De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft ECB-president Mario Draghi een hart onder de riem gestoken. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Merkel loves Draghi. De Duitse bondskanselier zei donderdag tijdens een persconferentie met premier Rutte dat het normaal is dat mensen vragentekens stellen bij het monetaire beleid van de ECB. “Maar dat mag verward worden met ingrijpen in het onafhankelijke beleid van de ECB, dat ik volledig steun”, aldus Merkel.
De Duitse minister van Financiën Schäuble heeft Draghi hard aangevallen en hem verweten dat hij voor 50 procent verantwoordelijk is voor de opkomst van de anti-establishment partij AfD. Ook wil Schäuble dat centrale banken, waaronder de ECB, geleidelijk de rente beginnen te verhogen. Merkel heeft steeds op cruciale momenten Draghi gesteund. Zo gaf de kanselier het obligatie-reddingsprogramma OMT in de zomer van 2012 haar zegen.
2. Over de AfD gesproken: uit een peiling van Infratest Dimap bleek dat de partij op een recordhoogte van 14 procent bleef staan vorige week. Merkels CDU en zusterpartij CSU zagen hun steun slinken naar 33 procent, het laagste niveau sinds 2011. Merkel ligt onder vuur nadat zij heeft ingestemd met het vervolgen van de komiek Jan Böhmermann, die nu een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd hangt vanwege het maken van een satirisch gedicht over de Turkse president Erdogan.
3. Het IMF begint steeds harder op te zeggen dat het de rekenmeesters van de Europese Commissie niet vertrouwt. Eerder deze week maakte Eurostat bekend dat Griekenland vorig jaar een begrotingstekort had van 7,2 procent van het bbp. Griekenland had exclusief rentebetalingen aan zijn schuldeisers (lees: de eurolidstaten, ECB en IMF) een begrotingsoverschot van 0,7 procent van het bbp, blijkt uit berekeningen van de Europese Commissie. Dit zogenoemde primaire overschot is cruciaal om de (on)houdbaarheid van de staatsschuld vast te stellen.
De doelstelling was een overschot van 0,25 procent van het bbp in 2015, dat moet groeien naar uiteindelijk 3,5 procent van het bbp in 2018. Maar volgens het IMF had Griekenland vorig jaar een klein primair begrotingstekort. De cijfers van Griekenland “zullen de zaak veranderen – als ze juist blijken te zijn”, zei Lagarde volgens The Wall Street Journal.
Lagarde zei vrijdag in Amsterdam dat de doelstelling op de middellange termijn van een primair begrotingsoverschot van 3,5 procent van het bbp onhaalbaar is. Volgens het IMF is een overschot van 1,5 procent het hoogst haalbare. Om toch de schuldenberg van Griekenland te verkleinen moet Europa Griekenland langer en goedkoper blijven financieren. Gedeeltelijke kwijtschelding is niet eens nodig, aldus Lagarde.
4. Japan begint Duitsland weer in te halen als het land van de laagste rentestanden. De Japanse rente is deze week hard gedaald. Vrijdagochtend maakte de rente wederom een duik nadat persbureau Bloomberg meldde dat de Japanse centrale bank overweegt leningen met een negatieve rente te gaan verstrekken aan banken.
De ECB start in juni een soort gelijk programma, waarbij de banken rente krijgen over het geld dat zij van de ECB lenen. De ECB betaalt de rente alleen als de banken daadwerkelijk meer krediet verstrekken. Een jaar geleden had Duitsland de laagste en vlakste rentecurve van de landen wiens obligatiemarkt geldt als een barometer voor de wereldeconomie. Inmiddels is dat Japan.
Beleggers denken dat de ECB klaar is met agressieve monetaire verruiming. Daarentegen gaat de Bank of Japan waarschijnlijk volgende week het monetaire beleid weer verruimen omdat de economie maar niet uit de recessie komt. De vraag is of de Japanse centrale bank zich houdt aan de ongeschreven regel om de wisselkoers niet te veel te beïnvloeden.
5. Macrocijfers uit de eurozone blijven ronduit teleurstellend. Uit de inkoopmanagersindex van Markit Economics bleek dat het groeitempo van de eurozone aan het begin van het tweede kwartaal in een lage versnelling bleef. Volgens Markit zien producenten en dienstverleners de vraag mondjesmaat toenemen en moeten zij dikwijls prijzen verlagen om aan omzet te komen. De werkgelegenheid nam dan ook mondjesmaat toe. De cijfers wijzen er op dat de eurozone op weg is naar groei van 1,5 procent dit jaar, waardoor de onderbezetting van de economie zeer langzaam wordt weggewerkt.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl