Het aantal online veilinghuizen neemt een vlucht doordat er de laatste tijd steeds meer bedrijven failliet gaan. Volgens zoekmachine Veilinghamers.nl, die de grootste Nederlandse en Belgische veilinghuizen in zijn database heeft staan, is het aantal aanbieders in beide landen inmiddels opgelopen tot bijna 50 in totaal, driemaal zoveel als twee jaar geleden.
Wanneer een bedrijf failliet gaat, komen alle roerende goederen uit de boedel vaak onder de hamer. Van bureaustoelen tot de auto van de zaak, alles kan geveild worden.
De laatste tijd gaan vooral veel bouwbedrijven op de fles. Het aanbod bouwmaterialen, meubels en keuken- en badkamerspullen, dat wordt aangeboden op veilingsites, is hierdoor enorm gestegen.
Nieuwe spelers
Het tegen elkaar op bieden voor producten beperkt zich niet meer tot de grote veilinghuizen, zo weet ook Frank Oosterbeek, eigenaar van Daan Auctions. “De laatste tijd komen er veel nieuwe spelers bij. Vaak gaat het om opkopers die bij een faillissement de boedel van een curator overnemen en deze vervolgens zelf online gaan veilen.”
Daan Auctions zegt niettemin goede zaken te doen. Vorig jaar groeide het bedrijf al fors, en deze groei zet zich naar verwachting door, zegt Oosterbeek. De grote onlineveiler rekent erop de omzet dit jaar met 20 procent te vergroten.
Meer consumenten
Het aantal consumenten dat op online veilingen afkomt, loopt steeds verder op. Per maand struinen zo'n 3 miljoen Nederlanders maandelijks veilingen op het internet af om voor een prikkie nieuwe spullen aan te schaffen, blijkt uit de gegevens van Veilinghamers.nl.
De grote concurrentie in aanbod drukt de prijzen. "Twee jaar terug bij het faillissement van elektronicaketen It's gingen veel tv's uiteindelijk nog voor meer dan de oorspronkelijke verkoopprijs onder de hamer. Dat zul je nu niet meer zien", zegt Veilinghamers-directeur Marcel Ruizendaal.
Manier om te verkopen
Veilen wordt hierdoor ook een steeds meer geaccepteerde manier van verkopen, benadrukt Joost de Groot, verkoopmanager bij veilinghuis BVA Auctions. Hij wijst erop dat slechts 40 procent van de 25.000 veilingen bij BVA boedels van faillissementen betreft.
Er zijn ook steeds meer winkeliers die ervoor kiezen om producten via een veiling aan te bieden, zonder dat financiële nood hen hiertoe dwingt. Het naar eigen zeggen grootste online veilinghuis van Nederland verwacht dit jaar in totaal 800.000 objecten te veilen, tegen 600.000 vorig jaar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl