- Beleggers steken enorme sommen geld in vastgoed in de metaverse, hopend op flinke waardestijgingen.
- Net als bij vastgoed in de ‘echte’ wereld, wordt de waarde van onroerend goed in virtuele omgevingen bepaald door schaarste en locatie.
- Toch stellen veel experts dat het kopen van virtueel vastgoed weinig weg heeft van het investeren in onroerend goed in de ‘echte’ wereld en net zo speculatief is als het beleggen in cryptomunten.
- Lees ook: Dit zijn de 6 meest populaire cryptomunten waarmee je vastgoed in de metaverse kan kopen
Als je de laatste tijd de techwereld in de gaten hebt gehouden, dan heb je vrijwel zeker gehoord van de metaverse, een hippe naam voor virtuele omgevingen waar je als gebruikers allerlei dingen kunt doen.
En als je daarvan hebt gehoord, weet je misschien ook dat sommige mensen nu voor gigantische sommen geld onroerend goed kopen in de digitale wereld met behulp van zogenoemde non-fungible tokens (NFT’s). Volgens analysebedrijf NWO.ai is er inmiddels al voor meer dan 100 miljoen dollar in metaverse-vastgoed gestoken.
Maar er is een probleem met het gelijkstellen van digitaal onroerend goed aan de fysieke tegenhanger: de primaire waardebronnen die van toepassing zijn op onroerend goed in de ‘echte’ wereld zijn niet van toepassing in de metaverse, wat betekent dat je virtuele stuk grond mogelijk niet in waarde zal stijgen.
Tegen Insider zeggen experts dat deze aankopen een soort cryptomunten zijn, speculatief en "riskant" om te kopen, zoals alles wat momenteel betrekking heeft op de metaverse – of alles wat op de blockchain is gebaseerd.
"Ik ben er zeker van dat er mensen zijn die er op de korte termijn veel geld mee zullen verdienen," zegt Louis Rosenberg, een 30-jarige veteraan op het gebied van AR-ontwikkeling en de CEO van Unanimous AI, tegen Insider. "Maar op de lange termijn heeft het geen zin."
Ook de waarde van vastgoed in de metaverse wordt bepaald door schaarste en locatie
Een belangrijke factor die mensen ertoe aanzet om in digitaal vastgoed te investeren, is de groeiende populariteit van metaverses en NFT's. Mensen betreden een metaverse, zoals Decentraland, en kunnen de bijbehorende digitale munteenheid gebruiken om stukken land te kopen. Vervolgens kunnen ze de ruimte doorverkopen of verhuren.
Net als alles in de wereld van crypto geldt dat "als er genoeg mensen zijn die er geld aan willen uitgeven, het een markt wordt", zegt Dexter Thillien, een techanalist bij de Economist Intelligence Unit, tegen Insider.
Er zijn twee belangrijke dingen die onroerend goed in de metaverse zijn waarde geven: schaarste en locatie, twee fundamenten van fysiek onroerend goed. Volgens deskundigen zijn die echter niet van toepassing op de metaverse, omdat je schaarste niet kunstmatig kunt introduceren.
Daarom zeggen deze deskundigen dat toekomstige investeerders zich ervan bewust moeten zijn dat hun virtuele grond misschien niet zo in waarde zal stijgen als zij verwachten. De ruimte zal in plaats daarvan meer gebruikt worden voor merken om sociale ervaringen te bouwen, zegt Janine Yorio, de CEO van het metaverse-vastgoedbedrijf Republic Realm, tegen Insider.
"Degenen die al hopend op een waardestijging virtueel land kopen, nemen naar mijn mening een groter risico dan degenen die er aantrekkelijke activiteiten en ervaringen op ontwikkelen", zei Yorio.
"Dichtbij bepaalde plekken wonen, zoals evenementen en uitgaansgelegenheden, drijft de waarde van metaverse-vastgoed ook op", zegt Stan Miroshnik, partner en medeoprichter van 10T Holdings.
Het is onduidelijk hoe de waarde van vastgoed in de metaverse zich gaat ontwikkelen
Owen Vaughan, onderzoeksdirecteur bij blockchainbedrijf nChain, zegt tegen Insider dat er garanties moeten zijn dat deze platforms zich aan de regels houden en de waarde van het onroerend goed van mensen niet zullen beïnvloeden. "Fysiek vastgoed verandert langzaam in waarde, maar wat kan een metaverseplatform veranderen met een klik op de knop?"
Miroshnik vindt deze investering misschien speculatief, maar noemt het nog steeds een "visionaire" zet – ook al doen veel beleggers niet eens iets met het land dat ze kopen. "Er is nog niets nieuws: het is als Roblox of een versie van Second Life die we al 15 jaar geleden hadden", zegt Miroshnik. "Je moet je een beetje voorstellen wat er allemaal mogelijk is."
Of het nu visionair of misleidend is, de metaverse vastgoedmarkt voelt geforceerd aan, omdat het nog geen zin heeft om te speculeren op land binnen deze digitale wereld, zegt Rosenberg van Unanimous AI. "In de metaverse weten we niet eens welke platforms populair zullen zijn, laat staan welke locaties op welke platforms". "En dus is het alsof iemand ergens in Amerika een stuk land koopt en hoopt dat het San Francisco of New York wordt."