De portiers van New York zijn volgens de Poolse fotograaf Sam Golanski de onbezongen helden van Park Avenue. Ondanks hun geheimzinnige werk, overtuigde Golanski de heren om te poseren voor zijn camera.

De duurste appartementen van New York gaan niet alleen schuil achter dikke deuren, vaak houdt ook een portier de wacht. Niet verwonderlijk wellicht, als je bedenkt dat de succesvolle zakenlieden John D. Rockefeller, Steve Schwartzman (Blackstone) en tycoon David Koch allemaal ooit in het gebouw aan Park Avenue 740 woonden. Nummer 730, maar een paar stappen naar het zuiden, biedt onderdak aan hedgefonds-oprichter Daniel Benton. Hij zou zijn optrekje daar voor 39 miljoen dollar (34 miljoen euro) op de kop hebben getikt.

De portiers oefenen hun vak in de meeste gevallen al decennia lang uit en tekenden strikte geheimhoudingscontracten. Hun taken variëren echter behoorlijk. Sommigen zijn er alleen om ongenode gasten buiten te houden, anderen verlenen ook diensten als een taxi bellen of een boodschapje halen voor een bewoner. In 2014 bedroeg het salaris van een portier gemiddeld 49.000 dollar per jaar (42.000 euro).

Toen Golanski New York in 2015 bezocht, raakte hij gefascineerd door het beroep van portier. “Deze mannen zijn echte mensen die meer aandacht verdienen. Het zijn geen gepamperede beroemdheden met Gucci-tassen en dure horloges”, zei hij tegen Business Insider. De fotograaf werkte eerder zelf als heftruckchauffeur en kok. Dat bracht hem ertoe om de portiers te vragen of hij ze mocht portretteren.

Aanschouw het resultaat:


"Veel van de porters werken al decennia in het vak", zegt Golanski.

Foto: Sam Golanski

"In veel gevallen is het een beroep voor het leven. Eén man vertelde dat hij al sinds de jaren zeventig in hetzelfde gebouw 'staat'."

Foto: Sam Golanski

"Ze zijn getuige van details van het leven van de bewoners, maar er is een geheime afspraak tussen hen en de mensen die ze dienen dat ze niets bespreken met buitenstaanders."

Foto: Sam Golanski

De gebouwen waar de portiers hun werk doen, hebben meestal op een rijke geschiedenis - en een rijke clique bewoners. Het pand aan Park Avenue 485 bijvoorbeeld, dateert uit 1922 en de appartementen gaan voor minimaal 3,3 miljoen dollar van de hand.

Foto: Sam Golanski

Bron: New York Times


Park Avenue 575 staat bekend als The Beeckman en de 110 appartementen werden in 1928 opgeleverd.

Foto: Sam Golanski

Bron: Streeteasy


Het penthouse met dakterras in Park Avenue 737 kwam in 2014 op de markt voor een bedrag van 32 miljoen dollar.

Foto: Sam Golanski

Bron: Corcoran


Het gebouw aan Park Avenue 480 onderscheidt zich op een andere manier. Toen het in 1951 omgezet werd tot een coöperatie, was het één van de eerste complexen die die route koos.

Foto: Sam Golanski

Bron: New York Times


Architect James Carpenter tekende veel van de luxe panden in de vroege twintigste eeuw. Zo ook Park Avenue 812, waar bijna alleen appartementen van 13 of 15 kamers in te vinden zijn.

Foto: Sam Golanski

Bron: New York Times, Halstead Property


De Amerikaanse president Donald Trump bezit een aantal van de woontorens in Manhattan, waaronder Park Avenue 610, dat in 1998 van een hotel omgebouwd werd in appartementen.

Foto: Sam Golanski

Bron: Trump International Realty


Dat de waarde fors gestegen is, toont het pand aan Park Avenue 930. Toen het in 1946 een coöperatie werd, bedroeg de waarde omgerekend 685.000 dollar (590.000 euro), tegenover 14,5 miljoen dollar nu (12,5 miljoen euro).

Foto: Sam Golanski

Bron: New York Times, City Data


Over het doel is Golanski helder: "Ik hoop dat mensen bij het zien van mijn serie meer begrip en respect kunnen opbrengen voor de mensen die ons elke dag bedienen. Mensen die we vaak voorbijlopen zonder acht op ze te slaan."

Foto: Sam Golanski