In een wereld waar de Rooms-katholieke kerk minder en minder in de melk te brokkelen heeft, is het soms even raar opkijken als de paus zich weer doet gelden als dé diplomaat van ‘de kerk’. Paus Franciscus deed dat op woensdag toen de Amerikaanse president Donald Trump op bezoek kwam.
De twee leiders verschillen op de meeste vlakken van mening. Hoewel Amerikaanse presidenten en pausen elkaar altijd wat afstandelijk benaderen, is deze combinatie van botsende karakters wel erg bont, analyseerde Politico in aanloop naar de ontmoeting.
Het bezoek, woensdagmiddag in het Vaticaan, is dan ook niet bedoeld om meteen de beste vrienden te worden. Eerder zullen beide heren elkaar willen leren kennen om later te zien wat ze aan elkaar kunnen hebben.
Voorschot van paus Franciscus
Paus Franciscus neemt daarop al een voorschot. Zijn cadeau voor Trump is namelijk een epistel uit 2015 waarin hij betoogt dat wetenschap en de kerk moeten samenwerken om klimaatverandering tegen te gaan. Hij publiceerde het 192 pagina’s tellende manifest draagt de titel ‘Over de zorg voor ons gemeenschappelijke thuis‘.
“Dank u, dank u”, zei Trump toen hij het cadeau aannam. Hij verzekerde de paus dat hij het pakket zou gaan lezen. Eerder in zijn loopbaan heeft Trump klimaatverandering aangemerkt als een hoax waarbij China leugens de wereld in helpt.
Trump is op zijn eerste buitenlandse bezoek als president van de Amerikanen. Via Brussel op donderdag reist hij weer terug naar Italië om op Sicilië de leiders van de G7 te ontmoeten. Daar willen de tegenhangers van Trump hem op het hart drukken dat klimaatverandering geen fabeltje is en de VS aan boord moeten blijven bij de inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Voor met name de kersverse Franse president Macron is dat een belangrijk agendapunt voor de bijeenkomst. Met zijn keuze voor een cadeau voor Trump legt de paus meer gewicht in die internationale schaal.
De regering-Trump is in het Witte Huis niet overtuigd van de te volgen koers rond het Parijs-akkoord over klimaatverandering. Leiders van Duitsland en China hebben de Amerikanen opgeroepen om de uitgangspunten te blijven onderschrijven.