In de vrije sector werden in het eerste kwartaal van 2024 12,3 procent meer woningen verhuurd dan in het laatste kwartaal van 2023. Daarbij daalden de prijzen voor nieuw verhuurde woningen met 0,6 procent.

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en Vastgoed Management Nederland (VGM NL). Volgens de instanties is het beeld op de lange termijn minder rooskleurig.

In het gestoffeerde en gemeubileerde huursegment daalde het aantal transacties juist met respectievelijk 16,6 en 2,5 procent in het eerste kwartaal in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De prijzen in deze segmenten stegen, voor gestoffeerde woningen met 2,2 procent en voor gemeubileerde woningen met 5 procent.

“De afname van het aantal transacties van gestoffeerde woningen duidt op de trend dat particuliere eigenaren hun vrijgekomen woning niet meer verhuren. Dit kan een afname van het huuraanbod gaan betekenen”, zegt Ronald de Nas, portefeuillehouder wonen VGM NL, in een persbericht.

Huurprijzen woningen en appartementen

De onderstaande tabellen van NVM en VGM NL tonen de gemiddelde huurprijzen voor woningen en per vierkante meter. Ook is onderscheid gemaakt tussen appartementen en woonhuizen.

Bron: NVM en VGM NL
Bron: NVM en VGM NL

Te zien is dat de gemiddelde huurprijs daalde van 1.337 euro in het vierde kwartaal van 2023 naar 1.329 euro in het eerste kwartaal van 2024. De gemiddelde huurprijs van woningen daalde iets harder, met 2 procentpunt naar 1.347 euro in het eerste kwartaal van dit jaar. De gemiddelde huurprijs van appartementen kwam uit op 1.323 euro.

Het beeld ziet er anders uit als je naar de gemiddelde prijs per vierkante meter kijkt.

Bron: NVM en VGM NL
Bron: NVM en VGM NL

Te zien is dat de gemiddelde vierkante meterprijs in het eerste kwartaal van 2024 uitkwam op 15,86 euro, een plus van 1,9 procent ten opzichte van het laatste kwartaal in 2023.

De gemiddelde vierkante meterprijs van appartementen ligt op 16,99 euro, een stijging van 1,8 procent ten opzichte het laatste kwartaal in 2023. Alleen de gemiddelde vierkante meterprijs van woonhuizen daalde licht, met 0,9 procent naar 12,21 euro per vierkante meter.

De cijfers gelden voor nieuwe verhuringen, waarbij de woning van eigenaar wisselt en een nieuwe huurder een nieuw contract afsluit. Volgens NVM en VGM zitten er nog geen spectaculaire stijgingen of dalingen in de cijfers, maar het wel of niet doorgaan van maatregelen als de Wet betaalbare huur, lijken hun schaduw vooruit te werpen op de markt.

Wet betaalbare huur in behandeling bij Eerste Kamer

"Hoewel excessen op de huurmarkt aangepakt moeten worden, lijkt de stapeling van regels en fiscale maatregelen een negatief effect te hebben op de huurmarkt", zegt Lana Goutsmits – Gerssen, vakgroepvoorzitter van NVM Wonen in een persbericht.

In de Wet betaalbare huur wordt een deel van de vrije sector beteugeld, om huurders te beschermen tegen hoge huren. Hierbij gaat het woningwaarderingsstelsel (WWS), ook wel puntenstelsel genoemd, gelden tot een huurwaarde van 1.123 euro. Nu is dat nog zo'n 880 euro.

Dit betekent dat meer woningen onder gereguleerde huur gaan vallen, waarbij onder meer huurverhogingen worden beperkt. De Wet betaalbare huur is op 25 april 2024 aangenomen door de Tweede Kamer. De bedoeling is dat de wet binnenkort door de Eerste Kamer wordt behandeld en op 1 juli, doorgaans het moment waarop huurverhogingen ingaan, van kracht is.

'Woonruimte verhuren niet meer rendabel door wet'

Als de Wet betaalbare huur van demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wordt aangenomen, zullen verhuurders zich gedwongen voelen om hun vastgoed te verkopen.

Dat stelt Stichting Fair Huur na onderzoek onder de ruim 150 leden die samen 6 miljard euro aan vastgoed bezitten in Nederland.

Door de wet zou het verhuren van woonruimte niet meer rendabel zijn. Voor verhuurders zou ruim 60 procent van hun vastgoed in de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, niet meer genoeg opleveren. Daarbij overweegt 83 procent van de verhuurders om hun vastgoed te verkopen, als de wet wordt aangenomen.

Volgens Toon Mans van Stichting Fair Huur is het puntensysteem te ingewikkeld en oneerlijk. "Een woning die de verhuurder bijvoorbeeld 1.500 euro per maand kost, mag hij door het nieuwe puntensysteem van minister De Jonge maar verhuren voor 1.100 euro. Dan moet je als vastgoedbeheerder dus geld toeleggen."

Het enige waar de wet volgens de Woonbond voor zorgt, is dat woningen een redelijke huurprijs hebben die past bij de kwaliteit. "Iedere verhuurder die zich daartegen keert, laat merken dat diegene woekerhuren wil blijven vragen voor woningen die dat niet waard zijn. Voor de volkshuisvesting is het allesbehalve een ramp als kortetermijnbeleggers hun heil ergens anders zoeken om rendement te maken", meldt een woordvoerder.

De belangenvereniging van huurders stelt dat investeerders als pensioenfondsen wel genoeg rendement denken te halen met de wet. Voor nieuwbouwprojecten met huurwoningen zou het wetsvoorstel ook geen belemmering zijn.

"De lobby van de stichting Fair Huur zien wij dan ook als een poging om de huurmarkt zo min mogelijk te reguleren, zodat pandjesbazen vrij zijn om de hoogste prijzen te kunnen vragen, ten gunste van hun eigen rendement", aldus de Woonbond.

LEES OOK: Duitsland reguleert huurprijzen slimmer dan Nederland, volgens onderzoekers – zo werkt dat