De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn het eens over een Europees steunplan ter waarde van 500 miljard euro.

De bedrijfssectoren en regio’s in Europa moeten door het geld geholpen worden.

Merkel noemde het in een gezamenlijke persconferentie het “plan voor de korte termijn”. De plannen voor de midden- en lange termijn moeten nog worden uitgewerkt, volgens de bondskanselier. Het plan is volgens de leiders tot stand gekomen na overleg met onder meer Nederland en Italië.

“Het doel is om als Europa sterker en solidair uit deze crisis te komen”, aldus Merkel. “Daar is dit geld voor. Deze buitengewone eenmalige krachtsinspanning is bedoeld om de zwaarst getroffen landen te steunen.”

Het geld is niet bedoeld als lening, maar als subsidie of gift. De toegestane schuldenlast in Europa moet worden verhoogd, zeggen Macron en Merkel.

Volgens Macron is de Europese solidariteit belangrijk bij het bestrijden van de crisis. Hij noemt het opvangen van coronapatiënten in andere landen als voorbeeld. Het sluiten van een aantal grenzen binnen Europa, noemt Macron een lastig punt. "We hebben snel de buitengrenzen gesloten, maar om de grenzen binnen de EU te sluiten, is iets anders.

'Landen moeten dezelfde maatregelen invoeren'

Na de persconferentie zei Merkel dat het voor de EU beter zou zijn als alle landen dezelfde maatregelen tegen het virus invoeren. "We moeten de moed hebben, hoewel het niet eenvoudig is, om alle regio's hetzelfde te behandelen." Volgens haar is dat de enige manier waarop vakantie in het buitenland gevierd kan worden door inwoners van de EU.

De twee leiders schreven in een gezamenlijke verklaring dat de Europese Unie zelf een vaccin tegen het longvirus moet ontwikkelen.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is blij met het voorstel, dat "terecht de nadruk legt op de noodzaak om aan een oplossing te werken met als kern de Europese begroting". Het gaat volgens haar "in de richting" van het plan waar de commissie zelf aan werkt. Dat voorstel, bestaande uit de aangepaste EU-meerjarenbegroting (MFK) en een herstelfonds wordt volgende week woensdag gepresenteerd.

Samen met al goedgekeurde maatregelen moeten deze plannen de lidstaten en bedrijven in staat stellen de crisis te doorstaan en vervolgens de benodigde massieve investeringen te lanceren om de Europese economie weer op de rails te krijgen, aldus Von der Leyen in een verklaring.

Alle 27 EU-landen moeten het plan goedkeuren voor het kan worden uitgevoerd.

LEES OOK: Kabinet bijna klaar met tweede steunpakket voor bedrijven – Koolmees zoekt wisselgeld voor opheffen verbod op ontslag