Het nieuwe jaar begint niet echt goed, wat de oceanen betreft.
Niet alleen bleken de oceanen hun warmste jaar ooit achter de rug te hebben, het oceaanwater warmt ook nog eens 40 procent sneller op dan eerder werd gedacht. Daarnaast wees onderzoek uit dat de ijskap van Antarctica zes keer sneller smelt dan in de jaren 80.
Dus toen een ‘foto-challenge’ vira=al ging, waarbij social media-gebruikers foto’s van 10 jaar geleden en nu plaatsen, zagen milieuactivisten en anderen daarin een uitgelezen kans om de uitdagingen te laten zien waar onze planeet voor staat. De aarde heeft zo haar eigen ’10 year challenge’, blijkt uit de toen- en-nu-foto’s die mensen hebben geplaatst.
Zo staan Reddit en Instagram inmiddels bol van de posts die oproepen tot een groter bewustzijn omtrent de impact van klimaatverandering. Waar de oorspronkelijke ‘challenge’ een geinige manier is om te laten zien hoe iemand in 10 jaar is veranderd, brengt de klimaatversie van de hype een serieuze boodschap: Dit is de ’10 year challenge’ waar we ons écht mee bezig moeten houden.
The real #10yearchallenge? Climate change. According to @IPCC_CH #SR15, we have just over 10 years to #ActOnClimate before we cause irreparable damage to our planet. Take our free course on #ClimateAction and become a part of the solution. Enroll now! https://t.co/puzQgIiUoQ pic.twitter.com/Ujz7kEAnoH
— The SDG Academy (@SDG_Academy) January 14, 2019
Veel van de vergelijkingen laten foto's zien van smeltende gletsjers - een van de meest zichtbare en dramatische effecten van de opwarming van de planeet.
Smeltende gletsjers zorgen er ook voor dat de Noord- en Zuidpool een metamorfose ondergaan, en niet die van het goede soort. Het worstcasescenario is een 'pulse', hierbij zorgt abnormaal warm water ervoor dat de gletsjers, die Antarctica's en Groenlands ijskappen tegenhouden, instorten. Daarmee zouden enorme massa's ijs in de oceanen storten, wat ertoe kan leiden dat het zeeniveau over ter wereld ineens rap stijgt.
Mocht een 'pulse' zich voordoen, dan zou het zeeniveau in bijvoorbeeld Florida met 3 tot 9 meter stijgen tot 2100. Maar een stijging van het zeeniveau is sowieso onvermijdelijk, ook als de ijskappen niet smelten. Water heeft namelijk de eigenschap dat het uitzet als het warm wordt. En de oceanen absorberen 93 procent van de extra warmte die door broeikasgassen in de atmosfeer terechtkomen.
Praten over deze bedreigingen voor de aarde is één ding, maar met visueel bewijs komen de gevolgen van klimaatverandering pas echt dichtbij.
De bovenste foto laat de Rhône-gletsjer in Zwitserland nu zien. In 2009 lag er veel meer ijs, zo toont de onderste foto.
Glaciologen denken dat de helft van Zwitserlands kleine gletsjers en de stromen die ze voeden, zullen verdwijnen in de komende 25 jaar, schreef Reuters.
In de afgelopen 10 jaar zijn veel gletsjers al dramatisch geslonken. De toen-en-nu-foto's die de veranderingen over een langere periode laten zien, zijn nog schokkender.
Deze twee beelden laten zien hoeveel Alaska's Pedersen Gletsjer is geslonken tussen 1917 en 2005.
Deze foto's van de Muir Gletsjer in Alaska kun je over elkaar heen schuiven, zo is te zien hoeveel ijs en sneeuw is gesmolten in de afgelopen 120 jaar.
Een aantal kuststeden wordt harder getroffen dan andere als bepaalde gletsjers smelten, wijst onderzoek van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA uit.
http://instagr.am/p/BsukjAHFpsi
Wetenschappers hebben zelfs een interactieve tool gemaakt waarmee je uit 120 steden kunt kiezen om te zien in hoeverre die geraakt worden als bepaalde gletsjers smelten.
Uiteraard beperken de gevolgen van klimaatverandering zich niet alleen tot gletsjers.
http://instagr.am/p/BstPq2Lly4M
Koraalriffen en de ecosystemen die ze ondersteunen, sterven af.
De hogere temperaturen van het oceaanwater en verzuring zorgen ervoor dat koralen de eencellige algen op hun weefsel afstoten. Deze algen zijn belangrijk omdat ze het koraal in leven houden met fotosynthese, gebeurt dat niet dan wordt het koraal wit. Met andere woorden: het koraal verbleekt. Beweeg de pijlen heen en weer om het met eigen ogen te zien.
Rivieren en meren krimpen omdat de groeiende bevolking meer water nodig heeft. Het schaarse zoete water dat over is, dreigt te worden vervuild door pesticiden en meststoffen afkomstig van boerenbedrijven.
Bossen in Zuid-Amerika en Centraal-Afrika krimpen door houtkap en ontbossing.
Ook politici en beroemdheden hebben ingehaakt op de milieuversie van de '10 year challenge'. Mesut Özil, die voor Arsenal in de Britse Premier League speelt en in 2018 in het Duitse nationale elftal, heeft de dringende boodschap omarmd.
The only #10YearChallenge we should care about 🙏🏼🌍 #M1Ö pic.twitter.com/S8hU7gNgZJ
— Mesut Özil (@M10) January 17, 2019
"Als we een gezonde en duurzame wereld aan de volgende generatie willen doorgeven, dan hadden we gisteren moeten beginnen", zei Cory Booker, senator voor New Jersey, in een Instagram-post.
http://instagr.am/p/BstWNL7Bs5U
Net als Booker, hameren velen erop dat de mensheid slechts 10 jaar de tijd heeft om wat aan klimaatverandering te doen voor het te laat is.