- Beleggen in cryptovaluta is weer in opmars en dat kan gemeenten die bijstandsuitkeringen verstrekken, voor lastige uitdagingen stellen.
- Als mensen met een bijstandsuitkering beleggen in crypto, kan mogelijk de vermogensgrens voor het recht op een uitkering overschreden worden.
- Bij de intake voor een bijstandsuitkering kunnen gemeenten bankafschriften checken, meldt Binnenlands Bestuur.
- Lees ook: Bitcoin kan nog 15% verder stijgen, maar moet record wel aanscherpen, volgens technisch analist
Beleggen in cryptomunten zoals de bitcoin is in Nederland behoorlijk populair. Eind 2022 ging het naar schatting om bijna 2 miljoen Nederlanders en dat was op het moment dat de cryptomarkt er vrij matig bij lag. Bij die cryptobeleggers zitten ook mensen met een bijstandsuitkering en dat kan problematisch zijn, signaleert de nieuwssite voor ambtenaren en bestuurders bij overheidsinstanties Binnenlands Bestuur.
De cryptomarkt is in 2023 en dit jaar flink opgeleefd, waarbij vooral de bitcoin een grote opmars heeft gemaakt. Dit heeft geleid tot hernieuwd enthousiasme onder cryptobeleggers.
Beleggen in cryptomunten heeft een hoog risico, aangezien de koersen enorm kunnen schommelen. Dat stelt gemeenten die bijstandsuitkeringen verlenen voor uitdagingen, als iemand een bijstandsuitkering aanvraagt, maar ook blijkt te beleggen in crypto.
Beleggen in crypto met bijstandsuitkering: vermogensgrens is belangrijk
Natuurlijk wordt lang niet iedereen die in cryptovaluta belegt miljonair, maar een cryptoportefeuille kan wel van belang zijn voor het recht op een bijstandsuitkering. Wie namelijk meer dan 7.575 euro aan vermogen heeft als alleenstaande, heeft geen recht meer op een bijstandsuitkering.
"Als je een bijstandsuitkering aanvraagt kijkt de gemeente naar je vermogen en naar je inkomen. Als iemand in cryptomunten handelt, en vaak munten koopt en verkoopt, dan moet dat worden gezien als inkomsten", zegt bijstandsconsulent Hanneke Willemsen tegen Binnenlands Bestuur. "Als iemand een vast vermogen in een cryptoportefeuille heeft staan dan is dat een relevant vermogen. Het is ook vrijwel direct om te zetten in geld. Als gemeente mag je daarom inzage eisen in de cryptoportefeuille, als je vermoedt dat iemand die heeft."
Gemeenten vragen bij aanvragen van bijstandsuitkeringen doorgaans bankafschriften van de afgelopen drie maanden op, maar als er in die periode niet te zien is of er transacties zijn gedaan, is het soms lastig om te achterhalen of iemand in cryptovaluta handelt.