
- Wel kunnen nieuwe virtuele omgevingen weer nieuwe online verdienmodellen creëren, zoals onder meer met YouTube en TikTok is gebeurd.
- Lees ook: De metaverse: wat is het en wat kan je ermee?
De ‘metaverse’ gaat de manier waarop we met elkaar omgaan revolutionair veranderen, als we de bazen van grote techbedrijven mogen geloven.
Maar wordt de manier waarop we werken ook drastisch veranderd?
De term metaverse is “opzettelijk vaag”, zegt bedrijfsexpert Jean-Philippe Vergne van het University College London, omdat het “afhankelijk van wie het gebruikt verschillende dingen kan betekenen.” In het algemeen verwijst de metaverse naar een virtuele omgeving waarin gebruikers zich met behulp van avatars kunnen bewegen.
Directeur Nick Pringle van innovatieadviesbureau R/GA stelt dat de metaverse gaat zorgen voor de overgang van scrollen naar wandelen (from scrolling to strolling) in de online wereld.
"Als we naar Instagram kijken of andere sociale media dan zijn we eindeloos aan het scrollen, maar we gaan nu over tot het wandelen door de ruimte", legt Pringle uit. "Een soort van driedimensionale ruimte, dus dat is een definitie. Een andere definitie zijn virtuele werelden die je gaat ontdekken als avatar."
Facebook heeft ervoor gezorgd dat de term metaverse bij een breed publiek bekend werd door afgelopen oktober zijn naam te veranderen in Meta. Er worden 10.000 mensen aangenomen in Europa om het metaverse te helpen ontwikkelen. CEO Mark Zuckerberg zei tijdens het Oculus Connect event: "Van nu af aan zal metaverse op één staan en niet Facebook."
Ook andere techbedrijven zijn de term gaan gebruiken.
Vergne is niet erg overtuigd door de hype rond de metaverse. "Ik denk dat het een marketingstunt is van Zuckerberg", zegt hij verwijzend naar het imagoprobleem van Facebook en de steeds ouder wordende gebruikers.
Zowel Vergne als Pringle stellen dat de metaverse niet direct de huidige kantooromgeving kan vervangen, ondanks de verwoede pogingen van Facebook en Microsoft om te demonstreren hoe de technologie gebruikt kan worden op het werk.
"Dit wordt niet iets dat snel algemeen toegepast zal worden op de werkvloer of wordt gebruikt voor vergaderingen met collega's", voorspelt Vergne. "Er is op dit moment geen duidelijke toegevoegde waarde van het gedwongen dragen van een headset en een 3D-weergave van je collega's."
De metaverse zal het kantoor niet veranderen, maar misschien wel nieuwe online verdienmodellen creëren
Zowel Pringle als Vergne denken dat de metaverse en de daarmee samenhangende technologieën wel de weg openen naar nieuwe manieren om online geld te verdienen.
"De grote paradigmaverschuiving die we dit jaar hebben gezien gaat over eigendom en verdienen", zegt Pringle verwijzend naar digitale assets als NFT's. "Ik denk dat dat twee hele grote veranderingen zijn. Je kunt digitale bezittingen hebben en verdienen aan de tijd die je doorbrengt in digitale werelden. Dat is een hele nieuwe economie."

De utopische visie is dat de metaverse het makkelijk maakt om geld te verdienen. Pringle en Vergne wijzen daarbij op Axie Infinity, een op cryptoplatform Ethereum gebaseerd Pokemon-achtig spel. Spelers in opkomende economieën proberen daarbij hun virtuele bezittingen om te zetten in tokens en die vervolgens te verkopen op platforms van derde partijen.
"Er komen nieuwe banen in deze ruimtes, die niet locatiegebonden zijn", legt Pringle uit. Er kan volgens hem heel nieuw specifiek digitaal werk worden gecreëerd in de metaverse door makers van 3D-bezittingen en avatars, content-moderators en zelfs digitale piraten.
Vergne denkt niet dat Facebook de primaire technologie zal leveren achter de metaverse, maar ziet in projecten als Axie Infinity een belangrijke trend.
Hij verwacht ook dat toepassingen van augmented reality, dus brillen die een virtuele laag aan de echte wereld toevoegen, nuttige en specifieke toepassingen kunnen opleveren. "Augmented reality kan bijvoorbeeld door moneurs worden gebruikt om auto's te onderhouden en te repareren", zegt hij.
Maar Pringle gaat er niet vanuit dat de metaverse een centrale plek gaat krijgen op de werkvloer. "Ik denk niet dat daar de vernieuwing rond metaverse vandaan komt", zegt hij. "Ik denk dat de echte hype over entertainment gaat en over de mogelijkheden voor mensen om geld te verdienen. Daar zit de echte energie."