Stressklachten vormen de belangrijkste verzuimoorzaak bij werknemers en komen op steeds jongere leeftijd voor. Het gemiddelde ziekteverzuim in 2014 was met 3,9 procent iets hoger dan in 2013, toen het percentage op 3,8 procent lag.
Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen van 24 naar 29 dagen. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerde analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.
Het verzuim met stressgerelateerde klachten is verder gestegen, constateert ArboNed. In 2013 werd langdurig verzuim in 29 procent van de gevallen veroorzaakt door stress. Afgelopen jaar had 33 procent van het langdurig verzuim te maken met stress, vooral onder 25- tot 34-jarigen. ,,Daarmee verschuift psychisch verzuim naar een jongere leeftijdscategorie”, aldus Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.
Stress jonge werknemers
In de eerste tien jaar van deze eeuw zag ArboNed een piek in psychisch verzuim onder 35 tot 44 jarigen. In 2013 was 43 procent van het langdurig verzuim in deze leeftijdscategorie stressgerelateerd, terwijl dit onder 25 tot 34-jarigen vorig jaar bijna de helft was. ArboNed signaleert dat stressklachten ook de belangrijkste verzuimoorzaak is onder jonge werknemers tot 25 jaar, die nog maar net op de arbeidsmarkt komen kijken.
Een mogelijke verklaring zou volgens de dienstverlener kunnen liggen in de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Banen voor het leven zijn tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. ,,Jonge werknemers werken in opeenvolgende tijdelijke banen. Tijdelijke contracten gaan gepaard met baanonzekerheid wat een belangrijke oorzaak van stress is”, zegt Ilona van Beek, onderzoeker bij ArboNed.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl