- 256 bedrijven gingen failliet in november, meldt het CBS.
- Dit is het hoogste aantal sinds juli 2020, oftewel: in ruim 2 jaar tijd.
- Het aantal faillissementen daalde sinds de coronacrisis, maar stijgt sinds enkele maanden weer.
- Lees ook: Twee op drie werkgevers heeft grote moeite om vacatures te vervullen: probleem in 2023 alleen maar groter
256 bedrijven gingen in november op de fles. Het aantal ondernemingen dat failliet ging, was het hoogste in ruim twee jaar tijd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Het CBS corrigeerde sommige van zijn data naar zittingsdagen. Aangezien veel rechtbanken hun uitspraken op een vaste dag in de week doen, telt de ene maand meer zittingsdagen dan de andere.
Gecorrigeerd naar zittingsdagen ging het in november om 224 faillissementen, zeven meer dan in oktober. In onderstaande grafiek van het CBS zie je dat het aantal faillissementen het hoogste is sinds juli 2020. In die maand was er sprake van 227 bedrijven waarbij het licht uitging.
Het aantal faillissementen piekte in mei 2013 op 911 bedrijven om vervolgens tot en met augustus 2017 af te nemen. Tot medio 2020 bleef het aantal min of meer gelijk, om sindsdien verder af te nemen. In augustus 2021 bereikte het aantal bedrijven dat op de fles ging een dieptepunt, maar de afgelopen maand steeg het aantal weer. In vergelijking met de periode voor corona is het aantal bedrijven dat over de kop gaat desalniettemin nog altijd laag.
Mogelijk worden bedrijven getroffen door het economisch minder gunstige klimaat. De wereld werd dit jaar opgeschrikt door een oorlog in Oekraïne en de hoogste inflatie sinds de jaren '70. Ook dreigt er een recessie.
Tegelijkertijd blijft sprake van een forse krapte op de arbeidsmarkt. Werknemers hebben daarmee een sterkere onderhandelingspositie. Samen met vakbonden vragen zij om hogere lonen, ter compensatie van de inflatie. Zo stegen de lonen in november met 6 procent, een record voor dit jaar. Voor bedrijven betekenen hogere lonen een extra kostenpost.
Meeste faillissementen in de handel
In de handel was sprake van het grootste aantal faillissementen. Het ging in november om 57 bedrijven in deze sector - niet gecorrigeerd naar zittingsdagen. In oktober gingen er nog 25 minder handelspartijen failliet.
Na de handel vielen de meeste bedrijven om in de bouw en de specialistische zakelijke dienstverlening.