De werkloosheid in de VS daalde vorige maand tot 13,3 procent.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er ruim 2,5 miljoen banen bij ten opzichte van april.
Economen hadden in doorsnee juist rekening gehouden met een verlies van 7,5 miljoen banen, waarmee de werkloosheid zou oplopen tot bijna 20 procent.
De werkloosheid in de Verenigde Staten is in mei gedaald tot 13,3 procent. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er in de grootste economie van de wereld vorige maand ruim 2,5 miljoen banen bij ten opzichte van april. Daarmee deed de economie het veel beter dan verwacht en lijkt het herstel al ingezet.
Economen hadden in doorsnee juist rekening gehouden met een verlies van 7,5 miljoen banen, waarmee de werkloosheid zou oplopen tot bijna 20 procent. In april was er een banenverlies met een herziene 20,7 miljoen arbeidsplaatsen te zien in de VS, met een werkloosheid van 14,7 procent. Dat was het hoogste niveau sinds de Grote Depressie.
De Amerikaanse economie wordt hard geraakt door de crisis doordat veel bedrijven de deuren sluiten en personeel massaal op straat zetten. Inmiddels hebben al ongeveer 42 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. De Amerikaanse overheid heeft enorme steunpakketten aangekondigd om de crisis te trotseren. De beperkende maatregelen tegen het coronavirus worden bovendien geleidelijk versoepeld, wat de arbeidsmarkt in de VS kan helpen te herstellen.
Volgens het ministerie van Arbeid geven de cijfers de gevolgen weer van de beperkte heropening van de economie. Daarbij plaatste het ministerie nog wel een flinke kanttekening. Als alle werklozen juist waren geregistreerd had het werkloosheidspercentage 3 procentpunten hoger gelegen. Een deel van de mensen die thuiszitten staat echter nog op de loonlijst van bedrijven.
Verder was opvallend dat de werkloosheid voor zowel mannen als vrouwen daalde. Ook witte Amerikanen zagen een daling, net als mensen van Midden- en Zuid-Amerikaanse afkomst. Voor de zwarte bevolking bleef de werkloosheid vrijwel gelijk op 16,8 procent, het hoogste percentage sinds 2010.
Lees meer over de coronacrisis:
- Het aantal vacatures is fors gedaald sinds de lockdown, maar de laatste twee weken klaart het op – de IT draait ondertussen lekker door
- Ahold Delhaize verdubbelt winst in coronacrisis, zowel door extra verkopen bij bol.com als via Albert Heijn en andere supermarkten
- Nederland gaat weer langzaam van het slot – het kabinet wil straks iedereen met coronaklachten testen