De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft een versnelde goedkeuring verleend aan anti-coronamiddelen casirivimab en imdevimab van biotechnologiebedrijf Regeneron.
President Donald Trump kreeg de middelen toegediend toen hij corona had.
Proefpersonen die de middelen tegelijkertijd kregen toegediend, belandden minder vaak in het ziekenhuis of op de spoedeisende hulp.
De Amerikaanse medicijnwaakhond Food and Drug Administration (FDA) heeft versnelde goedkeuring verleend aan de firma Regeneron om de synthetische antilichamen casirivimab en imdevimab toe te dienen voor de behandeling van patiënten met milde tot matige coronaklachten.
President Donald Trump kreeg de middelen toegediend toen hij corona had. Hij vond dat het experimentele medicijn zo snel mogelijk moest worden goedgekeurd, zodat het kan worden gebruikt in de Amerikaanse ziekenhuizen.
De middelen zijn bedoeld voor mensen die positief getest zijn en die een hoog risico lopen zware klachten te ontwikkelen.
De Amerikaanse toezichthouder kan in noodgevallen groen licht geven voor het gebruik van geneesmiddelen voordat ze een officieel en langdurig goedkeuringsproces hebben doorlopen.
Volgens de FDA hebben klinische testen aangetoond dat als de middelen tegelijk worden toegediend bij patiënten, die groot risico lopen om ernstig ziek te worden, ze minder vaak in het ziekenhuis of op de spoedeisende hulp belanden dan mensen die met een placebo zijn behandeld. De middelen worden via een infuus ingebracht.
Medicijnen hielpen ernstig zieke patiënten niet
Casirivimab en imdevimab zijn niet goedgekeurd voor patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege Covid-19 of die vanwege het longvirus zuurstof krijgen toegediend.
Bij hen is geen verbetering vastgesteld bij toediening en hun toestand zou bij toediening zelfs kunnen verslechteren als ze beademd worden of zuurstof krijgen.
"De FDA blijft zich inzetten voor het bevorderen van de volksgezondheid van het land tijdens deze ongekende pandemie. Het goedkeuren van deze monoklonale antilichaamtherapieën kan poliklinische patiënten helpen ziekenhuisopname te voorkomen en de belasting van ons gezondheidszorgsysteem verlichten ", aldus FDA-commissaris Stephen M. Hahn.
"Als onderdeel van ons coronavirusbehandelingsprogramma gebruikt de FDA elk mogelijk pad om nieuwe behandelingen zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor patiënten, terwijl de veiligheid en effectiviteit van deze behandelingen wordt bestudeerd."
Een soortgelijke coronabehandeling van farmaceut Eli Lilly kreeg op 9 november al een noodtoestemming van de FDA om te worden gebruikt. Ook die therapie met antilichamen zou leiden tot minder ziekenhuisopnames bij mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus.