Een meerderheid in de Tweede Kamer stemt in met het nieuwe leningenpakket voor Griekenland. Wel is de steun die het kabinet heeft kleiner dan ooit. CDA en GroenLinks steunen het Griekenlandbeleid van het kabinet niet meer, alleen VVD, PvdA en D66 doen dat nog.

Dat bleek woensdag in het debat over Griekenland met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, waarvoor de Kamer speciaal terug was gekomen van reces.

Het debat gaat over het derde pakket leningen voor Athene, met een omvang van 86 miljard euro. De Nederlandse bijdrage aan de hulp aan Griekenland is 5 miljard euro. Alle andere eurolanden hebben er al mee ingestemd.

Het kabinet heeft dat ook gedaan, wat het voor de VVD-fractie eigenlijk onmogelijk maakte om nog tegen te stemmen. De VVD had dinsdag al gezegd met tegenzin te zullen instemmen.

VVD onder vuur

VVD-Kamerlid Mark Harbers kwam daardoor flink onder vuur te liggen van de oppositie. Dat lag hij nog eens extra omdat VVD-leider Mark Rutte in 2012 nog had gezegd dat er geen extra geld naar Griekenland moest. Rutte had vorige maand al toegegeven dat hij die verkiezingsbelofte breekt.

Harbers zei dat als de VVD tegen zou stemmen en Nederland de leningen aan Griekenland zou vetoën dat tot "heel veel gedoe'' in Nederland zou leiden. "En dat heb ik er niet voor over.'' Als de VVD tegen zou stemmen, zouden de liberalen daarmee hun eigen partijleider premier Rutte afvallen. Het zou onmiddellijk leidden tot een ernstige kabinetscrisis.

Harbers zei ook dat hij er niet van overtuigd is dat een tegenstem effect zou hebben en tot een verbetering in Griekenland zou leiden. "Linksom of rechtsom vindt Europa toch wel een weg om Griekenland te steunen."

CDA en GroenLinks tegen

Het CDA en GroenLinks hebben grote bedenkingen bij de nieuwe steun aan Griekenland. CDA-leider Sybrand Buma zei na de fractievergadering dat wat het CDA betreft Griekenland beter uit de euro kan stappen. Hij vindt dat een land – als Griekenland – dat keer op keer alle regels binnen de eurozone aan zijn laars lapt “niet mag winnen”. De euro kan alleen sterk blijven als een laatste waarschuwing ook echt een laatste waarschuwing is. “Doormodderen is geen optie”, aldus Buma.

Buma heeft geen vertrouwen in de Griekse regering en vindt bovendien dat het huidige steunpakket nog te onduidelijk is over de kosten voor de eurolanden, over afschrijvingen op de schulden en over de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt. “De Nederlandse regering kan het parlement niet vragen een bijna blanco cheque te tekenen.”

Volgens fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks zal het pakket de crisis in Griekenland alleen maar verergeren. "Dit is een politiek signaal dat de koers in Europa niet de onze is. We moeten samen tot een oplossing komen en niet een land op de knieën dwingen", aldus Klaver. "Griekenland hoeft niet uit de euro. Er is ruimte om verder en opnieuw te onderhandelen. Wij zijn tegen dit pakket, maar vóór steun aan de Grieken. Dan moeten we betalen en daar zijn we toe bereid. We willen schuldverlichting voor de Grieken en niet het halve land in de uitverkoop doen in een privatiseringsgolf."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl