De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft nog maar eens benadrukt dat Griekenland geen schuldenverlichting kan verwachten. Dat staat haaks op de positie van het IMF, dat voor het blok komt te staan. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Nein, nein, nein. Geen schuldenverlichting voor de Grieken als het aan Frau Merkel ligt. De Duitse bondskanselier liet IMF-directeur IMF Lagarde dinsdag weten dat er geen cent wordt kwijtgescholden van de Griekse schuldenberg van 200 procent van het nationaal inkomen. Dit keer was de smoes dat het “juridisch nou eenmaal niet mogelijk is”, aldus Merkel gisteren tijdens een persconferentie in Berlijn met Lagarde.
De vraag is nu wie het eerst met de ogen knippert: Merkel of Lagarde. Duitslands positie is steeds geweest dat er geen “schuldenschnitt” komt, dus dat er niets wordt kwijtgescholden. Maar Berlijn zal, als puntje bij paaltje komt, wél schoorvoetend akkoord kunnen gaan met het versoepelen van de voorwaarden van de Griekse noodleningen. Lagere rentes, uitstel van terugbetalingen en langere looptijden. Oftewel herstructureren.
De exacte positie van het IMF is niet bekend, maar het lijkt er op dat het IMF een dergelijke herstructurering niet langer afdoende vindt om de Griekse staatsschuld op termijn op een houdbaar niveau te krijgen. Probleem voor Merkel is nu dat het IMF pas zijn zegen geeft aan de noodsteun als de Griekse staatsschuld houdbaar wordt. En Duitsland dreigt de steunoperatie vaarwel te zeggen als het IMF dit ook doet.
Het IMF kan nu drie dingen doen. Stug vol blijven houden, waardoor een nieuwe crisissituatie onvermijdelijk wordt; principes en rekenmodellen overboord gooien en Merkel haar zin geven; of weglopen en maar hopen dat de miljarden euro’s die het IMF heeft geleend aan Athene ooit worden terugbetaald.
2. Hoe laag kan de depositorente in Japan (en dus ook de eurozone)? Heel laag volgens een oud-bestuurslid van de Japanse centrale bank. Kazumasa Iwata, die van 2003 tot 2008 in het bestuur van de centrale bank zat, zei tegen persbureau Bloomberg News, dat het “gepast is” dat de depositorente naar -0,7 procent gaat. De limiet is -1 procent, aldus Iwata.
De centrale bank, die de depositorente nu op -0,1 procent heeft, zou in één stap naar -1 procent kunnen gaan, zei Iwata. Volgens de oud-centrale bankier heeft Japan geen keuze dan de rente flink in de min te duwen. De centrale bank kan nog tot halverwege 2017 staatsobligaties blijven kopen omdat de markt uitgeput raakt. Het volgende rentebesluit van de Bank of Japan is op 28 april. Iwata denkt dat de centrale bank zijn kruit droog zal houden en niets zal doen.
3. Iwata’s uitspraken zijn een wake-up call voor ECB-president Draghi. In maart besloot Draghi de obligatieaankopen op te schroeven naar 80 miljard euro per maand. Onder dat aankooptempo zal de ECB op de voorlopige einddatum van maart 2017 zo'n 1,7 biljoen euro aan obligaties van overheden, bedrijven en banken hebben gekocht.
Draghi zou nog tot eind 2017 kunnen blijven doorkopen. De ECB koopt namelijk staatsobligaties naar rato van het kapitaalbelang dat de eurolidstaten hebben in de centrale bank. Daarnaast mag de ECB maximaal een derde van de obligatiemarkt bezitten. Rond het einde van 2017 bezit de ECB ongeveer een derde van al het Duitse overheidspapier. De ECB kan de aankopen van Duitse obligaties niet substitueren met ander papier. Tenzij Draghi de parameters van het programma aanpast, valt het doek voor QE over anderhalf jaar.
4. De Japanse Premier Shinzo Abe wil graag vrede in de valutaoorlog. Abe zei in een interview met de Wall Street Journal dat landen “competitieve devaluaties absoluut moeten voorkomen” en ook niet “willekeurig moeten ingrijpen in de valutamarkt”. Abes uitspraken zijn opvallend, want zijn minister van Staat Yoshihide Suga hintte vanochtend voor de tweede dag op rij dat Japan vanwege de hardere yen heel erg sterk neigt naar valuta-interventies.
5. Het mysterieuze Anbang, de ondoorzichtige eigenaar van de Nederlandse verzekeraar Vivat, is nog niet klaar met het doen van overnames. Chinese media melden dat Anbang heeft gezegd dat het overnametempo dit jaar onverminderd hoog blijft. Anbang was afgelopen week verwikkeld in een overnamegevecht met Marriott International over het inlijven van Starwoord Hotels & Resorts, maar trok zich uiteindelijk terug.
De New York Times deed vorige week wat graafwerk naar wat Anbang precies voor bedrijf is. Uit dat artikel bleek dat Anbang, opgericht in 2004, tot twee jaar geleden een nobody was. Plotsklaps waren er 37 bedrijven die miljarden dollars aan kapitaal in Anbang stopten. Anbang kocht vervolgens alles dat los en vast zat, waardoor het balanstotaal exponentieel groeide naar bijna 300 miljard dollar.
Maar aan transparantie doet Anbang niet (Anbang heeft beterschap beloofd volgens de eerder genoemde Chinese media en komt medio april met een jaarverslag). Veel van Angbangs eigenaren zijn even wazig als Anbang zelf. Volgens de New York Times is de gezamenlijke website van twee van Anbangs eigenaren een dood spoor met alleen links naar pornosites.
6. Naar verluidt heeft de Amerikaanse farmaceut Pfizer de handdoek in de ring gegooid en ziet het af van de megafusie van 160 miljard dollar met het in Dublin gevestigde Allergan.
Meerdere persbureaus meldden dat de op maandag aangescherpte regelgeving om zogenoemde inversions te voorkomen, de doodsteek was voor de deal. Een inversion houdt in dat een in Amerika gevestigd bedrijf een buiten de VS gevestigd bedrijf overneemt om de Amerikaanse fiscus te omzeilen. Pfizer moet Allergan een breakup fee van 400 miljoen dollar betalen zodra de overname definitief is afgeblazen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl