De afvalberg van elektronische producten als televisies en mobiele telefoons in China en andere opkomende economieën is groter dan die van westerse landen.
Dat bleek zondag uit onderzoek van een door de Verenigde Naties gesteunde alliantie.
Het rapport is het eerste dat elektronisch afval per land in kaart heeft gebracht. De onderzoekers van het Solving the E-Waste Problem (StEP), dat gedragen wordt door onder meer VN-organisaties, overheden en wetenschappers, wezen er daarbij op dat de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan en Australië al rond 2012 werden gepasseerd. In dat jaar produceerde het westen zo’n 23,5 miljoen ton aan elektronisch afval, en alle andere landen 25,4 miljoen ton.
Het gewicht van weggegooide elektronische spullen in de wereld zal tot 2017 stijgen tot 65,4 miljoen ton, van 48,9 miljoen ton in 2012. Het grootste deel van die toename komt volgens StEP op het conto van opkomende markten, zo’n 36,7 miljoen ton in 2017. In omvang is de berg koelkasten, vriezers, computers en andere producten met een snoer of batterij dan vergelijkbaar met 11 Piramiden van Gizeh of 200 Empire State Buildings.
De onderzoekers noemden economische groei en toenemende welvaart als belangrijkste oorzaken van de groeiende elektronische afvalberg. Ze wezen er verder op dat elektronisch afval van de ontwikkelde landen regelmatig in de opkomende markten terecht komt, waar veel mensen ze ontmantelen onder gevaarlijke omstandigheden en tegen lage lonen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl