- Verhuurplatform Rent.nl onderzocht in samenwerking met NRC de effecten van de Wet Betaalbare Huur op de huurmarkt.
- Hieruit blijkt dat de huurprijzen licht toenemen, terwijl het woningaanbod in de vrije sector afneemt.
- Verwacht wordt dat deze trend voorlopig nog wel even blijft aanhouden.
- Lees ook: Huis verhuren als particulier: levert het nog iets op of wordt belastingdruk te hoog?
Heeft de invoering van de Wet Betaalbare Huur (WBH) de gewenste uitwerking, of gaat het – zoals de verhuurders voorspelden – ten koste van het totale aanbod aan huurwoningen in de vrije sector? Het laatste lijkt voorlopig het geval te zijn, blijkt uit onderzoek van verhuurwebsite Rent.nl in samenwerking met NRC op basis van bijna 80.000 advertenties voor huurwoningen.
Het vorige kabinet heeft met de Wet Betaalbare Huur het segment van de huurmarkt dat wordt gereguleerd uitgebreid met zogenoemde middenhuren. Op 1 juli 2024 de Wet betaalbare huur ingegaan, waarin onder meer de grens voor geliberaliseerde huur in het puntenstelsel is opgeschoven. Om in de vrije sector zonder maximale huurprijzen te vallen, heeft de woning nu meer dan 186 punten nodig in het WWS.
Woningen tussen de 886,07 euro (144 punten) en 1.157,95 euro (186 punten) vallen in de nieuwe categorie middenhuur waarin maximale huurprijzen gelden.
Woningen met een maximale huur van 879,66 euro (2024) vallen onder sociale huur, waarvoor eveneens maximale huurprijzen gelden.
Daling aanbod huurwoningen in de vrije sector
Sinds de invoering van de nieuwe wet heeft het aanbod van huurwoningen in de vrije sector een flinke klap heeft gekregen, tonen de cijfers van Rent.nl. In het afgelopen kwartaal nam het aanbod in de vrije sector met 4.094 woningen af. Daartegenover stond wel een beperkte toename van 861 woningen in het segment voor de middenhuur.
In totaal nam de netto huurvoorraad in het derde kwartaal met 3.234 woningen af, zo is de schatting van Rent.nl, waarbij een correctie is gemaakt voor seizoensinvloeden.
Als je kijkt naar de gemiddelde prijs per vierkante meter, is deze volgens Rent.nl zowel bij de middenhuur als de vrije sector gestegen. Woningen in het segment voor de middenhuur zijn ongeveer 2 procent duurder geworden en de vrije sector rekent ongeveer 0,4 procent meer sinds de invoering van de wet.
Rent.nl verwacht de invoering van de nieuwe huurwet voorlopig nog wel effect zal hebben op de huurmarkt. Het platform geeft aan dat er waarschijnlijk bij het aflopen oude huurcontracten kritisch gekeken zal worden of er nieuwe huurcontracten aangegaan zullen worden of dat de objecten in de verkoop gezet gaan worden.