Spekkopers zijn het, de beleggers die vijf jaar geleden aandelen AkzoNobel hebben gekocht én vastgehouden. Toen schommelde de beurskoers nog rond de 35 euro. Dankzij de Amerikaanse belager PPG doet een Akzo’tje nu meer dan 80 euro. Hun vermogenswinst is minstens 45 euro ofwel 129 procent. De beursindex AEX won in dezelfde periode ‘slechts’ 70 procent.
Beleggers die instappen op het huidige koersniveau kunnen nog steeds een mooie winst tegemoet zien: 16,75 euro ofwel bijna 21 procent. Als PPG tenminste zijn laatste bod van 96,75 euro gestand doet.
Toch kunnen beleggers het nóg beter doen. Namelijk door niet aandelen AkzoNobel te kopen, maar ING Sprinters op het aandeel AkzoNobel.
Hoe dan? Dat leggen we hieronder uit.
1. Met Sprinters kun je beleggen met (veel) minder geld …
Met Sprinters kun je beleggen in AkzoNobel voor aanzienlijk minder dan 80 euro. Momenteel zijn er 19 Sprinters Long AkzoNobel te koop waarmee je kunt meedoen voor 18 tot ruim 67 euro minder dan de beurskoers.
Dat zit zo. Als jij één ING Sprinter aanschaft, koopt en houdt ING Bank voor jou één aandeel AkzoNobel en financiert een deel van de koopprijs. Dit gedeelte heet het ‘financieringsniveau’. Hierover rekent ING wel kosten, maar die bedragen momenteel slechts 1,6 procent per jaar. Je kunt zelf kiezen hoe hoog of hoe laag je het financieringsniveau wilt hebben.
2. … in zo’n beetje alles: aandelen, obligaties, grondstoffen, indices
Aandelen van Aalberts tot Zalando. Bunds of tienjaars Italiaanse staatsschuld. Goud, zilver, olie en palladium. De euro-yen, euro-dollar, pond-dollar of dollar-yen. Beursindices als de DAX, Hang Seng en IBEX 35. Er zijn Sprinters te koop op zo’n beetje alle denkbare onderliggende waarden. In totaal heeft ING Bank nu 124 onderliggende waarden in de aanbieding.
3. De hefboom in de Sprinters krikt je winst op …
Als de Buy & Hold-belegger in 2012 Sprinters Long AkzoNobel had gekocht met een financieringsniveau van 20, was hij niet voor 33, maar voor slechts 13 euro per stuk ingestapt. Dan was zijn vermogenswinst niet 129, maar liefst 515 procent geweest:
(80 – 13 = 67) : 13.
Beleggers die nu pas zouden instappen via Sprinters met een financieringsniveau van 60 bereiken een vergelijkbaar effect. Als PPG Akzo Nobel overneemt voor 96,75 euro, bedraagt hun vermogenswinst niet 21 maar 61,3 procent: (96,75 – 60 = 36,75) : 60.
In euro’s maakt het niet uit of je via aandelen of Sprinters belegt in AkzoNobel. In beide gevallen maak je evenveel winst in absolute termen. Maar relatief bezien, in procenten, is het rendement met Sprinters veel hoger omdat je zelf minder hoeft te investeren.
De financiering krikt als een hefboom het rendement op.
4. … terwijl je onverhoopte verlies altijd beperkt blijft
In theorie krikt die hefboom ook je verlies op, wanneer de beurskoers van AkzoNobel zich anders ontwikkelt dan je had verwacht.
Maar bij Sprinters kun je nooit meer verliezen dan je eigen inleg. Sprinters kennen namelijk een stop-loss die iets boven het financieringsniveau ligt. Mocht het aandeel AkzoNobel onverhoopt terugzakken naar iets boven 60 euro, dan verkoopt ING Bank het aandeel en houdt de Sprinter op te bestaan.
5. Met Sprinters kun je ook inspelen op dalende koersen
Er is namelijk ook een waaier aan Sprinters Short te koop. Jazeker, ook op AkzoNobel.
6. Sprinters zijn goedkoper en minder riskant dan opties
Je kunt ook met call-opties beleggen in AkzoNobel. Maar die zijn relatief duur door de hoge premie die momenteel in de opties verwerkt zit. Zo kost een Juni-call 82 momenteel 2,90 euro per stuk.
Omdat je opties alleen per honderd kunt kopen, bedraagt je inleg 290 euro. Dat hele bedrag ben je kwijt wanneer de optie in juni afloopt en AkzoNobel onder de 82 euro noteert.
Een Sprinter blijft echter bestaan zolang de stop-loss niet bereikt is.
7. Sprinters zijn transparanter dan opties
Bovendien zijn Sprinters veel transparanter dan opties. Hun koersen bewegen één op één mee met hun onderliggende waarde – in dit geval het aandeel AkzoNobel. Koersen en andere kenmerken, zoals stop-loss, hefboom en spreads tussen bied- en laatprijzen, worden overal gepubliceerd. Op www.ingsprinters.nl, maar ook op de sites van beursmedia als IEX en FD en op de websites van brokers en banken als Binck en DeGiro.
8. Sprinters kun je even gemakkelijk kopen en verkopen als aandelen, tegen even lage kosten
ING Bank treedt op als market maker. Daardoor kun je Sprinters ook net zo gemakkelijk kopen en verkopen als aandelen, via ING of andere brokers of banken. En tegen lage kosten: de aan- en verkoopkosten zijn gelijk aan die voor aandelen.
9. Sprinters geven dividenden en andere inkomsten door aan de belegger
Een ander voordeel is dat ING de ontvangen dividenden, bijvoorbeeld van AkzoNobel, doorgeeft aan de belegger door die in mindering te brengen op het financieringsniveau. Hierdoor lopen financiering én stop-loss gestaag terug, en daarmee ook het risico voor de belegger.
Een mooi voorbeeld is de Sprinter Long 15,3 op Royal Dutch Shell. Die werd gelanceerd op een beurskoers van zo’n 24 euro met een financieringsniveau van 16. Sindsdien kwam het aandeel nauwelijks van zijn plaats. Maar dankzij dividenden daalde het financieringsniveau naar 14,20. Daardoor steeg de koers van deze Sprinter – het verschil tussen de beurskoers van Shell en het financieringsniveau – van 8 naar 9,80 euro.
10. Sprinters zijn ideaal voor rustige beleggers …
Natuurlijk is het spannend om nu in AkzoNobel te stappen via bijvoorbeeld de Sprinter Long 66,3 met zijn hefboom van 4,3. Je betaalt niet meer dan een dikke 17 euro terwijl het aandeel al meer dan 80 euro waard is. Doet PPG zijn bod gestand, dan win je liefst 469 procent: (96,75 – 17 = 79,75) : 17.
Maar het is spannend omdat het relatief riskant is. De kans dat de beurskoers van AkzoNobel onverhoopt weer terugzakt naar 66,30 euro – de stop-loss van deze Sprinter – is aanzienlijk groter dan een daling naar het niveau van 35 euro uit 2012.
Kies je een Sprinter met een lage stop-loss, dan heb je er juist een prima Buy & Hold-belegging aan, die altijd minder kost dan het aandeel zelf. Voor AkzoNobel kun je zakken tot een Sprinter Long 14,1.
11. … én voor zenuwachtige beleggers
Stel je hebt een portefeuille aandelen AkzoNobel. De stijging van de beurskoers dit jaar is natuurlijk fijn, maar ook zó fors dat je er misschien licht nerveus van wordt. Wat hoog vliegt kan des te harder vallen, tenslotte.
Dan kun je een deel van je aandelen verkopen en van de opbrengst goedkopere Sprinters Long AkzoNobel kopen. Je neemt dan een deel van je koerswinst tot dusver én vermindert je risico.