• De nieuwe beleidsdirecteur van Meta zegt dat het bedrijf Donald Trump wil inschakelen, als het zich buiten de Verenigde Staten aangevallen voelt door toezichthouders.
  • Meta denkt dat Trump Amerikaanse bedrijven zal beschermen, als hij vindt dat ze oneerlijk worden behandeld.
  • Het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram moest eerder miljardenboetes betalen aan Europese toezichthouders, vanwege privacyschendingen.
  • Lees ook: Waarom het aandeel Meta nog altijd niet duur is voor beleggers

De Europese Unie heeft socialmediagigant Meta de afgelopen jaren flink wat kopzorgen gegeven. De techreus kreeg miljarden dollars aan boetes opgelegd vanwege privacyschendingen. Het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp heeft zijn hoop gevestigd op een nieuwe verdediger van zijn werkwijze: president Donald Trump.

Meta’s nieuwe beleidstopman Joel Kaplan liet tijdens een panelgesprek weten het bedrijf niet zal aarzelen om de Amerikaanse president in te lichten, wanneer het zich gediscrimineerd voelt door de Europese Unie. Kaplan suggereerde dat Trump zich dan met een zaak kan bemoeien om Meta te helpen.

“President Trump heeft duidelijk gemaakt dat hij Amerikaanse bedrijven gaat beschermen, ook buiten Amerika, zeker als hij vindt dat Amerikaanse bedrijven oneerlijk worden behandeld”, zei Kaplan zondag op een veiligheidsconferentie in München.

“Wat hij beslist om te doen is natuurlijk aan hem, maar ik denk niet dat we (Meta, red.) terughoudend zullen zijn, als we vinden dat de uitoefening van wetten verder gaat dan wat het parlement en instituties besloten hebben”, zei Kaplan.

Europes boetes Meta voor machtsmisbruik

Meta heeft de afgelopen jaren enorme boetes opgelegd gekregen van Europese toezichthouders. Zo kreeg de techgigant in 2023 een boete van 1,2 miljard euro van de Ierse privacytoezichthouder. Die stelde dat Meta niet voldeed aan de AVG-wet. Meta gaf aan in beroep te gaan tegen de boete.

Afgelopen jaar volgde een nieuwe boete van de Europese Unie. De Europese Commissie kwam met een boete van grofweg 800 miljoen euro voor Meta, vanwege oneerlijke handelspraktijken als gevolg van een koppeling van zijn digitale marktplaats aan Facebook. Ook tegen die boete gaat Meta in beroep. Wel besloot het bedrijf in februari alvast dat concurrerende partijen advertenties mogen plaatsen op zijn Facebook-marktplaats.

Kaplan's uitspraken komen op een interessant moment. Meta vernieuwt zichzelf namelijk en die veranderingen lijken verband te houden met het aantreden van Trump als president. Zo werd Kaplan na de verkiezing van Trump aangesteld als Meta's beleidsdirecteur, nadat hij eerder politiek strateeg voor de Republikeinse partij was.

Meta komt Trump tegemoet: factcheckers geweerd

Meta paste na Trumps verkiezingswinst ook zijn moderatieregels aan. Onafhankelijke factcheckers die nepnieuws op Facebook en Instagram ontkrachten moeten het veld ruimen en de vrijheid van meningsuiting wordt verruimd.

Voortaan kunnen gebruikers elkaar factchecken via community notes, een methode die geleend is van Elon Musk's X (voorheen Twitter). De maatregelen kunnen gezien worden als een stap om Trump tegemoet te komen. De president hekelt wat hij in zijn ogen censuur noemt op socialmediaplatformen.

Kaplan haalde de veranderingen in Meta's beleid zondag ook aan tegenover de Europese beleidsmakers. "Mensen hebben verschillende perspectieven op wat desinformatie is en wat niet", zei hij. "De richting die wij inslaan in de Verenigde Staten is om die verschillende stemmen op ons platform te gebruiken om toegang te krijgen tot wat zij zien en aanvullende informatie te delen".

LEES OOK: 4 dingen die anders kunnen worden op Facebook en Instagram, nu Mark Zuckerberg checks op nepnieuws en haatberichten weghaalt