- Ondernemer Iwan Fransen installeerde al zo’n vijfhonderd opslagsystemen voor regenwater bij particulieren in Nederland.
- Het water uit de regenpijp wordt gefilterd en belandt in een grote kunststoffen zak in de kruipruimte. Bewoners kunnen er hun toilet mee doorspoelen en buitenplanten mee bewateren.
- Door de komst van een nieuwe aandeelhouder kan zijn bedrijf JustNimbus nu de zakelijke markt op. “Bij steeds meer nieuwbouw wordt dit standaard voorgeschreven.”
- Lees ook: In Groningen verrees een natuurrijk zonnepark, waarvan de opbrengsten deels toevloeien naar arme burgers uit de regio
In de kruipruimte van de woning van Jeroen Hilbrink in Muiden staat een grote, kunststoffen zak opgesteld, die nog het meeste weg heeft van een springkussen. Wie erin knijpt, zal meteen merken dat er geen lucht, maar water in zit. “4.500 liter kan erin”, zegt Iwan Fransen, de man achter het systeem rondom deze gigantische waterzak.
Het water komt rechtstreeks uit de regenpijp van de woning. Een filtersysteem zuivert dit regenwater, waarna het via een leidingsysteem in de zak stroomt, die fungeert als waterreservoir. Een pomp transporteert het water vervolgens naar het toilet, de wasmachine en een automatisch sproeisysteem in de achtertuin.
Met het oog op de watertekorten die wereldwijd ontstaan, wilde Hilbrink “iets voor de natuur terugdoen”, verklaart de huiseigenaar even later zijn aanschaf, zittend in zijn plantrijke achtertuin. “Mijn vrouw en ik willen onze CO2-voetafdruk zo laag mogelijk houden. We waren al van het gas af en wekten onze eigen energie op. Water was het volgende onderdeel op ons lijstje.”
Hilbrinks woning is een van de vijfhonderd huizen waar Fransen tot dusver een dergelijk systeem optuigde met zijn bedrijf JustNimbus. Lang duurt zo’n installatie niet. “Ze waren in één dag klaar”, herinnert Hilbrink. Fransen: “Het zijn niet al te moeilijke installaties. Je moet een paar leidingen aanleggen en dan ben je er al bijna.”
Of ze weleens lek gaan? Welnee, zegt Fransen, “nooit zomaar uit zichzelf”. Dan, met een lichte grijns: “Wel één keer toen een aannemer er met een aardpen doorheen ging. Tsja, dan gaat-ie lek. Gelukkig was dat nog tijdens de bouw van het huis.”
Duurzaam, maar lange terugverdientijd
Wel kost zo’n systeem geld, zo'n 3.000 euro stelt Fransen, die aan de onderkant van de markt zegt te opereren. Inclusief installatie kom je bij hem uit op - afhankelijk van de situatie - zo'n 3.600 euro. Aangezien water vrij goedkoop is – volgens financieel voorlichtingsinstituut Nibud zo’n 1,60 euro per 1.000 liter – verdien je zo’n investering niet snel terug.
Laten we de rekensom eens maken voor Hilbrink: de Muidenaar en zijn vrouw wonen met drie kinderen in hun huis. Een huishouden van vijf personen verbruikt per jaar gemiddeld 187 kuub water, volgens het Nibud. Per maand kost dit zo’n 31,50 euro, inclusief vastrecht en btw. Hiermee kom je uit op een jaarbedrag van 378 euro.
Aangezien Hilbrink logischerwijs niet doucht met het gefilterde regenwater of ervan drinkt, blijft hij vastzitten aan een deel van deze kosten. JustNimbus stelt het watergebruik maximaal met de helft terug te kunnen dringen. Voor Hilbrink betekent dat jaarlijks nog 189 euro aan waterkosten.
Het zal hem daarmee – zonder subsidies en inflatiecorrectie - zo'n 19 jaar kosten om de investering terug te verdienen. Mochten zijn kinderen in de tussentijd het huis verlaten, dan daalt zijn totale waterrekening en kost het hem nog langer om het bedrag terug te verdienen. Wel hanteren verschillende gemeenten uiteenlopende subsidieregelingen, die de kosten iets verlagen.
Het watersysteem van Fransen gaat volgens hem “minstens” 25 jaar mee. Er zit dus voor grotere huishoudens een mogelijk bespaarelement in, maar dat kost hoe dan ook vele jaren.
Klanten JustNimbus vooral in duurzaamheidshoek
Voor zo iemand als Hilbrink maakt dit weinig uit. “Water kost in Nederland geen reet, daar ga je het niet van winnen. Het draait mij om mijn belasting van het milieu, die ik hiermee kan terugdringen. Ik vind het zonde om de wc te spoelen met gezuiverd water, of er planten mee te besproeien. Als iedereen in Nederland water zou opvangen, hoeven we minder water te produceren.”
Toch is het – gezien het kostenplaatje – de vraag hoeveel Nederlanders het voorbeeld van Hilbrink zullen volgen. “Onze afnemers tot nu toe zijn vooral duurzame particulieren”, zegt JustNimbus-ondernemer Fransen. “Ze hebben bijvoorbeeld al een regenton, maar vinden dat ze daar te weinig het verschil mee maken.”
Hoe moeilijk wordt het om de massa te bereiken? Steeds eenvoudiger, denkt Fransen. “Bij steeds meer nieuwbouwprojecten wordt zo’n systeem standaard voorgeschreven. Dat heeft met regelgeving te maken.” Zo is JustNimbus kortgeleden begonnen aan een project in Harderwijk, waarbij 95 nieuwbouwwoningen van een opvangsysteem voor regenwater worden voorzien.
Nieuwe investeerder ziet kansen voor opvangsysteem van regenwater
Door een kersverse aandeelhouder, infragigant Joosten Groep, kan Fransen die missie verder versnellen. Dinsdag maakt JustNimbus bekend dat de Gelderse Joosten Groep de helft van de aandelen van Fransen overneemt.
Hoeveel hij hiermee verdient? Dat mag Fransen niet specifiek benoemen, maar desgevraagd zegt hij er minder dan “1 miljoen euro” voor te krijgen. Aangezien het om een persoonlijke aandelenverkoop gaat, vloeit dit geld niet toe naar JustNimbus, maar naar Fransen zelf.
De samenwerking met Joosten Groep zal het bedrijf desalniettemin geen windeieren leggen, denkt Fransen. De Gelderse handelspartij doet allerhande aannemersklussen en heeft zodoende een breed palet aan zakelijke klanten. “Ze hebben nog niet zoiets als mijn product”, zegt de ondernemer. “Dat gaan ze nu aan hun assortiment toevoegen. JustNimbus kan gebruikmaken van de marketing, sales en het brede netwerk van Joosten Groep.”
Fransen, bouwkundige van huis uit, bedacht zijn opvangsysteem voor water al in 2008. Een vriend vroeg hem indertijd of hij ideeën had voor een regenwateroplossing voor een uitbouw van zijn huis. Daarop sleutelde Fransen een geheel opvangsysteem in elkaar; een jaar later had hij het eerste systeem bij zijn vriend geïnstalleerd.
De ondernemer stelt sinds 2020 fulltime aan JustNimbus te werken, met de laatste jaren twee vaste medewerkers. “We hadden een paar droge jaren achter de rug en de coronaperiode brak aan. Iedereen zat thuis en mensen begonnen na te denken over het verduurzamen van hun woning. Onze omzet steeg flink.” Afgelopen jaar bedroeg die “een half miljoen”, volgens Fransen. Winst maakt het bedrijf nog niet, maar eind dit jaar moet dat volgens de ondernemer voor het eerst gebeuren.
Fransen vernieuwde zijn systeem onlangs met onder meer software, zodat hij vanaf een afstand via een dashboard kan meekijken met de klant. “Zo kunnen we extra service bieden.” Door de contacten binnen de Joosten Groep verwacht Fransen binnen vijf jaar “duizend systemen” te kunnen leveren, “zo niet duizenden”.
Muidenaar Hilbrink wijst naar zijn tuin. “Ik heb de pomp aan allerlei sproeiers bevestigd. Elke nacht om 5 uur worden mijn buitenplanten automatisch bewaterd. De sproeier houdt er zelf rekening mee of het geregend heeft.”
Oftewel, groen leven hoeft volgens Hilbrink dus niet te betekenen dat je inlevert op comfort. “Je kan heel duurzaam en tegelijkertijd héél luxe leven.”