Ongeveer één op de drie starters op de Nederlandse huizenmarkt neemt een bedrag tussen de 10.000 euro en 20.000 euro mee bij de aankoop van een eigen woning. Maar wat kun je daarmee?
Een starter op de huizenmarkt moet beschikken over flink wat eigen geld wil hij of zij in aanmerking komen voor een woning. Vergelijkingssite Independer rekende uit dat alleenwonende starters met een modaal inkomen van 36.000 euro gemiddeld 22.590 euro nodig hebben om kans te maken op een woning van 60 vierkante meter.
Uitgaande van een starter met een modaal inkomen van 36.000 euro, zou die met 22.590 euro eigen geld in 250 gemeenten een goede kans maken op een woning van circa 60 vierkante meter. Mikt de koper op een huis met zeker 80 vierkante meter vloeroppervlakte, dan blijven er nog maar 100 gemeenten over.
Hypotheek Data Netwerk (HDN), een aanbieder van hypotheeksoftware, becijferde dat in het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer één op de drie starters een bedrag tussen de 10.000 euro en 20.000 euro aan eigen geld inlegt bij de aanschaf van een woning.
Uit de cijfers van HDN blijkt verder dat ruim 30 procent van de starters een bedrag van maximaal 10 duizend euro aan eigen geld meebrengt, terwijl ruim 35 procent brengt meer dan 20 duizend euro meebrengt
Uitgesplitst naar leeftijd brengen starters tot 40 jaar volgens HDN gemiddeld 27 duizend euro eigen geld mee, voor starters tot 60 jaar is dat 37 duizend euro.
Voor hypotheekleningen geldt dat sinds 1 januari 2018 nog 100 procent van de waarde van een koophuis met een hypotheeklening mag worden gefinancierd. Extra kosten voor onder meer taxatie, overdracht en notaris komen daar nog bovenop.
Lees meer over hypotheken:
- Ik kocht als 20’er een woning op de verhitte huizenmarkt van Utrecht – zo kreeg ik het voor elkaar
- Maximale hypotheek berekenen? Dit mag je meetellen als brutoloon
- Deze vragen moet je zeker stellen bij een bezichtiging, aldus de Amsterdamse huizendokter Fred Tokkie
- Laagste hypotheekrente met NHG-garantie? Niet bij elke geldverstrekker
- Whitepaper NHG-hypotheek: alles wat je wilt weten over de voordelen en beperkingen