Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken tegen de mogelijke gaswinning bij Terschelling. De Kamer vindt dat er bij het Waddeneiland niet naar gas moet worden geboord, omdat dit niet past binnen de regels voor milieu- en natuurbescherming.
Het gezamenlijke voorstel waarin PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie het kabinet oproepen om niet naar gas te boren bij Terschelling, kreeg bijval van de SP en diverse kleine partijen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) beslist pas in de loop van 2016 over mogelijke gaswinning bij Terschelling.
Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil vroeg begin dit jaar een winning- en exploratievergunning aangevraagd voor het gasveld Terschelling-Noord. De firma wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, 3 tot 6 kilometer voor de kust van Terschelling.
Er is een concessie afgegeven voor exploratie van de gasbel. Daarmee kan overigens nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen.
Bewoners tegen gaswinning
Eilandbewoners en milieuorganisaties verzetten zich tegen de plannen voor gaswinning. De vereniging gasTvrij Terschelling is dan ook heel blij en dankt alle partijen die voor de motie hebben gestemd, voor hun inzet.
"Dit is een grote stap op weg naar afstel van de plannen om hier naar gas te gaan boren'', aldus woordvoerster Annet van Essen. "Natuurlijk kan minister Kamp de motie naast zich neerleggen maar dit is wel een heel krachtig signaal dat Nederland geen gasindustrie wil in dit kwetsbare Waddengebied." Het wachten is nu op de reactie van minister Kamp, aldus gasTvrij Terschelling.
Ook de Waddenvereniging is verheugd over de uitslag van de stemming. Directeur Arjan Berkhuysen: "Dit laat zien dat de Tweede Kamer het Waddengebied serieus neemt en dat je verschil kan maken als je samen dat geluid laat horen. Dat zal vast niet de laatste keer zijn."
De gemeenteraad van Terschelling keerde zich al eerder tegen de plannen. "Gaswinning leidt tot onomkeerbare processen in de bodem", stelt de gemeenteraad, verwijzend naar het recente rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de situatie in Groningen.
Gaswinning bij Schiermonnikoog
De gemeente Schiermonnikoog is verheugd met de aandacht van de Tweede Kamer voor het Waddengebied. Wel betreurt de gemeente het dat de motie zich alleen uitspreekt tegen gaswinning bij Terschelling en niet ook tegen gaswinning bij Schiermonnikoog en in de rest van het Waddengebied.
Ook bij Schiermonnikoog dreigt gaswinning, aldus de gemeente. Er ligt reeds een ontwerpbesluit om een proefboring toe te staan door GDF Suez E&P op een opvallende plek, zo'n twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog.