Diverse studies bewijzen het: een werknemer is gelukkiger én productiever als hij of zij flexibeler werkt. Tel daar de kostenbesparingen en milieuvoordelen bij op, en je begrijpt waarom bedrijven steeds vaker flexibele werktijden omarmen. Er moet dan wel op een paar punten gelet worden.

Gelukkigere werknemers

Vijf dagen per week, van negen tot vijf op hetzelfde kantoor zitten om te werken, is vandaag de dag niet meer zo vanzelfsprekend als dat het vroeger was. Deeltijdwerken, Internet of Things, werken on the go… Het zorgt ervoor dat we niet meer gebonden zijn aan vaste tijden en vaste werkomgevingen.

Iedereen met een mobiele telefoon en een laptop kan in principe overal werken en dat resulteert in de meeste gevallen in gelukkigere en productievere werknemers. Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO uit 2016 blijkt dat 47,6% van de ondervraagden (in totaal 46.000 werknemers) het fijn vindt om flexibel met hun werktijden om te kunnen gaan. Onder overheidsmedewerkers is dit 53,1 procent.

Minder stress, lager ziekteverzuim

Eerdere onderzoeken van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, beamen dit. Daaruit kwam naar voren dat flexibel werken ook leidt tot minder stress, minder files, hogere arbeidsanticipatie en minder beroep op kinderopvang. Voor veel werknemers is bovendien de mogelijkheid tot flexibel werken een belangrijke of zelfs doorslaggevende factor bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Andere belangrijke voordelen van flexibel werken zijn een lager ziekteverzuim en een hogere motivatie om over te werken. Veel mensen ervaren een betere werk-privé balans en het gevoel meer verantwoordelijkheid te dragen over de eigen werkzaamheden, Kortom; vrijheid werkt.

Discipline en cohesie

Toch kleven er ook enkele nadelen aan flexplekken en flexibel werken. Je eigen werktijden indelen vraagt namelijk discipline en sommige mensen gedijen nu eenmaal beter in een collectief met strakke regels en tijden.

Door minder vaak ‘op kantoor te zijn’ kan er ook een gemis van cohesie met collega’s ontstaan. Bij gebrek aan fysiek contact en overleg kunnen belangrijke beslissingen of doelstellingen onbewust vooruit geschoven worden. Dankzij hedendaagse technologie is dit echter makkelijk te ondervangen. Vodafone biedt een breed scala aan real-time cloud-oplossingen voor samenwerking en communicatie. Zo blijft productiviteit hoog en kunnen werknemers altijd gebruik maken van bellen, chatten en video-conferencing.

Cyberaanvallen en oplossingen

Veiligheid speelt ook een grote rol als het gaat om flexibel werken. Veel thuis-netwerken en Wi-Fi in koffietentjes zijn niet goed beveiligd. Hetzelfde geldt voor data die gedeeld wordt met de mobiele telefoons. Privé en zakelijk gebruik lopen bij flexibele werkgevers bovendien vaak door elkaar. Zakelijke e-mails, agenda’s, contactgegevens, WhatsApp-gesprekken, Dropbox-accounts en andere documenten kunnen bij verlies of diefstal in de verkeerde handen vallen. Uit een onderzoek van Willis Towers Watson blijkt zelfs dat fouten van werknemers de voornaamste oorzaken zijn van datalekken, maar liefst 90 procent. Cyberaanvallen worden voornamelijk veroorzaakt door nalatigheid en kwaadwilligheid van werknemers.

Als het gaat om veiligheid biedt Vodafone eveneens oplossingen. Via deze dienst van Vodafone zijn vaste en mobiele netwerken onderling veilig verbonden en worden netwerkkwaliteit en veiligheid continu gemonitord. In de wetenschap dat data veilig gedeeld wordt en uiteenlopende mobiele tools uiteenlopende oplossingen bieden, kunnen werknemers met een gerust hart vrij aan de slag in de mobiele werkplek.

Voor meer informatie kun je kijken op de site van Vodafone.