- TikTokker en metaverse-influencer Logan Welbaum bezit twee lappen virtuele grond: een in Decentraland en de ander in The Sandbox.
- Beide stukken land zijn sinds de aanschaf meerdere keren over de kop gegaan in waarde.
- Welbaum legt uit hoe hij zijn locaties kiest en bespreekt welke 7 metaverses in zijn optiek kansrijk zijn.
- Lees ook: De mede-oprichter van The Sandbox legt uit waarom prijzen van virtueel vastgoed in de metaverse exploderen en welke baankansen Web 3.0 biedt
Logan Welbaum is de oprichter van Plai, een onderneming die kleine bedrijven helpt adverteren op digitale platforms. Ook heeft hij een TikTok-pagina met zo’n 460.000 volgers, die hij gebruikt om reclameadvies en metaverse-content te delen.
Voordat hij een door de Amerikaanse durfkapitaalinvesteerder Y Combinator gesteunde ondernemer werd, werkte hij zowel bij Google als Facebook. Daar bouwde hij reclametools voor kleine bedrijven. Ook werkte hij als analist bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.
Ongeveer drie jaar geleden hoorde Welbaum voor het eerst over de metaverse en raakte hij erin geïnteresseerd. Dat was ruim voordat de publieke interesse in de virtuele werelden explosief steeg.
En er is nog geen teken dat die interesse afneemt, want eind november werd er in één week voor ruim 100 miljoen dollar aan metaverse-vastgoed verhandeld. Daarbij viel ook een nieuw prijsrecord: omgerekend 3,8 miljoen euro voor een lap virtuele grond.
Lees ook: Dit zijn kansrijke cryptomunten voor 2022, volgens experts: Ethereum-killers en metaverse-tokens
Welbaum ging zich pas begin 2021 actief met de metaverse bezighouden. Toen kocht hij een stuk digitaal onroerend goed in Decentraland. Hij betaalde er aanvankelijk iets minder dan 2.000 dollar in 'mana', de cryptomunt van Decentraland, voor. Hij schat dat het op dit moment ongeveer 40.000 dollar waard is, 1.900 procent meer dan hij betaalde. Dit baseert hij op de prijzen van aangelegen stukken digitaal land.
In eerste instantie belegde Welbaum voor de lol, zonder echte verwachtingen. Maar toen hij zag dat deze platforms steeds populairder werden, besloot hij opnieuw te investeren.
Vijf maanden geleden kocht hij wederom een stuk virtuele grond, ditmaal in de gaming-metaverse The SandBox. Dit kostte hem destijds zo'n 8.000 dollar aan 'sand', de digitale munt van The Sandbox. Welbaum gelooft dat het nu ongeveer 20.000 dollar waard is. Wederom baseert hij dit op de prijzen van nabijgelegen, te koop staande stukken grond. Insider verifieerde zijn beide aankopen.
Omdat hij niet van plan is zijn onroerende goed snel te verkopen, zijn dit vooralsnog ongerealiseerde winsten. Hij gebruikt zijn Decentraland-stekkie als een ontmoetingsplaats voor zijn gemeenschap van online volgelingen.
Hij staat ook toe dat mensen hun NFT-kunstwerken op zijn stukje Decentraland tentoonstellen. Hier brengt hij vooralsnog geen kosten voor in rekening. De lap grond zelf wordt tevens ook als een NFT beschouwd.
Een waarschuwing vooraf: aan het beleggen in speculatieve markten kleven flink wat risico's. Hoewel de succesverhalen het vaakst worden belicht, gaan er ook geregeld flink wat mensen de mist in. Houd er bij het beleggen in de metaverse, of in cryptomunten, dus rekening mee dat je je inleg kan verliezen.
Toch benieuwd hoe Welbaum zijn locaties kiest en welke metaverses kansrijk zijn? Dat bespreekt hij hieronder.
Drukbezochte plekken zijn de beste locaties
Welbaum zegt dat hij voor zijn eerste aankoop door de marktplaats van Decentraland scrolde voor vastgoed dat in de buurt ligt van drukbezochte plekken.
"Er zijn bijvoorbeeld festivalgebieden. Daar hadden Deadmau5 en Paris Hilton concerten", zegt Welbaum, die de grond naast zulke drukbezochte evenementen of gebieden probeert te bemachtigen. "Er is ook een soort Las Vegas in Decentraland. Deze gebieden krijgen mogelijk veel verkeer. Hoe meer mensen er naar je grond komen, hoe hoger de waardering die het krijgt."
Om het land daadwerkelijk te kopen, kocht Welbaum 'mana' op cryptobeurs Coinbase. Vervolgens sloot hij zijn MetaMask-wallet, een soort digitale portemonnee waarin cryptomunten bewaard kunnen worden, aan op het spel. Dit stelde hem in staat om dingen te kopen en verkopen in Decentraland.
Lees ook: Wat is een hardware wallet voor cryptovaluta en hoe gebruik je die?
Deze technische stappen zijn nodig om te kunnen handelen in de metaverse. Daar wordt namelijk niet betaald met gewone dollars of euro's, maar met digitaal geld. In dit geval is 'mana' de cryptovaluta waarin gehandeld wordt en is Coinbase de cryptobeurs waarop deze valuta werd gekocht met traditioneel geld.
Dit zijn 7 kansrijke metaverses
Als het om belangrijkste metaverses gaat, gelooft Welbaum dat er ongeveer zeven zijn die een goed rendement kunnen opleveren. Een daarvan is Somnium Space. Dit platform is gebouwd op de Ethereum-blockchain en legt de nadruk op een vr-ervaring. Een ander is Axie Infinity, waar onlangs een stuk grond werd verkocht voor 2,4 miljoen dollar.
Dan is er Mirandus. "In Mirandus kun je een stuk land kopen voor rond de 2.000 dollar. Het voordeel van het hier kopen van land is dat de spelers in deze metaverse je land nodig hebben om bepaalde items te oogsten", zegt Welbaum, die erop wijst dat dit je land waardevoller kan maken.
Star Atlas is een andere metaverse om te overwegen, omdat het fantastische graphics en een thema rond ruimteverkenning heeft, aldus Welbaum. Als je landeigenaar bent in deze metaverse, kun je stemmen over beslissingen in het spel. Volgens Welbaum is het momenteel echter onmogelijk om hier land te kopen. Hij raadt aan het project op Twitter te volgen, zodat je weet wanneer stukken grond in deze metaverse in de verkoop gaan.
Illuvium is ook een metaverse die Welbaum aanbeveelt. Het concept is vergelijkbaar met Pokemon. Het zal stadiongevechten hebben waar spelers aan kunnen deelnemen. Hij gelooft dat de grond in deze metaverse mogelijk 100 keer zoveel waard kan worden vanwege het competitieve aspect dat miljoenen gamers kan trekken.
Zijn twee favorieten metaverses zijn echter Decentraland en The Sandbox. Beide platformen beschikken over genoeg financiering om zich echt te ontwikkelen, zegt hij. Zo heeft Decentraland heeft een fonds ter waarde van 222 miljoen mana, omgerekend zo'n 640 miljoen euro, om het platform te blijven verbeteren. Landeigenaren kunnen ook stemmen over de beslissingen van de ontwikkelaars.
Ondertussen trekt The Sandbox grote bedrijven als Adidas. Deze metaverse stelt je in staat om volledige ervaringen, inclusief games, op je grond te ontwikkelen en deze vervolgens te verkopen. Volgens Welbaum is dit de reden dat The Sandbox tot nu toe een "echte winnaar" is.
Vooralsnog is The Sandbox ook met een ruime marge marktleider op het gebied van digitaal vastgoed, blijkt uit gegevens van databedrijf DappRadar.
Denk twee keer na voordat je ergens je geld insteekt
Hoewel dit alles heel uitnodigend klinkt, waarschuwt Welbaum dat metaverse-beleggingen riskant zijn. Je kan je inleg bijvoorbeeld verliezen als betere concurrenten zich voordoen.
Ook anderen wijzen op de risico's van deze nieuwe virtuele omgevingen. Kevin Werbach, hoogleraar aan de Wharton-businessschool, waarschuwt dat de hype rond de metaverse te ver vooruitloopt op de realiteit.
Daarbij past het succes van metaverses en de bijbehorende cryptomarkt in 2021 in het bredere beeld op financiële markten waarin er veel 'gratis geld' in omloop is, sparen nauwelijks iets oplevert en speculatie hoogtij viert.
Verandert dat marktsentiment door bijvoorbeeld stijgende rentes – die er nu in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk langzaam aan lijken te komen – dan kan dat metaverses en de cryptomarkt gaan raken.